Puoluetoverit ihmettelevät Susanna Kosken kohuttua esiintymistä: ”Ensimmäinen asia, jota poliitikolta odotetaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puoluetoverit ihmettelevät Susanna Kosken kohuttua esiintymistä: ”Ensimmäinen asia, jota poliitikolta odotetaan”

Kokoomuspoliitikot muistuttelevat Susanna Koski -kohun keskellä, että puolue on myös huono-osaisten asialla.

Kokoomuksen kansanedustajan Susanna Kosken (kuvassa vas.) kohtaaminen pitkäaikaistyöttömän kanssa nostatti palautemyrskyn. Kokoomuspoliitikot kommentoivat Kosken lausuntoja.

16.5.2018 7:00

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kuohuttaa jälleen kovilla oikeistolaisilla arvoilla – osin myös omaa puoluettaan.

Koski esiintyi maanantaina Ylellä esitetyssä Kuplat-ohjelmassa, jossa hän kohtasi toistamiseen toimeentulotuella elävän Anna-Maija Tikkasen. Syksyllä Koski sai naiselta haasteen miettiä perustoimeentulotuen riittämistä omiin menoihin.

Koski jätti kuitenkin haasteen vastaanottamatta eikä muutoinkaan suhtautunut erityisen ymmärtäväisesti Tikkasen tilanteeseen.

Kohtaamista on puitu kiivaasti ohjelman keskustelupalstalla ja somessa, sillä Kosken esiintymistä pidettiin kylmäkiskoisena. Toisaalta hän sai myös tukea ajatuksilleen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että ei ole vielä nähnyt itse ohjelmaa, mutta linjaa puolueen arvoja paljon pehmeämmiksi.

– En tunnista kokoomuksen arvomaailmasta välinpitämättömyyttä ihmisiä kohtaan, jotka ovat eri syistä heikossa asemassa, Jokinen sanoi Ilta-Sanomille.

Hän muistuttaa, että jo sata vuotta vanha perustamisasiakirja korostaa ”sosiaalista omaatuntoa ja heikommista huolta pitämistä”.

Empatiaa, kiitos

Vaikka kokoomuslaiset ottivat pesäeroa Kosken näkemyksiin, he myös vieroksuivat tarkoitushakuista kärjistämistä.

Kokoomuksen Pia Kauma korostaa, että jokainen edustaja esiintyy julkisuudessa viime kädessä itsenään.

– Hänhän ei varsinaista edusta sosiaali- ja terveystoimen osaamista. Meillä on paljon enemmän siihen vihkiytyneitä, eikä varmastikaan siinä mielessä edusta valtavirtaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma.

Kauma toivoisi poliitikolta ”empaattista lähestymistapaa”.

– Kyllä kai ensimmäinen asia, jota poliitikolta odotetaan, on että pystyy asettumaan erilaisista lähtökohdista olevien ihmisten asemaan.

Myös sote-poliitikko Sari Raassina muistutti, että yksilön näkökulmasta on erityisen ahdistavaa, jos on työhaluja, mutta terveysongelmat estävät töiden vastaanottamisen.

– Kaikista asioista en ole ollut Kosken kanssa samaa mieltä, ja kokoomuksessa on eri painotuksilla ajattelevia ihmisiä.

– Turvaverkkomme on tiheä, mutta siellä on kuitenkin ihmisen mentäviä aukkoja. On tunnustettava, että meillä on ihmisiä, jotka eivät terveydentilansa takia kykene olemaan työmarkkinoilla, mutta heillekin osallistava toiminta on tärkeää.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina.

Kokoomusnuorilta pyyhkeitä

Koski johti aiemmin kovista arvolausunnoista tunnettuja Kokoomusnuoria. Nykyinen puheenjohtaja Henrik Vuornos on eri maata ja arvosteli Koskea tiukasti nimeä suoraan mainitsematta.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Ylhäältä päin toisten ihmisten ohjeistaminen antaa helposti ”arrogantin, täysin toisen tilanteesta ymmärtä­mättömän ja todellisuudesta irtautuneen kuvan”, hän kirjoitti Facebookissa.

Eduskuntaryhmä ei ole puinut asiaa Kosken kanssa. Kalle Jokinen ei osannut sanoa, ovatko Kosken mielipiteet siinä määrin ristiriidassa puolueen arvojen kanssa, että niistä pitäisi keskustella. Sekin on mahdollista, jos näin todettaisiin.

Jokinen toimi ennen poliitikkouraansa poliisissa eri tehtävissä.

– Kun tein poliisityötä, ehdin nähdä monta ihmiskohtaloa: Miten ongelmat voivat lähteä pienestä liikkeelle ja kumuloitua. Pitää olla ymmärrystä ihmisten erilaisille elämäntilanteille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?