Kotimaa

Täällä rytisee! Rajut rae- ja ukkoskuurot uhkaavat näkyvyyttä teillä

Julkaistu:

Voimakkaimmat ukkospilvet ovat nyt Kuopion pohjoispuolella. Siellä kulkija voi saada peukalonpään kokoisia rakeita niskaan.
Ukkoskuurot jyrisevät nyt Turun ja Hämeenlinnan akselilla, Mikkelissä, Kuopion länsipuolella ja Kainuussa. Koillismaalla ukkoset alkavat jo laantua.

– Turusta Kuusamoon Hämeen ja Savon kautta kaartaen on ollut viimeisen puolentoista tunnin aikana paikoin ihan reippaitakin ukkoskuuroja. Siellä on hyvin suurella todennäköisyydellä tullut 1–2 senttisiä rakeita rankkojen sadekuurojen kera, kertoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Rajuimpien ukkos- ja raekuurojen kohdalla tietyillä tieosuuksilla on saatettu joutua miettimään tiensivuun vetäytymistä, koska näkyvyys voi muuttua ajoittain hyvinkin heikoksi, meteorologi toteaa. Silti kuurot ovat liikkuneet hyvin kapealla vyöhykkeellä, koska ilma on hyvin kuivaa.

Voimakkaimmat ukkoskuurot ovat iskeneet tänään Etelä- ja Pohjois-Savoon. Tähän mennessä torstaina on havaittu 1300 maasalamaa. Eilen keskiviikkona havaittiin yhteensä 1100 maasalamaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tiheintä salamointi on ollut Mikkelin, Kuusamon ja Turun Piikkiön seuduilla. Varmaan niitä lähitunteina kertyy jonkun verran lisää. Parintonnin tienoille mennään varmaan tai vähän ylikin, Tuovinen ennustaa.

Salamointi alkoi tänään Kuusamon, Kuopion ja Mikkelin seudulla. Ukkosen syntyseuduilla alkaa olla jo poutaista. Viimeisimmät kuurot ovat kehittyneet Joensuu–Kouvola–Lohja -linjan pohjoispuolelle.

– Ensimmäisen ukkosnauhan länsi- ja itäpuolella kehittyy koko ajan uusia sade- ja ukkoskuuroja. Kuuronauha yrittää liikkua hitaasti kohti kaakkoa ja etelärannikkoa.

Alla olevalla videolla on IS:n lukijoiden lähettämää videota raekuurosta Tuusulassa ja ukkosen alkujyrähtelyistä Mikkelissä:

Helleraja paukkui jälleen rikki

Ilma on päivän aikana lämmennyt paikoin hellelukemiin. Etelärannikolla on päästy lähelle hellelukemia, mutta korkeimmalle elohopea on kiivennyt Mikkelissä, missä mitattiin 25,9 astetta. Myös Heinolassa helleraja meni rikki: siellä lämpötila nousi 25,8 asteeseen.

Sen sijaan Turun ja Jyväskylän pohjoispuolella läntisessä Suomessa ilma on ollut hyvin kuivaa ja viileää. Siellä ukkosta ei juuri ole ollut. Tällä hetkellä Satakunnassa ja Pirkanmaalla kulkee lähinnä tihkusateita.

– Voi olla, että kaikkein voimakkaimmat ukkoset ovat tämän päivän osalta jo koettu. Kuopion pohjois- ja eteläpuolella on nyt aika voimakkaan näköisiä soluja Varpaisjärven ja Pieksämäen tienoilla.

Kovimpaa ukkonen pauhaa nyt Kouvolan pohjoispuolella Mäntyharjun ja Heinolan alueella. Kuopion pohjoispuolella on muutamia voimakkaampia ukkospilviä, jotka voivat syöstä rakeita niskaan. Illan mittaan ukkoset hiipuvat, mutta ensi yön aikana uusia sade- ja ukkoskuuroja kehittyy etelärannikolla.

Perjantaina kuurot liikkuvat kohti itää Etelä- ja Pohjois-Karjalaan. Huomiseksi helle väistyy Pietarin eteläpuolelle. Kaakossa voidaan päästä korkeimmillaan 20 asteeseen. Muualla Suomessa lämpötilat liikkuvat 13–19 välillä.

Jouduitko keskelle salamointia tai raekuuroa? Lähetä kuva tai video Ilta-Sanomien toimitukseen täältä tai suoraan WhatsAppilla numeroon 040 660 9019.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt