Kotimaa

Kommentti: Krista Kiuru saa nyt koko eduskunnan sekaisin tietoisella sote-viivytyksellään

Julkaistu:

Kommentti
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) vetämä soten viivytystaistelu leviää nyt koko eduskuntaan opposition voimin. Menossa on eriskummallinen näytelmä, jollaista ei ole ennen nähty, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Kun Sdp esitti Krista Kiurua sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi helmikuussa Tuula Haataisen (sd) siirryttyä varapuhemieheksi, tiedettiin heti mistä on kyse:

Sdp pani Kiurun viivyttämään sote-mietinnön käsittelyä kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Viivytä, viivytä, viivytä! olivat todennäköisesti Kiurun saamat yksinkertaiset ohjeet.

Kiurulle viivytystehtävä ja sotkeminen sopii mainiosti, se on hänelle ns. luonnonlahja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt ennusteet ovat käyneet toteen.

Keskiviikkona nähtiin varsinainen farssi, kun valiokunnan oppositio marssi pitämään infoa, että valiokunnan hallitusenemmistö estää valiokunnassa asianmukaisen työn. Oppositio valitti asiasta puhemiesneuvostolle.

Tänään farssi sai odotetusti (jokuhan tämän on suunnitellut) jatkoa, kun opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat yhtyivät valitukseen.

– Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vetoavat eduskunnan puhemiesneuvostoon, jotta se käsittelisi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa syntyneen tilanteen, jossa asioiden käsittelyä on estetty hallituspuolueiden edustajien äänestyspäätöksellä. Valiokunta päätti eilen äänestyspäätöksellä jättää antamatta lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019–2022. Perusteluna on ollut ajan vapauttaminen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen käsittelyyn, oppositioryhmyrit kirjoittavat.

Huoli oikea – kohde väärä

Opposition ryhmäjohtajat ovat huolissaan eduskunnan arvovallasta.

Asia onkin oikea – siis arvovalta – mutta kohde väärä.

Asia kannattaa palauttaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja miettiä, mitä siellä tapahtuu.

Miksi ongelmia ei ollut ennen Krista Kiurua?

Koko juttu – siis se, että valiokunnan olisi pitänyt sorvata lausunto juuri nyt julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019–2022 – on absurdi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on asian suhteen lausuntovaliokunta, valtiovarainvaliokunnalta on tulossa siitä joka tapauksessa mietintö eli eduskunta käsittelee asian normaalisti nyt syntyneestä huudosta huolimatta.

Lisäksi jopa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa järjen käyttö lienee sallittua ajankäytön suhteen. Tarvittaessa järkeä lienee syytä käyttää vaikka hallituspuolueiden enemmistöllä, ellei se muuten onnistu.

Kiuru puhui päätöksen yli

Eilen kohun nostattanut päätös oli esillä stv:ssa jo viime viikon keskiviikkona.

Tämän viikon tiistaina nähtiin jo aivan umpiouto tapahtumasarja, joka jäänee valiokuntahistoriaan:

Asiasta, ettei julkisen talouden suunnitelmasta anneta lausuntoa, oli Pekka Puskan (kesk) esitys, jota Sari Sarkomaa (kok) kannatti. Valiokunta oli päätösvaltainen.

Mutta kannatetusta ehdotuksesta ei päästy edes äänestämään, sillä puheenjohtaja Kiuru alkoi esityksen jälkeen itse puhua paasata niin pitkään, että eduskunnan täysistunnon merkkipilli soi, ja ettei asiasta taatusti ehditä äänestää.

Valiokunnan oli keskeytettävä kokouksensa. Tilanne oli ennenkuulumaton: Puheenjohtaja venytti omalla puheellaan kokousta niin, ettei se voinut tehdä jo kannatettua päätöstä.

Yleensä juuri puheenjohtajan tehtävä on pitää huoli, että valiokunta toimii hyvin ja on päätöksentekokykyinen. Nyt puheenjohtaja toimi toisin. Kiuru on kova puhumaan, sen tietävät kaikki.

Keskiviikkona päätös sitten kelpasikin, koska suunnitelmat olivat valmiina, miten sen jälkeen menetellään:

Eli pidetään info ja valitetaan.

Edellisiltana oli sopivasti ollut myös pääkapunkiseudun kaupunkien sote-kapinakokous, jossa Sdp:n Antti Lindtman keräsi oppositiolle pisteitä.

Viivytystä viivytyksen päälle

Mutta summa summarum:

Eduskunnassa on meneillä sote-sodan viimeinen viivtystystaistelu, jossa kaikki keinot ovat sallittuja.

Viivytys alkoi jo kun eduskunta sai hallituksen valinnanvapausesityksen käsiteltäväkseen 14.3. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalta meni viisi viikkoa (!) ennen kuin se 19.4. pääsi sopimaan tarvittavista lisäkokousajoista.

Kiurun johdolla valiokuntaan pyydettiin liki 140 asiantuntijaa, joiden kuuleminen venyttää nyt työtahdin äärimmilleen. Kokoomuksen Sari Sarkomaa toi joukkoon vielä kolmisenkymmentä asiantuntijaa – kuulemma siksi, että sinne mahtuisi Kiurun sihdin jäljiltä joku soteen myönteisestikin suhtautuva asiantuntija.

Nyt valiokunnasta kuuluu päivä päivältä oudompia juttuja. Milloin rouskutetaan kaalia liian suuren ääneen, milloin mitäkin.

Huippu oli, kun valiokunnan oppositioedustajat syyttivät kokoomuksen Sari Raassinaa siitä, että hän pani korvatulpat korviinsa, ettei tarvitse kuunnella HUS:n toimitusjohtajan Aki Lindénin sotevastaisia puheita.

Syy korvatulpille oli lääketieteellinen. Liekö kukaan pyytänyt Raassinalta anteeksi?

Sote etenee kuitenkin. Valtiovarainvaliokunnalta odotetaan sote-lausuntoa pikapuoliin. Perustuslakivaliokunnan lausuntokin saattaa valmistua ensi viikolla.

Sitten onkin jäljellä enää sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, jota valiokunta pukertaa käytännöllisesti katsoen sairaassa tilassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt