Kotimaa

Lukijat tyrmistyivät Jungnerin rahapaljastuksista – ”Eikö kansanedustajien palkan voisi poistaa kun kaikki on ilmaista”

Julkaistu:

Todellisuudentaju hämärtyy mukavasti kun itselle mikään ei maksa mitään, IS:n lukijat arvioivat kansanedustajien ilmaisia illallisia ja taksikyytejä.
Kansanedustajien ilmaiset asumiset ja taksikyydit ällistyttävät IS:n lukijoita.

Edut nousivat esille keskiviikkona entisen kansanedustajan Mikael Jungnerin perustellessa, miksi ymmärtää Susanna Kosken (kok) päätöksen olla tarttumatta helsinkiläisen pitkäaikaistyöttömän Anna-Maija Tikkasen haasteeseen yrittää pärjätä toimeentulotuella.

Omaa rahaa ei tarvitse käyttää ruokaan, kun tulee jatkuvasti pyyntöjä tarjoilun sisältäviin tilaisuuksiin, Jungner selitti. Taksit, bussit, junat ja lentokoneet ovat kaikki ilmaisia ja asumiskulutkin hoidetaan.

Selitys herätti kysymyksen kansanedustajien palkkioiden kohtuullisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eikös kansanedustajien palkan voisi itseasiassa poistaa kokonaan kun kaikki on ilmaista? Tai pudottaa ainakin perustoimeentulotuen tasolle?

– Kysymys kuuluu: Onko kansanedustajien palkka suhteessa menoihin oikeutettu ja sopiva, jos etuja on yllä mainitulla tavalla?

Kansanedustajan peruspalkkio on nykyisin 6 510 euroa kuukaudessa. Yli 12 vuotta palvellut kansanedustaja tienaa 6 997 euroa. Palkkion lisäksi maksetaan erilaisia lisiä muun muassa valiokuntien puheenjohtajille.

Veronmaksaja tarjoaa

Joku maksaa laskun aina, moni lukijoista huomautti.

– Jungner: Eivät ne ruuat, juomat ja kyydit ilmaisia ole. Kyllä joku ne aina maksaa – useimmiten suomalainen veronmaksaja. Hyvää ruokahalua!

– Ilmaisia lounaita ei ole. Ja ilmaiset tarjotut lounaat voi laittaa verovähennyksiin eli lopullisen laskun maksaa aina köyhä veronmaksaja.

– Päättäjät syövät siis toisten pöydästä.

Niistä huolehditaan, jotka pärjäisivät itsekin

Säännöt näyttävät olevan köyhälle ja rikkaalle erilaiset, toiset tuumivat.

– Tämä näyttää siltä, että yhteiskunta pitää huolen niistä jotka pärjäisivät omillaankin. Reilu peli hei, reilu peli!

– Tuota lukiessa tuli mieleen Hurstin ruoka-apu josta vähävaraiset saavat ruokaa ja vaatteita, niin sitäkin ollaan nyt ajamassa alas kun "päättäjillä" on pälkähtänyt päähän,että tuokin pitää saada VASTIKKEELLISEKSI!

– Itse olen omalla työpaikalla (julkishallinnossa) ihmetellyt sitä, että olipa mikä vaan palaveri niin johdolla aina syömiset. Meillä perus tiimipalavereissa ei ikinä mitään.

– Näin entisenä valtion virkamiehenä täytyy mainita, että ilmaiset lounaat luokiteltiin lahjuksiksi. Oli kiellettyä tuollaisten hienostotarjoiluiden vastaanottaminen. Mutta olinkin vain rivivirkamies, ei ollut riittävän korkeaa virkaa, luottamustoimista puhumattakaan.

Mistäpä se eläytymiskyky tulisikaan

Eipä ihme, jos kansanedustajan on vaikea ymmärtää pitkäaikaistyöttömän arkea, lukijat totesivat.

– No siinähän se todellisuudentaju ja käsitys taviksen arjesta hämärtyy mukavasti, kun itselle mikään ei maksa mitään.

– Suomi elää kahdessa eri maailmassa. Se mikä on järkyttävää, on että ns. hyvätuloisilla ei ole mitään käsitystä, mitä on olla köyhä. Jokunen poikkeus saattaa olla. Ja näillä ns. hyvätuloisilla on sydän kadonnut jonnekin.

– Jos ihminen ei saa millään menemään rahaa mihinkään kun asuminen, ruoka ja kaikki muu on ilmaista hän melko nopeasti turtuu eikä ymmärrä köyhempiä lähimmäisiään. Siksi kansanedustajan kausi pitäisi rajoittaa yhteen, max. kahteen vuoteen neljän sijasta jotta jonkinlainen tuntuma ruohonjuuritasoon säilyisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt