Kotimaa

Dronet ja niiden omistajat tahdotaan rekisteröidä – lennättämiseen voidaan tulevaisuudessa vaatia myös ”lennättäjän ajokorttia”

Julkaistu:

Rajavartiolaitokselle, Puolustusvoimille ja poliisille kaavaillaan lisää valtuuksia valvoa dronejen käyttöä ja puuttua niiden kulkuun.
Yhdelle leikkikalu, toiselle työväline. Viranomaisille kauko-ohjattavat lennokit eli dronet tarkoittavat kuitenkin lähinnä turvallisuusuhkaa.

Viime sunnuntaina Helsinki-Vantaan lennonjohto sai ilmoituksia useilta lentäjiltä kentän läheisyydessä liikkuvista lennokeista.

Uhkaavasta vaaratilanteesta ilmoitettiin myös poliisille, mutta lennättäjiä ei koskaan saatu kiinni.

Sisäministeriön erityisasiantuntijan Jukka Siron mukaan poliisin valtuudet puuttua vastaaviin tapauksiin ovatkin tällä hetkellä puutteelliset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi ei pysty esimerkiksi selvittämään, kenen ilma-alus taivaalla lentää, saati puuttumaan vaaratilanteessa lennokin kulkuun.

Miehittämättömien ilma-alusten valvontaa koskevaa lainsäädäntöä ollaankin nyt kovaa vauhtia uudistamassa niin Rajavartiolaitoksen, poliisin kuin Puolustusvoimienkin osalta.

Poliisin valtuuksien lisäämistä selvitetään sisäministeriön alkuvuodesta käynnistämällä hankkeella.

Fyysisten keinojen, kuten ammuksien tai verkkojen lisäksi poliisi voisi Siron mukaan puuttua jatkossa dronejen kulkuun myös signaalivaikuttamisella. Tällainen elektroninen vaikuttaminen voi kohdistua joko itse lentolaitteeseen, sen ohjausjärjestelmään tai näiden kahden väliseen yhteyteen.

Lennokit ja omistajat rekisteriin

Poliisihallituksen ylikomisario Sami Hätösen mukaan poliisille tärkeä työväline olisi myös lennokkiin asennettava pakollinen lähetin, jonka avulla lennokin omistaja voitaisiin jatkossa tunnistaa ja olla tähän suoraan yhteydessä.

Tällainen lennokkien yksilöinnin mahdollistaminen taas liittyy lähiaikoina voimaan astuvaan yleiseurooppalaiseen miehittämättömiä ilma-aluksi koskevaan lainsäädäntöön.

Uusi sääntely tarkoittaisi muun muassa lennokin ja lennättäjän pakollista rekisteröintiä.

Lennokin koosta ja lennätysalueesta riippuen lentäjältä edellytettäisiin tulevaisuudessa myös erilaisten verkkokurssien ja teoriakokeiden suorittamista, eräänlaista lennättäjän ”ajokorttia”.

Tällä hetkellä ainoa vaatimus drone-harrastajalle on nimen ja yhteystietojen merkitseminen lennokkiin.

Trafin johtavan asiantuntijan Jukka Hannolan mukaan oletusarvo on, että EU-sääntelyä saataisiin julkaistua jo loppuvuodesta.

Rekisteröimättömän lennokin lennättämisen tai testin väliin jättämisen rangaistavuudesta ei Hannolan mukaan ole vielä tietoa.

– Onko se sitten lentämistä ilman lupakirjaa vai mihin se rinnastetaan. Siihen varmasti lainsäädännöstä löytyy sovellettavat pykälät, Hannola sanoo.

Suomessa tilanne hallinnassa

Paitsi että miehittämättömien ilma-alusten käyttö rikollisessa tarkoituksessa yleistyy myös Suomessa, aiheutetaan niillä myös kasvavissa määrin huolimattomuudesta johtuvia vaaratilanteita.

Miehittämättömät lennokit nähdään Poliisihallituksen Hätösen mukaan kuitenkin maailmanlaajuisesti yhdeksi lähitulevaisuuden merkittävimmistä turvallisuusuhista, ja niitä on jo käytetty terroristisessa tarkoituksessa ja osana sodankäyntiä.

Tiheästi asutulla alueella, vilkkaissa liikennepaikoissa ja erityisesti väkijoukkojen yläpuolella lentäviin miehittämättömiin ilma-aluksiin tuleekin hänen mukaansa suhtautua aina varauksella.

Suomessa tilanne on toistaiseksi hyvin hallinnassa: viime vuonna poliisin tietoon tuli noin 20 lennokkeihin liittyvää tapausta.

Osassa tapauksia epäiltiin salakatselua, jolloin lennokki on varustettu kameralla ja sitä käytetään yksityiselämän suojaan puuttuvaan salakuvaukseen.

Suurin osa tapauksista kirjattiin kuitenkin ilmailurikkomuksina lennokkien lennättämisestä kieltoalueella, kuten lentokenttien läheisyydessä.

Viranomaisille keinot puuttua dronen kulkuun

Sisäministeriö selvittää parhaillaan poliisin toimivaltuuksien lisäämistä miehittämättömien lennokkien, eli dronejen käytön valvonnassa. Hallituksen esitys lisävaltuuksista on määrä antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Lähiaikoina voimaan astuvan yleiseurooppalaisen lennokkeja koskevan lainsäädännön myötä dronet ja niiden omistajat on myös merkittävä yhteiseen rekisteriin.

Myös Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien toimintavaltuuksia ollaan lisäämässä muun muassa mahdollistamalla vaaratilanteessa lennokkien kulkuun puuttuminen.

Viime vuoden lopulla Rajavartiolaitos esimerkiksi epäili, että Suomeen salakuljetettiin Venäjältä savukkeita pienoiskopterilla.

Hallituksen esitys Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksien muuttamisesta on jo eduskunnassa. Puolustusministeriössä säädöshankkeesta on laadittu mietintö, mutta hallituksen esitystä ei ole vielä annettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt