Kotimaa

Helsingin kokaiinijutun erikoinen yksityiskohta: huumekauppias järjesti kätketyn kilon oikeustalolle takavarikoitavaksi

Julkaistu:

Syyttäjä vaatii luksusravintoloiden ravintolapäällikölle ja muille kokaiinijutun päätekijöille vuosien vankeustuomioita.
Helsingin suuren kokaiinijutun oikeuskäsittelyssä ilmeni torstaina, että poliisi teki esitutkinnan suurimman huumetakavarikon yllättävässä paikassa: Helsingin oikeustalolla.

Noin 1,3 kiloa kokaiinia löytyi kahdesta matkalaukusta, jotka takavarikoitiin oikeustalon C-rapun aulatiloissa 20. marraskuuta 2017. Kyseisessä rapussa ei ole tuomioistuimen tiloja, vaan siellä sijaitsee useita asianajotoimistoja.

Oheisella videolla poliisi purkaa oikeustalolle toimitetut matkalaukut, joiden rakenteisiin 1,3 kiloa kokaiinia oli piilotettu.

Selitys takavarikon toimituspaikalle piilee siinä, että yksi pääepäillyistä, 45-vuotias merkonomimies, järjesti huumeen kätköpaikasta sinne poliisia varten.

Erittäin vahvaa kokaiinia tuotiin Suomeen Latinalaisesta Amerikasta kolme kertaa vuoden 2017 aikana. Tutkinnan alkuvaiheessa poliisilla oli takavarikossa vain vähäinen määrä kokaiinia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merkonomi kiisti ensimmäisissä kuulusteluissa kaiken. Sitten hän kuitenkin päätti todistusaineiston edessä selvittää oman osuutensa rikoksiin.

– Haluan oma-aloitteisesti selvittää tämän asian ja sillä tavalla pyrin estämään ja poistamaan rikoksen vaikutuksia, mies ilmoitti kuulustelussa 18. marraskuuta.

Hänellä oli vielä kokonaan tallessa kolmas salakuljetuserä, joka käsitti noin 1,3 kiloa kokaiinia.

– Erä on sellaisessa paikassa, josta poliisi ei tule sitä löytämään. Minä kerron ja toimitan sen erän poliisille, merkonomi sanoi kuulustelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksi päivää myöhemmin oikeustalon C-rappuun ilmestyi kaksi matkalaukkua, joiden kahvojen rakenteisiin kokaiini oli kätketty. Kyseisessä rapussa sijaitsee merkonomin avustajan asianajaja Olli Etelämäen toimisto.

Etelämäki kertoi torstaina oikeudelle, että takavarikointi järjestettiin yhteistyössä poliisin kanssa. Istunnon jälkeen hän ei halunnut tarkentaa asiaa IS:lle.

Poliisin esitutkinta-aineistosta ei löydy viitteitä siitä, kuka kokaiinin oikeustalolle oikein toi.

Torstaina oikeudessa kuultiin myös syyttäjän ja pääepäiltyjen loppulausunnot.

Merkonomille syyttäjä vaatii 5,5 vuoden vankeutta. Kokaiinin Amerikasta hankkineelle 37-vuotiaalle meksikolaismiehelle syyttäjä vaatii yhdeksän vuoden vankeutta.

Kolmas pääepäilty on 39-vuotias nainen, joka on työskennellyt ravintolapäällikkönä luksusravintoloissa ja -hotelleissa. Hänen kohdallaan syyttäjän vaatimus on 6–7 vuotta vankeutta.

Kaikki kolme ovat pääosin tunnustaneet syyllisyytensä ja edesauttaneet asioiden selvittämistä, joten syyttäjä on lieventänyt vaatimuksiaan merkittävästi.

Puolustuksen mielestä rangaistuksia tulisi silti loiventaa vielä jonkin verran syyttäjän vaatimista. Puolustajat muun muassa katsoivat, että kyse olisi yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta kolmen erillisen rikoksen sijaan.

Merkonomin mielestä hänen syyllisyytensä ei ulotu kokaiinin maahantuontiin, ainoastaan Suomessa levittämiseen.

Ravintolapäällikön puolustus taas näkee, että hänet tulisi tuomita avunantajana eikä tekijäkumppanina. Nainen kiistää saattaneensa ostajan ja myyjän yhteen huumerikoksia varten. Hän on syytteessä myös huumekauppaan liittyneen rahaliikenteen hoitamisesta.