Kotimaa

Suomalaisilla hevosilla on ylipaino-ongelma – Anisian Balladi ja Hertta pyrkivät kesäkuntoon juhannukseksi

Julkaistu:

Pullukat kesäkuntoon -projekti käy ongelman kimppuun.
Suomalaisilla hevosille on kasvava ongelma. Ne lihovat.

Puhutaan jo hevosten kansantaudista.

Kaviokansalle rehua valmistavan Raisioagro Oy:n mukaan suomalaisista hevosista (70 000) viidesosa on ylipainoisia ja suomenhevosista (19 000) peräti puolet.

– Luku ei ole meidän omamme, vaan perustuu hevosalan järjestöjen erilaisiin lähteisiin, sanoo Raisioagron hevosrehujen kehityspäällikkö, maa- ja metsätieteiden maisteri Katri Virtanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten laaja yksimielisyys hevosten ylipaino-ongelmasta vallitsee?

Suomen Ratsastajaliitosta kehotettiin kääntymään eläinlääkäri Mona Wendelinin puoleen. Wendelin mukaan ongelma tunnetaan alalla hyvin ja siitä on keskusteltu ”yli kymmenen vuotta”.

Hevoset lihovat samasta syystä kuin ihmisetkin.

– Meillä on Suomessa hyvälaatuiset rehut ja heinät. Hevoset eivät tee tarpeeksi työtä, jolloin niistä tulee lihavia, Wendelin selittää.

Tarpeeksi töitä tarkoittaa tarpeeksi suhteessa syömiseen.

– Lähinnä tämä on seurahevosten ja harrasteratsujen ongelma, Wendelin lisää.

Raisioagron Virtanen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa keskeinen syy suomalaisten hevosten ylipainoon on hevosharrastuksen muuttuminen nuorten tyttöjen harrastuksesta yhä suositummaksi aikuisten naisten keskuudessa.

Se lisää harrastehevosten määrää.

– Harrastajamäärät ovat kasvussa ja mukaan tulee aikuisia naisia, joilla on resurssit ostaa oma hevonen, Virtanen sanoo.

– Harrastehevosten saama liikunta on vähäisempää, mutta niitä ruokitaan turhan hyvin.

Hevospiireissä puhutaan yleisesti ”tätiratsastajista”.

Harrastehevosten ruokkimisessa voi olla mukana enemmän tunnetta kuin energiamäärien ja kalorien kylmää tai viileää kalkylointia. Kun omaa hevosta nähdään lähes päivittäin, sen hidas pullistuminen jää helposti huomaamatta.

Ravihevosilla ongelma on tuntematon.

– Kilpahevoset eivät yleensä kärsi ylipainosta, sanoo Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari.

Mitä tapahtuu sitten, kun kilpaura on takana, on eri asia ja riippuu siitä, millainen elämä hevosta odottaa.

Raisioagro on keksinyt aloittaa projektin, jossa yritetään saada kaksi kampanjaan valittua ylipainoista hevosta juhannukseen mennessä kesäkuntoon. Hakijoita Pullukka kesäkuntoon -projektiin, jota seurataan Facebookissa, oli sata. Toinen valituista on shetlanninponi, toinen suomenhevonen.
Projektin hevosia ei laiteta paastoamaan, koska se olisi epäterveellistä. Laiduntavan eläimen sisällä pitää aina olla hiukan ruokaa sulamassa. Sen sijaan niiden ruokavalio laitetaan remonttiin ja liikuntaa lisätään.

Virtanen uskoo lihavuuden olevan hevosten seuraava kansantauti, koska lihavuudesta seuraa erilaisia oheissairauksia, kuten kaviokuumetta, metabolista oireyhtymää, muita aineenvaihduntasairauksia sekä rasitusta nivelille ja jänteille.

– Kuten ihmisten laihdutuksessa, hevosenkin laihduttaminen vaatii omistajaltaan itsekuria, tietoa ruokinnasta ja ruokintatavoista sekä lihavuuskunnon tunnistamista, Virtanen sanoo.

Ero on vain itsekurin kohteessa. Toisen puolesta on helpompi harjoittaa itsekuria.

Karkearehun analysointia tehdään Virtasen mukaan liian harvoin, vaikka se on hevosen tärkein rehu ja muodostaa suurimman osan ruokavaliosta. Heinän sisältämä energiamäärä taas voi vaihdella rajustikin, kuten myös sen sulavuus.

Projektin toinen pullukka on Minna Heikkisen omistama suomenhevostamma Anisian Balladi, joka kilpailee kouluratsastuksessa, vaikka ”kiloja on kertynyt hiukan liikaa”.

Toinen on Jutta Imanin pyylevä shetlanninponitamma Ceana Stone eli Hertta, jolla on takana ura raviponina. Alustava heinäanalyysi paljasti sen käyttämän ravinnon korkeat sokeriarvot, joten heinät vaihdettiin vähäsokerisimpiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt