Kotimaa

Uusi hätkähdyttävä arvio soten säästöistä – valiokunnassa repesi iso riita

Julkaistu:

Oppositio ei usko valtiovarainministeriön kasvaneeseen säästölaskelmaan. Valinnanvapauden säästöiksi selvitys arvioi nolla euroa.
Kaikki kuusi oppositiopuoletta vihreät, sdp, perussuomalaiset, vasemmisto, kristillisdemokraatit ja rkp ovat tehneet soten kokonaiskustannuksesta yhteisen eriävän mielipiteen, joka on määrä julkistaa tänään iltapäivällä.

Myös valtiovarainvaliokunnan yhteisessä lausunnossa suhtaudutaan soten kustannusarvioon kriittisesti.

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Harakka (sd) kuvailee sitä ”huikean kriittiseksi”.

Valiokuntakäsittelyn aikana on Harakan mukaan vain vahvistunut yksimielisyys siitä, että soten kanssa pelataan nyt ”vaarallista taloudellista peliä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime hetkillä valtiovarainvaliokunnalle luovutettiin myös valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen soten kokonaiskustannuksista koskeva tuore mietintö, jossa uudistuksen koko säästöpotentiaali arvioidaan 4,6 miljardin suuruiseksi.

Hetemäen mietinnössä todetaan kuitenkin, että valinnanvapauden tuottamat säästöt uudistuksessa ovat nolla euroa.

Soten säästöjen ennustetaan sen sijaan tulevan lähinnä ”tiedon ja teknologian käytöstä”.

Aiemmin soten potentiaalisten säästöjen kohdalla on puhuttu 3 miljardista eurosta. Tätäkin summaa on kuitenkin julkisuudessa arvosteltu paikkansa pitämättömäksi.

Hetemäen tuore mietintö annettiin valiokunnalle sen jälkeen, kun asiantuntijakuulemiset oli jo lopetettu. Sitä ei lopulta myöskään otettu valiokunnan varsinaiseen lausuntoon mukaan.

– On poikkeuksellista, että aivan loppumetreillä yritetään työntää epämääräisiä papereita mukaan lausuntoon. Kuvaavaa on se, että valtiovarainvaliokunta ei lausuntoonsa kelpuuttanut valtiovarainministeriön ylimmän virkamiehen tuottamaa tavaraa. Voisin jopa kuvitella, että se on hieman nolo juttu, Harakka toteaa.

Valiokunnan jäsen Kari Uotila (vas) kuvailee Hetemäen mietintöä ”paniikinomaiseksi”.

– Kyllä se oli pikkaisen paniikinomainen pitkä selvitys siitä, että kyllä tässä säästöpotentiaalia ja mahdollisuuksia on. Mutta jos tarkemmin katsoo, niin se paljastuu hyvin köykäiseksi, Uotila sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä oli vain vm:n viimeinen keino pyrkiä vakuuttamaan, että sotella todella pystyttäisiin saamaan aikaan säästöjä.

– Hetemäen paperissa todella suuria kustannushyötyjä perustellaan lähes yksinomaan teknologian parantamisella, joka on hatara väite. Sen sijaan valinnanvapauden säästöpotentiaalin sanotaan olevan nolla, joka vie pohjan hallituksen monesta argumentista, valiokunnan jäsen Ozan Yanar (vihr) sanoo.

– Hallituksella on miinus kolmen miljardin euron kustannusten hillinnän tavoite keskipitkällä aikavälillä, mutta jos miettii asiantuntijoiden näkökulmia tähän, niin kyllä me oppositiopuolueet pidämme hallituksen arviota epärealistisena. Tässä voi olla miljardien heitto, Yanar toteaa.

Hänen mielestään on myös ihmeellistä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka on uudistuksen päävaliokunta, pysty lausumaan kustannuspuolesta.

Eilen keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioveturit syyttivät hallituspuolueiden edustajia uudistuksen runnomisesta läpi ja päätöksestä jättää valiokunnan lausunto julkisen talouden kehyksestä tekemättä.

Opposition eriävä mielipide, valtiovarainvaliokunnan asiantuntijalausunnot sekä Hetemäen mietintö on määrä julkistaa vielä tänään torstaina iltapäivällä.

Juttua muutettu klo 15:43 ja 16:35: Ozan Yanarin kommenttia Hetemäen selvityksestä tarkennettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ehdokkaat joutuivat koville Ressun lukion vaalipaneelissa
   Politiikka
  3. Åmselen kolmoismurhaaja Valjakkala taas epäiltynä rikoksista – poliisi vaati vangittavaksi, oikeus hylkäsi vaatimuksen
   Kotimaa
  4. Kauhua kylvänyt SM-liigan pahamaineinen jäähykuningas on yllättänyt lähes kaikki – ”En halua tapella enää koskaan”
   SM-liiga
  5. Suomalainen Hans, 54, löysi rinnalleen filippiiniläisen Sandran, 31: ”Kun täytin 50, ajattelin, että olen lopun elämääni sinkku”
   Seksi & Parisuhde
  6. Jarkko löysi kirpputorilta aarteen pilkkahintaan – asiantuntija täräyttää tiskiin todellisen hinnan
   Asuminen
  7. Matti Nykänen ei saa tavata lapsenlapsiaan – asiantuntija kertoo näkemyksensä surullisen yleiseen ilmiöön: ”Isovanhempi ei ole perheessä ykkönen”
   Viihde
  8. Kanerva: painostus hävittäjähankinnoissa vähintään yhtä kovaa kuin 1990-luvulla – ”Olen kuullut värikkäitä puheenvuoroja”
   Politiikka
  9. Remonttien kotimyynti kuriin, vaatii Kuluttajaliitto – ”Arkiongelma, joka voi viedä vararikkoon”
   Oma raha
  10. Tunti sitten
  11. Suomen junailema huippukokous kuivumassa kasaan – Ulkoministeriö: ”Kutsuja kannattaa lähettää sitten, kun niihin vastataan myönteisesti”
   Politiikka
  12. Äkillisesti leikkaukseen joutuneen Mari Ederin suunnitelmista tihkui tietoa – kilpailee maastohiihdon SM-kisoissa jo ensi viikolla
   Maastohiihto
  13. Näytä lisää