Venäjän operaatioksi syytetty outo leiri taas Suomeen – ”Tänä vuonna viemme seuraavalle tasolle” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Venäjän operaatioksi syytetty outo leiri taas Suomeen – ”Tänä vuonna viemme seuraavalle tasolle”

Vuonna 2017 syyskuussa järjestettiin Ahvenanmaalla edellinen rauhanleiri, Åland 17.

Julkaistu: 18.5.2018 6:58

Venäläiset ja ruotsalaiset ”rauhanaktivistit” saapuvat tällä kertaa suuremmalla joukolla Etelä-Suomeen.

Viime vuonna kiivasta julkista keskustelua aiheuttanut rauhanleiri tuo venäläisiä ja ruotsalaisia aktivisteja Suomeen myös tänä vuonna.

Tapahtuman verkkosivujen mukaan mukaan Baltic Glory 18 -rauhanharjoitus järjestetään 9.–12. elokuuta Loviisassa.

Viime syyskuussa järjestettiin Ahvenanmaalla edellinen rauhanleiri, Åland 17. Leirille osallistui yli 20 ruotsalaista ja venäläistä, joiden joukossa kerrottiin olevan ”rauhanaktivisteja” sekä taiteilijoita ja ruotsalaisia parlamentaarikkoja.

Viime vuoden rauhanleirin tiedotuksesta vastannut ruotsalainen aktivisti Pelle Sunvisson on ilmoitettu yhdeksi ensi elokuun Baltic Glory 18 -harjoituksen tiedottajaksi.

– Vaikka ensimmäinen kokeilumme Åland 17 oli pieni, se oli menestys. Tänä vuonna viemme rauhanharjoituksen seuraavalle tasolle, sivuilla kerrotaan.

Verkkosivujen mukaan Baltic Glory -harjoitukseen on määrä saada 75 osallistujaa ja 10 vapaaehtoista. Ensi elokuun leirille osallistuu myös suomalaisia.

Leirin järjestäjien kerrotaan olevan ruotsalaisia, venäläisiä ja suomalaisia ryhmiä.

Viime vuonna esitettiin vahvoja epäilyjä rauhanleirin tarkoitusperistä.

– Se tarjoaa Venäjän hallituksen kontrollissa olevalle medialle ja tietysti maan viranomaisille mahdollisuuden käyttää tapahtumaa informaatiovaikutuksen tarkoituksiin, Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi viime kesäkuussa IS:lle.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa Himanen sanoi näkevänsä leirin venäläisenä operaationa ja yrityksenä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Ruotsissa ja Suomessa.

– On erittäin naiivia kuvitella, että joku voisi edistää rauhaa järjestämällä leirin ruotsalaisten ja venäläisten kesken Ahvenanmaalla.

Ensi elokuussa Loviisassa järjestettävän leirin taustalla on myös suomalainen Aseistakieltäytyjäliitto. Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Ranisen mukaan rauhanleirin arvostelu on ollut virheellistä.

– Leiri aiheutti perusteetonta kohua ja sitä epäiltiin Venäjän viidenneksi kolonnaksi. Todellisuudessa venäläiset osallistujat olivat riippumattomia taiteilijoita ja militarismin vastustajia, jotka suhtautuvat hyvin kriittisesti myös venäläiseen militarismiin, Raninen sanoi Ilta-Sanomille.

Miksi leiri järjestetään Suomessa jo toisen kerran?

–Viime vuonna siellä oli vain ruotsalaisia ja venäläisiä eikä ollenkaan suomalaisia. Leiri oli puolivälissä, ettei kummillekaan tullut kovin pitkiä matkoja. Tänä vuonna osittain samasta syystä ja osittain siksi, että mukana on myös suomalaisia rauhanaktivisteja.

Onko leirissä kyse kritiikistä Suomen puolustusvoimille?

–Ei se ole sen enempää kritiikkiä Suomen puolustusvoimille kuin Venäjän tai Ruotsin. Kyseessä on vaihtoehtojen etsiminen militarismille.

Raninen kertoo, että leirillä on tarkoitus ”simuloida nykyistä poliittista tilannetta” ja osallistujat yrittävät kehittää siihen ratkaisuja, jotka estävät tilanteen eskaloitumisen.

Opetellaanko leirillä väkivallatonta vastarintaa?

– Varsinainen tarkoitus ei ole väkivallattoman vastarinnan opettaminen vaan tuoda esiin tilanteita, joita esimerkiksi tämän hetkisessä Euroopan tilanteessa voi tulla esiin.

Viime vuonna leiri järjestettiin samoihin aikoihin kuin kaksi suurta Itämeren sotaharjoitusta, Venäjän Zapad ja Ruotsin Aurora.

Ranisen mukaan ei ole vielä varmaa tietoa osallistujien määrästä, mutta suunnitellusta 75 osallistujasta pyritään saamaan yhtä suuri joukko jokaisesta kolmesta maasta. Mukaan pyritään saamaan aktivistien ja taiteilijoiden lisäksi poliitikkoja.

– Osallistujat paljastetaan sitten aikanaan.

Aseistakieltäytyjäliitto osallistuu rahallisesti leirin kustannuksiin. Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston Ruotsin jaosto maksaa myös Baltic Glory -tapahtumaan liittyviä kuluja. Ruotsin jaoston rahastokoordinaattori Anni Heikan mukaan apurahaa on myönnetty 10 000 kruunua eli noin 1 000 euroa ja niillä korvataan ruotsalaisten osallistujien matkustamisen ja asumisen kuluja.

Venäläisten ja ruotsalaisten rauhanleiri Åland 17 järjestettiin viime syyskuussa Ahvenanmaalla Gregersön leirikeskuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?