Kotimaa

Salama osui kahteen vierekkäiseen taloon Pohjois-Savossa – Näillä seuduilla ukkonen riehuu nyt

rac

Julkaistu:

Salamaniskut ovat aiheuttaneet päivän mittaan monenmoista tuhoa. Ne ovat sytyttäneet niin maasto- kuin rakennuspaloja.
Ukkonen riehuu paraikaa Lahden ja Jyväskylän välillä. Myös itärajan tuntumassa salamoi. Ilmatieteen laitokselta ennustetaan, että muutaman tunnin päästä ukkosilma laantuu, kun aurinko laskee mailleen.

Ukkonen on saanut torstaina aikaan monenmoista tuhoa. Pohjois-Savossa Siilinjärvellä kaksi vierekkäistä omakotitaloa joutui salamaniskun kohteeksi iltapäivällä. Salamaniskut eivät aiheuttaneet tulipaloja tai henkilövahinkoja talojen asukkaille, mutta pelastuslaitoksen mukaan talojen sähköverkot kärsivät vahinkoja. Rakennuksilla on etäisyyttä noin 60 metriä.

Lapinlahdella salama sytytti palamaan 60 neliöisen aittarakennukseen, jossa säilytettiin kuivia koivuhalkoja. Iitin Perheniemessä salama iski navettaan saaden aikaan tulipalon. Salamat ovat aiheuttaneet myös jonkun verran maastopaloja.

– Koko Etelä- ja Keski-Suomi ovat täynnä metsäpalovaroituksia. Etelä-Lappiin saakka varoitetaan ruohikko- ja metsäpalojen vaarasta. Maa on talven jäljiltä melko kuiva ja siitä metsäpalo syttyy aika äkkiä. Salamaniskussa on aika suuri määrä sähköä ja kyllä se aika äkkiä sytyttää maaston palamaan, selittää meteorologi Tomi Laurinen Ilmatieteen laitokselta.Tähän mennessä Ilmatieteen laitos laskee päivän salamasaldoksi 2700 maasalamaa. Aivan muutaman tunnin sisällä salamamäärä on kaksinkertaistunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ukkoset ovat heikkenemään päin. Veikkaisin, että viimeistään iltakymmeneen mennessä ukkoset ovat loppu. Kun auringonlämmitys loppuu, osa kuurojen nostatustehosta loppuu täysin, Laurinen kertoo.

Alla olevalla videolla IS:n lukijoiden kuvaamana rakeita Tuusulassa ja ukkosen alkumurahteluja Mikkelissä:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt