Kotimaa

HS: Sama oppilas voisi saada yhdessä koulussa seiskan ja toisessa ysin: ”Päättöarviointi muistuttaa arvontaa”

Julkaistu:

Pian monet suomalaislapset saavat käteensä peruskoulun päättötodistuksen. Koulutodistuksen arvosana ei kuitenkaan välttämättä kerro paljoakaan varsinaisesta opintomenestyksestä.
Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona kansallisesta kouluvertailusta. Artikkelin mukaan peruskoulun päättötodistuksen arvosanat eivät ole vertailukelpoisia keskenään.

Sama oppilas voisi samalla osaamisella periaatteessa saada yhdestä koulusta päättötodistukseen seiskan, kun toisesta saisi yhdeksän. Tämä johtuu siitä, että kouluilla ei ole yhtenäistä arvosteluasteikkoa.

– Peruskoulun päättöarviointi muistuttaa valitettavasti lottoarvontaa, tutkijatohtori Najat Ouakrim-Soivio Helsingin yliopistosta sanoo HS:ssa.

Opettajat noudattavat Gaussin käyrää, jatkuvaa todennäköisyysjakaumaa, ja vertaavat mielessään oppilaita keskenään. Päättötodistuksen numeroa ei siis ratkaise pelkästään oma suoritus, vaan myös luokan tai koulun osaamisen taso. Hyvän arvosanan voi saada, jos oppilaiden taso on keskimäärin heikompi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ouakrim-Soivion mukaan vääristymä on havaittu ainakin kuudessa oppiaineessa: matematiikassa, äidinkielessä, historiassa ja yhteiskuntaopissa, ruotsissa, englannissa ja terveystiedossa.

Asiantuntijat ovat aiemmin olleet huolissaan siitä, kuinka erityisesti poikien osaaminen peruskoulussa voi jäädä huomaamatta, sillä peruskoulu on melko teoreettinen paikka. Pelkkä lahjakkuus ei kuitenkaan ole syy koulumenestykseen, vaan siihen vaikuttaa myös sosioekonominen tausta ja vanhempien koulutustaso.

Myös esimerkiksi syntymäkuukausi voi vaikuttaa koulumenestykseen. Helmikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan loppuvuodesta syntyneet saavat koulussa todennäköisemmin enemmän erityistukea. Tämä johtuu siitä, että nuoruudesta johtuva epäkypsä käytös voidaan nähdä tuen tarpeena.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää