Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

Mikael Jungner avasi oman ”kulurakenteensa” Ilta-Sanomille.

16.5.2018 19:24

Helsinkiläinen pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen heitti ensimmäisessä kohtaamisessa kansanedustaja Susanna Koskelle (kok) haasteen miettiä, mihin toimeentulotuen perusosa (491,21 e /kk) riittäisi hänen arjessaan. Toisessa kohtaamisessa Ylen Kuplat-ohjelmassa ilmeni, ettei Koski ollut tarttunut haasteeseen.

– Ei ole tämän keskustelun ja lopputuloksen kannalta kovin hedelmällistä, että kansanedustajan palkan kanssa pohtisimme toimeentulotuen riittämistä. Kulurakenne on ihan itsestäänselvästi erilainen. Tässä työssähän pystyy viikkokausia elämään käymättä esimerkiksi lainkaan ruokakaupassa, Koski vastasi.

Entinen kansanedustaja Mikael Jungner uskoo tietävänsä, mitä Koski tarkoitti. Jos kansanedustaja käyttää rahaa harkiten, kuukaudessa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa, Jugner näkee. Toisaalta Jungnerin mukaan kansanedustajan työssä harvoin on edes aikaa käyttää rahaa ja käydä esimerkiksi vaateostoksilla.

– Kansanedustajalla tai hyvätuloisella voi mennä parikin päivää, ettei rahaa kulu mihinkään. Jos on verkostoituneessa työssä, kuten vaikka kansanedustajana, rahaa menee itse asiassa tosi vähän mihinkään. Kansanedustajille tulee jatkuvasti pyyntöjä tilaisuuksiin, joissa on tarjoilu. Omaa rahaa ei tarvitse käyttää ruokaan, taksit, bussit, junat ja lentokoneet ovat kaikki ilmaisia. Lisäksi eduskunta maksaa vuokran ja ylikin, jos olet maakunnasta, Jugner huomauttaa.

Jungner toimii nykyisin viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana. IS pyysi häntä hyvätuloisena avaamaan kulurakennettaan viikon ajalta. Viikossa hänellä meni kertomansa mukaan rahaa yhteensä 398,5 euroa. Kahtena päivänä kuluja ei ollut lainkaan. Syy on sama jonka Jungner nosti esiin aiemmin: joku muu tarjosi ruoat.

– Esimerkiksi 9.5. aamulla sparrattiin tulevaa paneelia, jolloin isäntä tarjosi aamiaisen. Päivällä eräs uusi tuotelanseeraus tarjosi lounasta ja illalla ravintola Teatterissa oli kesäavajaiset, jossa oli myös ilmainen tarjoilu, Jungner kertoo.

  • Alla olevassa grafiikassa Jungnerin IS:lle toimittamat tiedot kuluista viikon ajalta. Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tässä mielessä hyvä- ja huono-osaisuus Jungnerin mukaan kasautuu. Vähävaraiset joutuvat jonottamaan ilmaista ruokaa, kun taas ne, jotka eivät ilmaista ruokaa tarvitse, saavat sitä ilmaiseksi ja jonottamatta.

– Kansanedustajan tuloilla ruoasta varmaan voisi maksaa, mutta aamiais- ja lounastilaisuuksiin mennään ajankäytön vuoksi. Kun kaikki aika menee työssä, ainoa tapa tavata ulkopuolisia tahoja on sopia tapaamiset ruokailuaikoihin ja iltoihin.

Ruokaan menee vähän rahaa

Jugner kertoo syövänsä enemmän ravintoloissa kuin kotona. Ruokakaupasta hän ostaa yleensä pastaa, kasviksia, kaurajuomaa, maustamatonta jugurttia, pakastemarjoja ja ruispuuroa. Lihaa, maitoa, juustoa ja leipää hän ei juuri osta. Eineksiin rahaa ei mene.

– Ruokaostokseni eivät riipu tulotasostani, vaan ne ovat enemmän elämäntapakysymys. Minulla sattuu olemaan ruoan suhteen aika halpa maku. Jos kerran vuodessa ostan pihviä, niin se on paljon.

Kun lounastapaamisia on paljon hienoissa ravintoloissa, Jungnerilla ei mene ravintola-aterioihinkaan paljon rahaa. Hän suosii edullisia lounassushibuffeita. Paheikseen hän tunnustaa kebabin ja hernekeiton.

– Kun töissä syö ravintoloissa usein, on juhlaa syödä kotona vaikkapa ruispuuroa. Mitä hienompia annoksia ja mitä hienommissa ravintoloissa syö työssä, sitä vähemmän niitä kaipaa vapaa-ajalla.

Mikael Jungnerin mukaan kansanedustajan kulut ovat pieniä, koska muun muassa ruoasta, liikenteestä ja asumisesta ei tarvitse maksaa.

Jungner tienaa bruttona noin 10 000 euroa kuukaudessa. Esimerkkiviikon kulutus vastaa hänen keskimääräisen viikkonsa kulutusta, joten rahaa jää säästöön. Jungner myöntää, että hän tarkistaa tilinsä saldon harvoin.

– Isojakin menoja on. Kuun alussa ostin uuden moottoripyörän, joka maksoi 18 000 euroa. Ja kävin vanhempien perheen kanssa Barcelonassa. Matkaan meni noin 4 000 euroa.

”Se ei ollut se Susanna, jonka minä tunnen”

Jungner ihmettelee Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaamista televisio-ohjelmassa.

– Ensimmäinen keskustelu oli ihan hyvin, mutten tiedä, mitä toisessa kohtaamisessa tapahtui. Koko se asenne ja tapa vastata, ei ollut se Susanna, jonka minä tunnen.

Jungnerin mielestä Kosken olisi pitänyt yrittää auttaa työtöntä naista hänen ahdingossaan.

– Suomessa kuvitellaan, että systeemi pitää huolen heistä, jotka eivät pärjää, mutta ei se pidä. Olisi tärkeää, että ne, joilla menee hyvin, tekisivät jotain niiden hyväksi, joilla ei mene hyvin.

 Suomessa kuvitellaan, että systeemi pitää huolen heistä, jotka eivät pärjää, mutta ei se pidä.

Hänen mielestään yhteiskunnan ulkopuolelle ajautunut, terveysongelmista kärsivä kaipaa viimeiseksi patistelua työnhakuun.

– Sellainen ihminen kaipaa kuuntelua, ymmärrystä ja tukea. Olen ihan varma, että Susanna on kykenevä empatiaan ja auttamaan, mutta jotenkin tässä ohjelmassa hän meni lukkoon ja siinä kävi noin. Se on sääli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?