Kotimaa

Valtiovarainvaliokunnaltakin kriittinen sote-lausunto: Saattaa myöhemmin lisätä julkisen talouden menopaineita

Julkaistu:

Tiukassa tilanteessa maakunnat voivat joutua tinkimään palvelujen saatavuudesta tai laadusta.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta jatkoi hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta annettujen kriittisten lausuntojen sarjaa torstaina. Sen mielestä kokonaisuuden laajuus ja valinnanvapausmallin vaikutukset lisäävät taloudellista epävarmuutta, joka saattaa myöhemmin lisätä julkisen talouden menopaineita. Valiokunta on huolissaan myös muun muassa siitä, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa maakunnat voivat joutua tinkimään palvelujen saatavuudesta tai laadusta.

Valiokunta arvostelee hallitusta siitä, että esityksestä puuttuu kokonaisarvio valinnanvapausuudistuksen nettovaikutuksista julkisiin sote-menoihin sekä yksityiskohtaisempi kuvaus siitä, miten uudistuksella saavutetaan sille asetetut tavoitteet.

Valiokunta arvioi lausunnossaan esimerkiksi, että suunhoidon palveluiden osalta uudistus ei säästä, vaan lisää kustannuksia pysyvästi.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) sanoi STT:lle, että uudistuksen aikataulu ja liikkeellelähtö on niin nopea, että se saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia, vaikka säästöpotentiaalia onkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Asiantuntijakuulemiset osoittivat, että jaksottaminen on niin haastava ja nopea, että se saattaa tuottaa ongelmia, ja sen tähden saattaa syntyä kustannuksia, joita ei ole pystytty olettamaan, Kalli muotoili.

Valtiovarainvaliokunnan enemmistö on tästä huolimatta uudistuksen kannalla. Opposition jättämän eriävän mielipiteen mukaan eduskunnan ei tule hyväksyä lainsäädäntöä, jonka välittömiä kustannuksia ei ole arvioitu edes miljarditarkkuudella eikä niitä ole huomioitu valtiontalouden kehyksissä.

"Säästöä tietojärjestelmien yhteenkasaamisesta"

Kallin mukaan säästöpotentiaalia on erityisesti tietojärjestelmien yhteenkasaamisessa, jotka hänen mukaansa "selvästi eri alueilla tuovat säästöjä ja niissä puhutaan heti sadoista miljoonista euroista".

Lausunnossa tietojärjestelmähankkeiden arvioidaan kuitenkin olevan osin keskeneräisiä uudistuksen tullessa voimaan.

Valtiovarainministeriö arvioi torstaina julkistamassaan muistiossa, että valinnanvapauden säästöpotentiaali kumoutuu sen menoja lisäävän vaikutuksen takia. Ministeriö arvioi lisäksi johtamisen ja maakuntien menokehysten säästöpotentiaalin nollaksi.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Prinssi Harry ja Meghan astelivat ensimmäistä kertaa julkisuuteen satuhäiden jälkeen – tuore Sussexin herttuatar edusti huipputyylikkäänä

 2. 2

  Tunnettu hääkuvaaja ihmettelee Meghanin ja Harryn hääpotretin useita teknisiä virheitä: ”Olisi mielenkiintoista kuulla kuvaajan perustelut”

 3. 3

  Helsingissä epäillään ruokamyrkytysepidemiaa kahdessa sairaalassa – jopa 90 sairastunut

 4. 4

  Will Smithin vaimo Jada Pinkett Smith oli suihkussa, kun hän huomasi jotain kammottavaa: ”Vapisin pelosta”

 5. 5

  Sote uhkaa viivästyä lisää: valinnan­vapaudesta löytyi yli 20 muutettavaa kohtaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

 2. 2

  Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

 3. 3

  Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

 4. 4

  Prinssi Harryn viehättävät ex-tyttöystävät varastivat huomion satuhäissä – miksi ihmeessä kuninkaalliset kutsuvat entiset kumppaninsa häihinsä?

 5. 5

  David Beckham teki kuninkaallisissa häissä ”moukkamaisen” etikettivirheen – fanit paheksuvat: ”Aivan kuin kirkko olisi vaihtopenkki”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

 3. 3

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 4. 4

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 5. 5

  Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

 6. Näytä lisää