Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio pidätetään virasta – ”Kansalaisten luottamusta poliisiin on varjeltava”

Virkarikossyytteen saanut Aapio pidätettiin virasta oikeusprosessin ajaksi. Virasta pidättäminen astuu voimaan välittömästi.

Lasse Aapio.

16.5.2018 13:36

Sisäministeriö päätti pidättää Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion virantoimituksesta, kunnes Aapiota vastaan nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta on käsitelty tuomioistuimessa.

Sisäministeriö kertoo asiasta keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa.

– Virasta pidättäminen ei ole kannanotto Aapion syyllisyyteen tai syyttömyyteen. Katsoimme, ettei Aapiolla ole edellytyksiä johtaa Helsingin poliisilaitosta oikeusprosessin aikana. Kansalaisten luottamusta poliisiin ja muihin viranomaisiin on varjeltava kaikissa tilanteissa, sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi tiedotteessa.

Helsingin poliisipäällikön virkaa hoitaa väliaikaisesti apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen.

Aapio voi valittaa päätöksestä hallintotuomioistuimeen.

Lasse Aapiota vastaan nostettiin syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta 2. toukokuuta. Virkarikosepäily sai alkunsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosjutusta. Syyttäjän mukaan Aapio laiminlöi velvollisuutensa Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön tietolähdetoiminnan valvonnassa.

Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 2013, ettei Helsingin huumepoliisi ollut rekisteröinyt tietolähteitään kuten laki edellyttää.

Aapion virkarikosepäilyn ajankohta on 2012–2013, jolloin hän toimi Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti toukokuun alussa syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta Aapion lisäksi myös entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa sekä entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan. Myös Paateron ja Riikosen syytteet koskevat tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyömistä. Paatero ja Riikonen ovat tätä nykyä eläkkeellä.

Aapio, Paatero ja Riikonen ovat kiistäneet syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Sisäministeriön mukaan Lasse Aapion mahdollisuudet jatkaa tehtävässään arvioidaan sisäministeriössä uudelleen viimeistään, kun tuomioistuin on antanut lainvoimaisen päätöksen asiassa.

Juttua täydennetty lisätiedoilla 16.5.2018 klo 14.05.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?