Kotimaa

Sote-riita repii valiokuntaa – hallitus­puolueet vastaavat opposition kritiikkiin: ”Halutaan antaa kuva, että täällä hutiloidaan”

Julkaistu:

Hallituspuolueiden edustajat puolustivat päätöstä raivata sote-valiokunnasta lisää työtunteja poikkeuksellisella tavalla.
Hallitus- ja oppositiopuolueiden sote-kiistely leimahti jälleen keskiviikkona liekkiin, kun terveysvaliokunnan oppositioveturit syyttivät näyttävästi hallituspuolueiden edustajia.

Heidän mielestään hallitus runnoo härskisti sote-uudistustaan läpi, mikä johti tällä kertaa ennenkuulumattomaan päätökseen jättää valiokunnan perinteinen tehtävä, lausunto julkisen talouden kehyksestä, kokonaan tekemättä.

Oppositioveturit kertoivat tiedotustilaisuudessa aikovansa jättää tapahtumista puhemiesneuvostolle kirjelmän, jossa penätään pelisääntöjä hallituksen valiokuntatyöhön puuttumisesta.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) puolusti voimakkaasti päätöstä raivata tilaa sote-työlle. Heikkisen mukaan opposition vastalauseessa on kyse viivytystaistelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ja siitä, ja että halutaan antaa kuva, että täällä hutiloidaan ja kiirehditään. Tämä on julkisuuspeliä, että tilanne olisi erityisen poikkeuksellinen.

Heikkinen sanoi, että ”vuosisadan uudistus” aiheuttaa isoja paineita ja valiokunta paiskii pitkää päivää. Jokainen valiokunta saa hänen mukaansa työjärjestyksen perusteella päättää, ”mistä asioista lausuu ja mistä ei”.

– Se on normaalia valiokuntatyötä.

Heikkisen mukaan kehyslausunto sote-toimintojen osalta ja itse sote-uudistustyö menevät poikkeuksellisesti päällekkäin, koska kummassakin hahmotellaan tulevien vuosien rahoitusta.

– Meillä jos kenellä on tiedossa, mitä on tapahtumassa tulevina kuukausina. Se olisi ollut vähän tuplatyötä. Jos jostain piti karsia, piti viisaasti katsoa minkä voi jättää tekemättä.

Heikkisen mukaan sote-valiokunta vastaa sote-mietinnöstä, mutta julkisen talouden lausunnon mietinnöstä vastaa valtiovarainvaliokunta.

– Työnjaollisesti on järkevä, että kun siellä ei ole tällaista työpainetta ja samaa osaamista, he voivat tehdä arvionsa ja mietinnön sen pohjalta.

Kokoomusedustaja Sari Sarkomaa sanoo, että pohti itse vakavasti, voiko äänestää lausunnon hylkäämistä vastaan.

– Valiokunnassa on isoa tasapainottelua siitä, että sotea käsitellään laadukkaasti ja huolella ja toimitaan valiokunnan työjärjestyksen mukaisesti. On tärkeä että ilmapiiri rauhoittuu, ja menemme eteenpäin. Mutta ymmärrän, että tilanne on haastava kaikille.


Heikkisen mukaan valiokunnan ilmapiiri on hyvin paineistettu.

– Tällaisissa paikoissa ihmisiä mitataan. Itse olen osaltani saanut kokea julkista mustamaalausta, mutta en halua sitä tässä vaiheessa käsitellä. Haluan että valiokunta keskittyy vain työhönsä.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut kokoomuksen entistä sote-ministeriä, puhemies Paula Risikkoa kommentoimaan asiaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  2. 2

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  3. 3

   Simppeli ja supertehokas liike vahvistaa koko kroppaa – kyytiä saavat niin pakarat kuin keskivartalo

  4. 4

   Vapaana ollut koira puri 8-vuotiasta poikaa jalkaan Espoossa

  5. 5

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  3. 3

   Miltä eri rintaliivit näyttävät avonaisen mekon alla? Testasimme nänniteipit ja 7 muuta mallia

  4. 4

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  5. 5

   Tunnettu hääkuvaaja ihmettelee Meghanin ja Harryn hääpotretin useita teknisiä virheitä: ”Olisi mielenkiintoista kuulla kuvaajan perustelut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

  5. 5

   Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

  6. Näytä lisää