Oppositio pöyristyi hallituksen toimista sote-valiokunnassa – raju riita repesi: ”Näin härskiä toimintaa en ole koskaan nähnyt” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oppositio pöyristyi hallituksen toimista sote-valiokunnassa – raju riita repesi: ”Näin härskiä toimintaa en ole koskaan nähnyt”

Hallituspuolueet olivat perustelleet omaa näkemystään sote-uudistuksen kiireellisellä aikataululla.

Sote-valiokunnan oppositioryhmien edustajat pitivät tiedotustilaisuuden keskiviikkona.­

16.5.2018 15:52

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioveturit ovat pöyristyneitä hallituspuolueiden toiminnasta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Oppositioveturit kertoivat pikapikaa Valtiosaliin kutsutussa tiedotustilaisuudessa aikovansa jättää päivän tapahtumista puhemiesneuvostolle kirjelmän. He edellyttävät, että sen pohjalta puhemiesneuvosto käy läpi eduskunnan pelisääntöjä.

– Olen ollut 11 vuotta kansanedustaja, enkä ole koskaan nähnyt näin härskiä toimintaa eduskunnassa. Äsken sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa jouduimme äänestämään siitä, voiko valiokunta lausua julkisen talouden kehyksistä sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmasta. Hallituspuolueet jyräsivät enemmistöllään opposition. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalta vietiin siten mahdollisuus lausua kehyksistä tilanteessa, jossa eduskunnassa on iso pino sote-uudistukseen liittyviä lakiesityksiä, jotka tulevat nostamaan kustannuksia, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi kiukkua äänessään.

Oppositiopuolueiden edustajien mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan olisi pakko saada lausua julkisen talouden kehyksistä oma mielipiteensä, koska sote-uudistuksen toimeenpanon ja siirtymäajan tiedetään nostavan kustannuksia.

– Meidän oppositioedustajien suurena huolena on, että julkisen talouden suunnitelmassa ei ole huomioitu lainkaan sosiaali- ja terveyspalvelujen lisärahoitustarvetta, vaikka tiedämme, että sote-uudistus tulee vaatimaan 2020 vähintään miljardin euron lisäkustannukset ja sen jälkeen vielä enemmän, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) sanoi.

Pääoppositiopuolueen edustaja oli muiden tapaan täysin pöyristynyt hallituspuolueiden toiminnasta.

– Hallituspuolueiden edustajat olivat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ei tarvitse ottaa kantaa rahoitukseen julkisessa taloudessa vaan tämä asia käsitellään muualla. Meistä tämä oli pöyristyttävää. Historiallisesti aivan uudenlainen menettelytapa: koskaan aikaisemmin sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole jättänyt antamatta lausuntoa näin isosta valtion budjetin kokonaisuudesta.

Hallituspuolueet olivat perustelleet omaa näkemystään sote-uudistuksen kiireellisellä aikataululla. Julkisen talouteen liittyvien kuulemisten päättäminen vapauttaa valiokunnalta aikaa soten käsittelyyn. Kiljunen muistutti, että valiokunta on jo lisännyt kovan paineen alla käsittelyaikoja nelinkertaisiksi.

Tiedotustilaisuudessa olivat läsnä myös Aino-Kaisa Pekonen (vas), Arja Juvonen (ps) ja Veronica Rehn-Kivi (rkp). Opposition mukaan ainoa järkevä toimintatapa on jatkaa soten käsittelyä syksyllä ja siirtää maakuntavaaleja. Alanko-Kahiluoto katsoi, että ne voivat olla aivan hyvin vasta ensi keväänä, jos sillä taataan lakipaketille asianmukainen käsittely. Juvonen peräsi muiden tapaan selkeää laskelmaa soten toimenpanovaiheen kustannuksista.

– Siihen ei riitä kesäkuu, eikä heinäkuukaan. Minusta tämä ehdottomasti menee yli kesän. Maakuntavaalien valtava taakka ja painostus pitäisi myös saada pois niskasta, Juvonen sanoi.

Hän kuvasi sote-uudistusta länsimetroksi: ”tiedetään, että kustannukset kasvavat, mutta niihin ei olla varustauduttu”.

– Sote-uudistus ja kiire, jolla sitä yritetään viedä läpi alkaa täyttää jo farssin piirteitä. Valiokunta on todella ylityöllistetty ja työtä ohjataan kiireellä.

Kiljunen muistutti, että valmistelua ei ole tehty parlamentaarisessa yhteistyössä ja se on asettanut hallituksen pakkorakoon.

– Jos tämä olisi tehty parlamentaarisessa yhteistyössä, kokonaisuus olisi pystytty hajottamaan esimerkiksi kahdelle eduskuntakaudelle. Silloin kaikki olisivat olleet siihen sitoutuneet.

Myös Pekonen latasi tiskiin kovaa puhetta. Hän katsoi, että hallituksen kireäksi asettama sote-aikataulu uhkaa suomalaista demokratiaa.

– Tuntuu, että hallituspuolueiden painostuksen vuoksi ja sen enemmistöllä estettiin valiokunnalta mahdollisuus julkisen talouden asianmukaiseen käsittelyyn.

Pekonen kertoi valiokunnan ehtineen kuulla asiasta vain muutamia asiantuntijoita. Loput heistä jäävät kuulematta.

– Olo on melko voimaton, surullinen ja hämmentynyt.

Opposition soteveturit kiistivät, että heillä olisi pyrkimyksiä tarkoituksella viivyttää soten lakipaketin käsittelyä.

– Ei ole viivytystaktiikkaa. Haluamme totuuden julki ja lakipaketille asinmukaisen käsittelyn. Ei eduskunnan pelisäännöistä olla viisveisaamatta, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Edit klo 16:44: Lisätty Arja Juvosen ja Aino-Kaisa Pekosen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?