Orpo myönsi soten valinnanvapauden nollasäästöt: ”Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät hoitoon nopeammin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Orpo myönsi soten valinnanvapauden nollasäästöt: ”Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät hoitoon nopeammin”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo myönsi soten nollasäästöt.

Julkaistu: 17.5.2018 16:46, Päivitetty 17.5.2018 18:01

Eduskuntaa kiihdyttävä soteuudistus puhutti myös eduskunnan kyselytunneilla.

Loppusuoralla oleva sote on päivittäin eduskunnan kuuma peruna. Oppositio hiillosti hallitusta soteuudistuksesta eduskunnan kyselytunnilla.

Ensimmäisen kysymyksen esittänyt kansanedustaja Maria Guzenina (sd) kyseli, mitä hallitus aikoo kuunnella pääkaupunkiseudun sotekritiikkiä.

Pääkaupunkiseudun valtuustot pitivät tällä viikolla yhteiskokouksen ja lausuivat, että sotea ei pidä hyväksyä, koska se vaarantaa palvelut.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vakuutteli, että pääkaupunkiseutua kuunnellaan ja yritti hälventää huolia sotesta.

– Nämä huolet ovat ylimitoitettuja. Sote irrotetaan kaikissa malleissa kunnilta, näkemykseni mukaan myös Sdp:n mallissa.

– Meidän pitää huolehtia koko Suomesta. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tällä mallilla voidaan edetä, Orpo totesi.

Guzenina huomautti, että pääkaupunkiseutujen valtuustoissa on 84 hallituspuolueiden kaupunginvaltuutettua, joista 55 vastusti yhteiskokouksessa sote-esitystä.

– Kyllähän Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien edustajat ovat koko Suomen kansanedustajia. Tämä sote on kansallinen ratkaisu, kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) vastasi Guzeninalle.

Eduskunta äänestää sotelaeista todennäköisesti juhannuksen jälkeen. Hallituspuolueiden edustajista vain kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) on ilmoittanut äänestävänsä eduskunnassa hallituksen sote-esityksiä vastaan.

Eduskunnassa alkoi eilen myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa riita hallituspuolueiden ja oppositiopuolueiden välillä.

Oppositio oli nyreissään siitä, että hallituspuolueiden edustajat saivat toiveensa läpi ja sosiaali- ja terveysvaliokunta ei laadi mietintöä valtiontalouden kehyksistä, vaan keskittyy sotemietinnön valmistumiseen.

Valiokunta haluaa kuulla yli sataa asiantuntijaa, ja valiokuntaa on epäilty mietinnön valmistumisen viivyttämisestä.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kyseli, että saako valiokunta työrauhan.

– Kyllä me annamme kaikille valiokunnille työrauhan. Ja toivon, että valiokunnat hyvien tapojen mukaisesti käsittelevät asian. Se ottaa oman aikansa. Se pitää kohtuullisessa ajassa saada eduskunnasta ulos. Orpo totesi.

Tällä kertaa myös muun opposition kysymykset käsittelivät sotea.

Tänään on uutisoitu valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen sotelaskelmasta. Laskelman mukaan soten valinnanvapaudesta ei tule euroakaan säästöä.

Valtiovarainministeri Orpo myönsi, että valinnanvapauden tarkoitus ei ole säästää.

– Valinnanvapaus ei ole säästömalli. Valinnanvapaus on malli, jolla ihmiset pääsevät hoitoon.

– Valinnanvapaus on täsmätoimi perustasolla. Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät hoitoon nopeammin, Orpo sanoi.

Tarkennus kello 18.00: Guzenina huomautti, että pääkaupunkiseutujen valtuustoissa on 84 hallituspuolueiden kaupunginvaltuutettua, joista 55 vastusti yhteiskokouksessa sote-esitystä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo myönsi soten nollasäästöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?