Kotimaa

Ulkoilijat törmäsivät 1,5-metriseen kuristaja­käärmeeseen aamulenkillä keskellä Espoota

Julkaistu:

Espoo
Matinkylässä sijaitsevalla kevyen liikenteen väylällä nähtiin keskiviikkona aamupäivällä jättimäinen käärme.
Espoossa asuva Anita oli keskiviikkona aamupäivälenkillä Matinkylän jäähallin ja urheilupuiston maisemissa Espoossa, kun helteisessä säässä alkanut ulkoilutuokio sai yllättäen poikkeuksellisen käänteen.

Matinkylän jäähallin ja urheilukentän väliselle pelastustielle luikerteli Suomen olosuhteissa poikkeuksellisen iso, noin 1,5-metrinen käärme.

Anita kertoo matelijan luikerrelleen pelastustieltä heinikon suojaan ojanreunalle ja kiertyneen turvalliseksi kokemaansa paikkaan kerälle.

Otuksen nähneet ulkoilijat tekivät havainnostaan ilmoituksen pelastuslaitokselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Emme uskalla mennä sitä katsomaan ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle.

Ulkoilijat pelkäsivät käärmeen luikertelevaan viemäriputkeen ja liukenevan aiheuttamaan mahdollisia sydämentykytyksiä muihin maisemiin.

Pelastuslaitoksen yksikkö kävi noutamassa käärmeen kello 11 aikaan Matinkylästä. Samalla selvisi sen laji.

– Käärmettä hakemassa ollut henkilö tunnisti sen heti viljakäärmeeksi, sillä hänellä itselläänkin oli ollut sellainen, Anita kertoi päästyään jatkamaan aamupäivälenkkiään.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta paikalla olleet paloesimies Sami Jauhiainen ja palomies Joonas Mäkipelto vahvistavat Anitan kertomuksen. Paikalta löytyi Suomen luontoon kuulumaton kuristajakäärme.


– Se oli oikein mukavanoloinen veijari, joka löytyi heinikosta aurinkoa ottamasta, itsekin viljakäärmeen omistanut Mäkipelto kertoo.

– En muista, että olisin noin leppoisaa viljakäärmettä ennen nähnytkään.

Paloesimies Jauhiaisen mukaan käärme laitettiin pahvilaatikkoon ja siirrettiin odottamaan jatkotoimenpiteitä Niittykummun paloasemalle. Vielä puoliltapäivin paloasemalla ei ollut täyttä varmuutta siitä, mitä eksoottiselle löydölle pitäisi tehdä.

– Ainakin sanaa pitää koettaa levittää sen löytymisestä, että omistaja tietäisi käydä hakemassa sen pois, Jauhiainen visioi.

Käärmeen pelastajat eivät kuitenkaan tiedä, onko matelija päässyt karkaamaan omistajaltaan, vai onko se hylätty. Yksi asia on kuitenkin täysin varma.

– Jossakin aivan muualla sen olisi pitänyt olla kuin Matinkylässä ulkoilemassa, Jauhiainen toteaa.

Mäkipellon mukaan viljakäärmeet syövät luonnossa ollessaan tyypillisesti hiiriä ja rottia. Pääkaupunkiseudun rottaongelmaan käärme ei olisi kuitenkaan kyennyt tuomaan helpotusta, vaikka se olisi jäänytkin Espoon pusikoihin saalistamaan.

– Tuollainen käärme voi olla aterioituaan jopa viikkoja syömättä. Emme tiedä koska se on viimeksi syönyt, mutta erittäin hyväkuntoiselta ja -voimaiselta se vaikutti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt