Kotimaa

Keravalaisen Jaanan kuva Itämereltä hämää silmää – ”Piti kahteen kertaan hieraista silmiä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Itämeri
Asiantuntija arvelee, että kuvasta jää horisontti vain näkymättä.
Keravalainen Jaana Alatalo, 49, luuli laivareissullaan bonganneensa täysin uuden lintulajin, laivatiaisen.

Taivaalla näytti liitävän kokonainen risteilijä.


– Tänä aamuna piti kahteen kertaan hieraista silmiä. Uusi lintulaji laivatiainenko siellä lentää. Tuli mieleen vanha sanonta hieman muunnettuna: Jos jos sanaa ei ois, niin laivatkin lentäis – jos lentäis, Alatalo runoili Facebookissa jakamansa kuvan yhteyteen.

Ylitalo nappasi kuvat tiistaiaamuna Helsinkiin palaavalta ruotsinlaivalta. Meri oli tuolloin tyyni ja sää kaunis, tunnelma Itämerellä seesteinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisen mukaan erikoinen maisema näytti samalta myös paljaalla silmällä katsottuna.

– Arvasin kyllä heti, että se ei todellisuudessa lennä, vaan laiva tulee sieltä ihan vesiteitse, nainen kertoo pilke silmäkulmassaan.

Luontokuvaamista harrastava Alatalo jakoi tiukkaan rajatut version otoksestaan Facebookissa, jossa ne saivat aikaan mitä mielenkiintoisempia kommentteja.


– Onko tuo ilmalaiva, eräs kysyy.

– Lentävä hollantilainen, tunnisti toinen.

Kyseessä ei ollut sittenkään erikoinen kangastus

Ilta-Sanomat välitti Alatalon ottaman kuvan Ilmatieteen laitokselle, joka alkoi oikopäätä analysoimaan erikoista kuvaa.

Meriasiantuntija Elisa Lindgrenin mukaan näyttäsi vain siltä, että horisontti ei näy selkeästi tässä kuvassa.

– Nyt kuvassa on vain utua, joka saa horisontin ikään kuin katoamaan.

Ei ole Fata morgana, tällä kertaa

Tässä kuvassa ei ole Lindgrenin mukaan siis kyse Fata morgana -ilmiöstä. Tämä ilmiö saa kaukaiset kohteet näkymään heijastuksena horisontin yläpuolella.

Yläpuolinen kangastus syntyy, kun lämmin ilmakerros on kylmän kerroksen yläpuolella. Tällainen lämpötilainversio on kuitenkin melko harvinainen ilmiö, sillä tavallisesti ilma on ylempänä kylmempää kuin alempana.

Yläpuolinen kangastus voi esimerkiksi nostaa esiin kuvan Tallinnan rakennuksista Suomen rannikolla, vaikka niihin ei muutoin ole suoraa näköyhteyttä. Maapallon kaarevuus jättää kaupungin horisontin taa.

Teoreettisesti katselijan pitäisi nousta noin puolen kilometrin korkeuteen, jotta silmä kantaisi Suomenlahden yli. Valon kaareutuminen ja kangastukset tekevät kuitenkin horisontin takana olevien kohteiden havaitsemisen mahdolliseksi.

Fata morgana -tyyppisiä kangastuksia esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta yleisimpiä ne ovat napaseuduilla, varsinkin laajoilla jäätiköillä.

Suomessa kangastuksen voi tyypillisimmin nähdä helteisenä ja tyynenä päivänä keväällä tai alkukesästä, jolloin meri on vielä kylmä, mutta ilma saattaa olla jo 25-asteista.

Uskotko, että Jaanan kuvaama laiva on kangastus? Keskustele kommenteissa.

Artikkelia korjattu 18.5.2018 kello 09.39. Kuvan ottaja on Jaana Alatalo, ei Jaana Ylitalo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt