Kotimaa

Oppositiopuolueilta murskakritiikkiä hallitukselle soteuudistuksen kustannusten pimittämisestä: ”Hallitus pyytää eduskunnalta avointa shekkiä”

Julkaistu:

Kuuden oppositiopuolueen kansanedustajat pitivät tiedotustilaisuuden perjantaina.
Valtiovarainvaliokunta sai eilen valmiiksi mietintönsä soteuutistuksesta, ja oppositiopuolueet tyrmäsivät uudistuksen kokonaan yhteisessä vastalauseessaan.

Tänä aamuna kuuden oppositiopuolueen kansanedustajat pitivät tiedotustilaisuuden, jossa he vaativat soteuudistuksen hautaamista, koska edes valtiovarainvaliokunta ei ole saanut laskelmia uudistuksen kustannuksista.

Opposition mielestä soten kustannukset nousevat, eivätkä suinkaan laske.

– Lausunto oli poikkeuksellinen kriittinen ja suorastaan murskaava soten taloudellisia vaikutuksia ajatellen. Edessä on katastrofaalinen taloudellinen riski. Lähes sata asiantuntijaa on kertonut, että 3 miljrdin euron säästöjen sijasta saattaa hyvinkin synty samansuuruinen menolisäys. Emme ole saaneet (hallitukselta) edes karkeita arvioita kustannuksista, kansanedustaja Timo Harakka (sd) sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtiovarainvaliokunta sai vasta toissa iltana valtiosihteeri Martti Hetemäen laskelmat, jonka mukaan soten säästöpotentiaali voisi olla jopa 4,6 miljardia euroa. Valinnanvapaudesta ei tulisi säästöä euroakaan, vaan säästöistä 600 miljoonaa tulisi integraatiosta ja 4 miljardia digitalisaatiosta.

Oppostion mielestä laskelmat ovat todella hataria.

– Se näyttää uhkaavalta, se näyttää pahalta. Koko soteuudistus tulisi hylätä, Harakka totesi.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps) kritisoi myös tapaa, jolla uudistusta on rakennettu.

Kankaanniemen mukaan nyt yritetään tehdä valtavaa pakettia kerralla, kun malli olisi pitänyt rakentaa ensin valmiiksi ja vasta sen jälkeen alkaa tehdä selvitystä valinnanvapaudesta.

– Nyt törmätään siihen, että uudistus on vaikeuksissa, ja tavoitteet eivät toteudu millään tavalla. Kolmen miljardin kustannuskehitysten aleneminen ei tule toteutumaan.

– On häpeällistä, että olemme joutuneet lypsämään tietoja kustannuksista. Soteuudistusta tarvitaan, mutta ei valinnanvapausmallilla, Kankaanniemi kommentoi.

Kansanedustaja Kari Uotila (vas) hämmästeli Kankaanniemen tapaan tapaa, jolla hallitus on soteuudistusta rakentanut. Yleensä ensin selvitetään ja lasketaan, sitten päätetään. Uotilan mukaan soteuudistuksessa on ensin sovittu maakuntamallista ja valinnanvapaudesta, ja vedetty kolmen miljardin euron säästöt.

Uotila kritisoi myös sitä, että hallitus puolustelee malliaan sillä, että sitä voidaan matkan aikana korjailla. Uotilan mukaan valinnanvapaus on ja pysyy, jos se otetaan käyttöön.

– Sitä ei ikävä kyllä pystytä ottamaan takaisin. Se on peruuttamaton. Se ei korjailemalla parane. Se on aloitettava uudelleen, Uotila sanoi.

Kansanedustaja Ozan Yanar (vihr) muiden mukana paheksui sitä, että valiokunta ei ole saanut tietoja ja laskelma uudistusten kustannuksista.

– Jos valtiovarainvaliokunta ei saa edes miljardiluokan arviota, kuka edes saa? Hallitus pyytää eduskunnalta avointa shekkiä, Yanar luonnehti.

Laskelmien puuttuminen närästi kaikkia oppositiopuolueiden edustajia. Opposition kansanedustajat uskovat, että soteuudistus säästöjen sijaan lisää kuluja.

– Teemme kaikkemme, että saamme paremman ratkaisun. Tämä voi olla kallis meidän yhteiskunnalle, kansanedustaja Mats Nylund (r) totesi.

– Miksi laskelmissa säästö ei ollut, 3,5, 7 tai 5,5 miljardia? Nyt Hetemäen 4,6 miljardin säästöstä 600 miljoonaa on integraatiosta ja 4 miljardia digitalisaatiosta. Miksi teemme soteuudistuksen, miksi emme ole tehneet digitalisaatiouudistusta, kansanedustaja Peter Östman (kd) kyseli.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

 2. 2

  Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

 3. 3

  Lukas Hradecky siirtyy Bayer Leverkuseniin pitkällä sopimuksella

 4. 4

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 5. 5

  Lahden oikeustalolla pommiuhkaus – poliisi eristi alueen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 2. 2

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 3. 3

  Miltä eri rintaliivit näyttävät avonaisen mekon alla? Testasimme nänniteipit ja 7 muuta mallia

 4. 4

  Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

 5. 5

  Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 3. 3

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 4. 4

  Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

 5. 5

  Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

 6. Näytä lisää