Kotimaa

Sssöpöä! Paavo kuvasi rantakäärmeiden lemmenluikertelut

Julkaistu:

Kaksi penistä, yksi käärme.
Helsinkiläinen Paavo Siukonen pääsi kesämökillään Muurlassa todistamaan rantakäärmeiden, Natrix natrix, herkkää hetkeä.

Lempivät käärmeet luikertelivat sylikkäin, ja Paavo antoi kameransa laulaa matelevaisen rakkauden korkeaa veisua.

Rantakäärmeillä naaras on koirasta runsaasti suurempi, hiukan samaan tyyliin kuin asetelma Suomi-Filmin sankarien Pekka Puupään ja Justiinan rakkausliitossa. Paavon kuvissa tämä kokoero on helppo havaita.

Kuvat syntyivät 6.–9. toukokuuta. Rantakäärme pariutuu pian talvihorroksesta elvyttyään. Silloin eletään yleensä vapunseutua, ja koiraat hakeutuvat tutuille menopaikoille tietty, maailman luonnollisin, asia mielessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paavo sai kuvia kahdesta koiraasta: toinen kurkisti ujosti portaan alta, toinen kävi välillä uimassa tai niin kuin ihmisten maailmassa sanotaan, heittämässä talviturkkinsa.

– Uiva koiras on sama, joka oli naaraan kanssa, Paavo kertoo.

Usein samaa naarasta kosiskelee useampi koiras. Kimppakiva on enemmän sääntö kuin poikkeus. Paavo muistelee lukeneensa, että yhdellä koiraalla on kaksi penistä, joten nyt niitä oli Paavon mökillä liikkeellä yhteensä neljä.

Oppineet jakautuvat asian suhteen.

– Toisten mielestä sillä on kaksi penistä, toisten mielestä yksi kaksihaarainen penis, kertoo matelijatuntija ja luontokuvaaja Antti Koli.

– Siitä käytetään nimitystä hemipenis.

Kolilta ilmestyi muutama vuosi sitten kirja Suomen matelijat ja sammakkoeläimet.

Kuten Paavon kuvista näkyy, koiras kosiskelee naarasta kiertymällä sen ympärille. Paitsi halata, se voi hieroa leukaansa naaraan päälakeen ja värisyttää hekumallisesti häntäänsä.

Kesällä naaras munii, ja munia on Wikipedian laskujen perusteella 6–40. Munat löytävät tiensä kompostiin, lantakasaan, rakkolevävalliin tai johonkin muuhun lämpimään paikkaan. Siellä syntyy uusi elämä.

Rantakäärmeen vanhoja nimiä ovat tarhakäärme ja karjakäärme. Myrkyttömänä ja siksi harmittoman eläjänä se on saanut elää rauhassa kollegaansa kyytä kohdanneelta vainolta, mutta elinympäristöjen tuhoutumisen arvelleen aiheuttaneen rantakäärmeen levinneisyysalueen kutistumisen hyvin eteläiseksi.

Kuten nimensäkin kertoo, rantakäärme viihtyy kosteissa tai märissä ympäristöissä ja voi lähteä uimaan ja sukeltelemaan kymmenien kilometrien päähän ulapalle. Kyyhyn verrattuna rantakäärmeet ovat salskeita ja pulskia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt