Kotimaa

Tilastot paljastavat kuinka harvinaisesta ilmiöstä toukokuun helleputkessa on kyse

Julkaistu:

Sää
Ilmatieteen laitoksen mukaan pisin toukokuinen hellejakso oli vuonna 2010, jolloin hellepäiviä oli peräkkäin yhdeksän.
Suomessa on päästy viimeisimmän viikon aikana nauttimaan harvinaisen upeista toukokuun helteistä.

Eilinen torstai oli Suomessa jo seitsemäs peräkkäinen hellepäivä tämän toukokuun aikana. Viikon kestävä helleputki ei ole Suomen toukokuussa suinkaan yleistä. Forecan mukaan esimerkiksi edelliskesänä ei ollut ainuttakaan yhtä pitkää hellejaksoa kuin jo nyt toukokuussa.

Tänä vuonna koettua viikon pituista hellejaksoa vastaava helleputki toukokuussa toistuu noin kerran kymmenessä vuodessa, kertoo Ilmatieteen laitos julkaisemassaan tiedotteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuiset hellejaksot ovat tyypillisesti vain noin kahden tai kolmen päivän mittaisia. Pisin toukokuun hellejakso oli vuonna 2010. Tuolloin hellelukemia mitattiin yhteensä yhdeksänä peräkkäisenä päivänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavaksi pisin helleputki on vuodelta 1963. Tänä vuonna tähän mennessä koettu seitsemän päivän helleputki jakaa kunnioitettavan kolmossijan vuoden 1993 toukokuun kanssa.


Tämän toukokuun ensimmäinen hellepäivälukema – 25,1 astetta – mitattiin Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 11. päivä Porissa.

Vuoden 2018 tähän mennessä kovin hellelukema – 29,6 astetta – mitattiin Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovisen mukaan 15. päivä Kemiössä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Eniten hellepäiviä koko toukokuun aikana on sen sijaan mitattu vuonna 1984. Tuolloin hellepäiviä oli toukokuussa yhteensä kolmetoista. Tässä tilastokategoriassa vuoden 2018 tämänhetkinen seitsemän hellepäivän saldo yltää kahdeksannelle sijalle.

Vuoden 2018 tilastosijoitus voi kuitenkin vielä parantua tämänhetkisestä, sillä ensi viikolla hellerajan povataan jälleen menevän paikoin rikki Etelä- ja Keski-Suomessa.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt