Kotimaa

Espoolainen kunta­poliitikko hämmästelee Susanna Kosken esiintymisestä noussutta kohua: ”Ei empatia tarkoita sitä, että voihkii ja kyynelehtii vieressä”

Julkaistu:

Espoolainen diplomi-insinööri ja kuntapoliitikko Tere Sammallahti hämmästelee, miksi Susanna Koskea mollataan yhden lauseen vuoksi. Hänen mielestään Koski esiintyi ratkaisukeskeisesti.
Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Kosken ja helsinkiläisen pitkäaikaistyöttömän Anna-Maija Tikkasen kohtaamisesta Ylen Kuplat-ohjelmassa on noussut aikamoinen myrsky. Suuri osa katsojista pöyristyi Kosken ylimieliseltä vaikuttaneesta asenteesta pienillä tuloilla kitkuttavaa Tikkasta kohtaan. Keskustelun kenties kohahduttavimmassa kohdassa Koski täräytti pitkäaikaistyöttömälle, joka yritti selittää, miksi hänen tilanteessaan töidenteko on vaikeaa: ”Meillä kaikilla on rajoitteita!”.

Espoolainen diplomi-insinööri ja kuntapoliitikko Tere Sammallahti (kok) ihmettelee televisio-ohjelmasta nousseen keskustelun tasoa. Sammallahti on Espoon kaupunginvaltuuston varajäsen.

– En tiedä, siivittävätkö tulevat eduskuntavaalit somemyrskyä eteenpäin. Olen aika pettynyt siihen, millä tavalla poliittisen pyramidin huipulla tätä keskustelua käytiin. Kaikki ymmärsivät asian sillä tavalla, että se sopi heidän agendaansa mahdollisimman hyvin ja sillä pystyi keräämään mahdollisimman paljon irtopisteitä. Yksikään Susanna Kosken kriitikko ei ole kertonut, mitä asialle pitäisi tehdä – mikä olisi paras tapa ratkaista Tikkasen tapaisen moniongelmaisen, pitkäaikaistyöttömän ongelma?

Keskustelun jälkipuinnissa moni on kritisoinut Koskea empatiakyvyn puutteesta. Sammallahti myöntää, että Kosken kommentti kaikkien rajoitteista oli höhlä. Hän ei kuitenkaan allekirjoita väitettä empatiakyvyttömyydestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei empatia tarkoita sitä, että voihkii ja kyynelehtii vieressä. Mielestäni empatia on sitä, että yritetään keksiä aktiivisesti ratkaisuja ongelmiin. Kaikkiin ongelmiin ei ratkaisuja löydy, mutta se ei tarkoita sitä, ettei niitä pitäisi jatkuvasti etsiä.

Sammallahden mielestä Susanna Koski oli kohtaamisessa poikkeuksellisen ratkaisukeskeinen. Hänen korviinsa kohuttu lause kuulosti siltä, että Koski oli pikemminkin turhautunut kuin pahantahtoinen.

– Ennen kuin tämä kohuttu lause ihmisten rajoitteista tuli, siinä käytiin aika pitkään keskustelua siitä, miten Tikkasen työmarkkina-asemaa voitaisiin parantaa ja miten hänet saataisiin takaisin työelämään kiinni, tienaamaan rahaa ja kohottamaan elintasoaan omalla työllään.

”Olisi ollut Koskelta väärin sanoa, että Tikkanen on menetetty tapaus”

Keskustelijoiden kohtaamista hankaloitti se, että Tikkanen kokee olevansa työkyvytön ja Koski ajatteli keskustelevansa työttömän kanssa, Sammallahti sanoo.

– Siinä tuli ikävä väärinkäsitys, että molemmat keskustelivat täysin eri lähtökohdista ja siksi ajatukset eivät kohdanneet. Mutta molemmat olivat samaa mieltä perustulon ja byrokratian purkamisen tarpeellisuudesta. Minua ihmetyttää, että miksi sitä analyyttista, ajankohtaista ja hyvin tarpeellista keskustelua ei käyty siinä kymmenminuuttisessa enempää läpi.

Hänen mielestään on hienoa, että Koski näki Tikkasella mahdollisuuksia hänen fyysisistä rajoitteistaan huolimatta.

– En näe, että Tikkasen pitäisi tässä tilanteessa luovuttaa ja oman diagnoosinsa myötä heittäytyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Minun mielestä kaikilla meillä on tietynlainen velvollisuus pyrkiä edistämään omaa työmarkkina-asemaa. Olisi ollut Koskelta väärin sanoa, että Tikkanen on menetetty tapaus, ja ettei hänellä ole mitään annettavaa työelämässä.

Sammallahden mielestä yhteiskunnan käsitys työkyvyttömyyden perusteista nojaa vahvasti viime vuosisadan puolelle.

– Työtehtävämme ovat muuttuneet niin merkittävästi, ettei esimerkiksi fyysinen vaiva tai vamma tee ihmisestä automaattisesti työkyvytöntä. Tikkasella selvästi oli fyysisiä rajoitteita, mutta tänä päivänä voi löytää työt, joita hän pystyy tekemään.

– En ymmärrä, miksi se, että yritetään etsiä ratkaisuja työttömyysongelmaan, mielletään automaattisesti työttömien mollaamisena.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  2. 2

   Lohduttomat kuvat Liverpoolin maalivahdin tylystä kohtelusta – joukkuetoverien käytös pöyristyttää: ”Sitä oli kauheaa katsoa”

  3. 3

   Kuuma totuus säästä: Maanantaina voi olla historiallinen hellepäivä

  4. 4

   Aina hillitty ruhtinatar Charlene heittäytyi villiksi F1-palkintojenjaossa – ilmeili ja hörppäsi samppanjaa: ruhtinas Albert myhäili vieressä

  5. 5

   Räikkönen putosi palkintopallilta F1-kisassa – näin hän otti kantaa Ferrari-tallin taktiikkapeliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  2. 2

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  3. 3

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  4. 4

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  5. 5

   Ricciardo voittoon, Räikkönen 4:s, Bottas 5:s – IS seurasi Monacon F1-kisaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää