Kommentti: Susanna Koski kertoi tietävänsä, mitä köyhyys on – hän unohti kuitenkin yhden tärkeän seikan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Susanna Koski kertoi tietävänsä, mitä köyhyys on – hän unohti kuitenkin yhden tärkeän seikan

Kansanedustaja Susanna Kosken (kok) ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylen Kuplat-sarjassa todistaa sen, että osa ihmisistä on vieraantunut köyhien arjesta, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Jonna Waddington.

15.5.2018 20:14

Puoli vuotta sitten Susanna Koski ja Anna-Maija Tikkanen kohtasivat ensimmäisen kerran Ylen haastattelun merkeissä. Tuolloin Tikkanen, helsinkiläinen äiti ja pitkäaikaistyötön, heitti kansanedustajalle haasteen kokeilla, kuinka pitkälle toimeentulotuen perusosa riittäisi kattamaan hänen menojaan. Jälleentapaamisessa selvisi, että Koski ei haastetta ottanut vastaan. Hän perusteli asiaa sillä, että heidän ”kulurakenteensa” ovat erilaiset.

Anna-Maija Tikkanen.

Kulurakenteet ovat auttamatta erilaiset, kun toinen elää toimeentulotuella ja toinen on hyvin toimeentulevaa. Heidän asumis- ja kulutustottumuksensa ovat niin erilaisia, että toisen on lähes mahdotonta hypätä edes hetkeksi toisen asemaan.

Koski kertoi Ilta-Sanomille, että hyvinvointivaltio ei pyöri ilman, että ihmiset tekevät töitä ja ottavat riskejä. Tikkanen on hänen mukaansa monin tavoin kyvykäs ihminen, ja rajoitteistaan huolimatta saattaisi olla aivan kykenevä työskentelemään esimerkiksi kotoa käsin.

Susanna Koski.

Koski ei suinkaan ole yksin mielipiteidensä kanssa. Ne tuntuvat heijastavat sitä yhteistä aatemaailmaa, joita monella on köyhiä kohtaan: köyhyys on täysin itsestä ja omista valinnoista kiinni. Professori Juho Saari on puhunut solidaarisuusvajeesta, mikä tarkoittaa haluttomuutta osallistua heikoimpien tulonsiirtojen ja palveluiden rahoitukseen.

Köyhyyteen voi ajautua lukuisin eri tavoin. Harva tietää etukäteen pysyykö työkykyisenä läpi elämän. Täysin terve ja työkykyinen voi sairastua ja menettää työkykynsä, ihminen voi joutua työttömäksi irtisanomisen seurauksena. Osa valitsee pienituloisuuden esimerkiksi opiskeluiden vuoksi.

Aina Susanna Koskikaan ei omien sanojensa mukaan ole ollut hyvätuloinen. Esimerkiksi opiskeluaikana hänellä oli huomattavasti vähemmän rahaa käytössään. Opiskelijoiden tilanne ei missään tapauksessa ole hyvä, mutta usein unohdetaan, että opiskeluaika on suurimmalle osalle ohimenevä vaihe elämässä. Sairaus tai työttömyys ei välttämättä ole.

Puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta, eli siitä, kuinka esimerkiksi maksuttoman koulutuksen ja sosiaalietuuksien vuoksi kaikilla on periaatteessa mahdollisuus taloudelliseen itsenäisyyteen. Suomessa sosiaalinen liikkuvuus on mahdollista. Köyhien perheiden lapsilla on mahdollisuus kouluttautua ja päästä sosioekonomisesti vanhempiaan parempaan asemaan.

On kuitenkin tutkitusti tosiasia, että huono-osaisuus periytyy. Perheen ongelmat, kuten työttömyys, toimeentulovaikeudet, asumisen ongelmat tai terveysongelmat, vaikuttavat lapseen vielä myöhemmällä iällä.

Asenteet, joista pidetään lujasti kiinni niin, että köyhien mielipidettä ei edes haluta kuulla, pitävät heikoimmassa asemassa olevat erillään muista ihmisistä.

Köyhiä syyllistetään esimerkiksi heidän kulutuksestaan. Ostetaan vääränlaista ruokaa tai liian kalliita vaatteita. Asenteissa köyhät syyllistyvät harkitsematta tehtyihin ostopäätöksiin, eivätkä osaa hoitaa omaa talouttaan. Pystyykö jokainen hyvätuloinen sanomaan, että ei ole koskaan tehnyt hutiostosta? Hyvätuloisen taloudessa harkitsemattomia ostopäätöksiä ei välttämättä huomaa.

Köyhän lapsi ei myöskään saisi harrastaa. Tikkanen kertoi Ilta-Sanomille tiistaina, että hänen tyttärensä selloharrastusta on moitittu: miksi ei köyhä ole valinnut lapselleen edullisempaa harrastusta?

Kyse ei ole siitä, kumpi on oikeassa tai kumpi on väärässä, eikä eriarvoisuuden kitkemisessä ole syytä vastakkainasetteluun. Koski on oikeassa sanoessaan, että tarvitaan kokonaisvaltainen remontti sosiaaliturvajärjestelmään. Tästä he olivat Tikkasen kanssa yksimielisiä.

Lääkäri on todennut Tikkasen työkyvyttömäksi. Suurin kysymys onkin, miksi Tikkanen on vuosikausia joutunut elämään toimeentulotuella, kun se on tarkoitettu viimesijaiseksi ja vain lyhytaikaiseksi tueksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?