Kotimaa

Timo Kalli selittää Hetemäen sote-laskelmien ohitusta: ”Ei perustu mihinkään konkretiaan”

Julkaistu:

Valtiovarainvaliokuntaa vetävä Timo Kalli (kesk) selvensi sekavaa tilannetta sote-laskelmista ja valiokuntatyöskentelystä illansuussa torstaina. Aiemmin päivällä uutisoitiin valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen sote-laskelmasta.

Sen mukaan soten valinnanvapaudesta ei tule euroakaan säästöä.

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) myönsi eduskunnan kyselytunnilla, että valinnanvapauden tarkoitus ei ole säästää. Orpo sanoi IS:lle, että tavoitteena onkin tuoda ihmiset jonoista hoitoon.

Valiokunta oli aiemmin tuonut oman mietintönsä keskusteluun. Se oli sävyltään kriittinen, ja valiokunta muun muassa totesi, että uudistuksen vaikutuksista ei ole kokonaisarviota edes skenaarioiden tasolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se kannattaa silti sote-uudistuksen läpivientiä. Oppositio jätti tästä eriävän kantansa.


Olivatko Hetemäen luvut yhteneviä valiokunnan pohjalukujen kanssa?

Hetemäki kävi aiemmin valiokunnassa ja esitteli oma näkemyksensä.

Siinä ei ollut mitään muuta uutta kuin tuo säästöpotentiaali 4,6 miljardia euroa, Kalli kertoi illemmalla Ilta-Sanomille.

– Hetemäkikin alleviivasi, että 10 prosenttia kuntalaisista käyttää 80 prosenttia menoista. Kun tästä saadaan kaikki olemassa oleva tieto hyödynnettyä, tulee säästöä. Tämähän ei perustu mihinkään laskelmiin, Kalli sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Koska se ei perustu mihinkään konkretiaan ja tuli niin myöhään, niin emme ottaneet sitä mietinnössä huomioon.

Summasta neljä miljardia on mahdollista säästöä tiedon ja teknologian käytöstä. Hallitus tavoittelee sote-uudistuksella säästöpotentiaalista kolmen miljardin osuutta.

Tämä tulisi kuntasäästöinä menoja hillitsemällä. Summa ei näy vielä tulevassa kehyksessä.

Valinnanvapauden nollasäästö on Kallin mukaan ollut hyvin tiedossa jo valtiovarainvaliokunnassa.

– Jos Kiuruvedellä on saatu tuloksia, se ei välttämättä tarkoita koko valtakuntaa.

– Mutta tämä (väittely) on poliittista retoriikkaa – eikä siitä kukaan saa selvää. Niin kauan kuin alkaa syntyä tuloksia valinnanvapaudesta, ei ole tietoa.

– Loppupäätelmämme kuitenkin on, että uudistus toteutetaan.

Heinonen piti nollaa ”lupaavana”

Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen (kok) piti Hetemäen esittämiä sote-uudistuksen kustannusvaikutuksia peräti ”lupaavina”.

– Hetemäen muistiossa todetaan, että sote-uudistuksen valinnanvapauden kustannusvaikutus olisi plus-miinus-nolla. Tämä on todella kova arvio, sillä valinnanvapauden on pelätty nostavan kustannuksia, hän sanoi tiedotteessa.

Heinonen muistutti, että valinnanvapaudella ei olekaan tavoiteltu säästöjä, vaan nimenomaan nopeampaa hoitoon pääsyä.


Mitä seuraavaksi?

Sote-vaikutuksista väännetään nyt valiokuntatyöskentelyssä kovalla aikapaineella samalla kun opposition hiillostus kasvaa.

Myös pääkaupunkiseudun valtuustot lausuivat tällä viikolla yhteiskokouksessa, että sotea ei pidä hyväksyä, koska se vaarantaa palvelut.

Valinnanvapauslaki on yhä perustuslakivaliokunnassa. Kun se on antanut oman lausuntonsa ja todennäköisesti tehnyt joitakin muutoksia, sote-valiokunta pääsee valmistelemaan valinnanvapausasiaa kokonaisuutena.

Tämä kestänee vielä muutamia päiviä.

Sote-valiokunta joutuu samaan aikaan ottamaan huomioon muista valiokunnista, valtiovarain-, talous- ja hallintovaliokunnan sille jo lähetetyt lausunnot.

Muutosten jälkeen lakiehdotus menee vielä uudestaan perustuslakivaliokuntaan. Sen jälkeen alkaa arviolta kolmisen viikon puristus sote-valiokunnassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt