Kotimaa

Susanna Kosken tavannut pitkäaikais­työtön kertoo kohtaamisista – tätä kommenttia Anna-Maija kummasteli erityisesti

Julkaistu:

Anna-Maija Tikkanen on viimeksi ollut töissä 2010. Hän keskusteli maanantaina Susanna Kosken (kok.) kanssa Ylen Kuplat-ohjelmassa työttömyydestä.
Helsinkiläinen Anna-Maija Tikkanen, 54, kertoo, että tänään on ollut hieman huonompi päivä. Terveys ei ole antanut myöten niin, että hän olisi voinut käydä ulkona koko päivänä.

Tikkanen on sairastanut nuoruudesta lähtien astmaa, allergioita, hänellä on kakkostyypin diabetes ja muutama vuosi sitten hänellä todettiin lihaksissa ja sidekudoksissa kipua aiheuttava fibromyalgia.

Filosofian maisteriksi valmistunut Tikkanen on edellisen kerran ollut töissä vuonna 2010. Lääkäri on todennut hänet työkyvyttömäksi, mutta Kelan mukaan sairaspäivärahan kriteerit eivät täyty. Toimeentulotuella elävä Tikkanen oli maanantaina Ylen Kuplat-ohjelmassa jo toistamiseen keskustelemassa työttömyydestä kansanedustaja Susanna Kosken kanssa.

Ensimmäisestä tapaamisesta Tikkaselle jäi mielikuva, että Koski piti häntä yksittäistapauksena ja että Tikkasen elämässä oli ollut harvinaista epäonnea. Toinen tapaaminen oli hyvin erilainen Tikkasen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin juuri sanonut, että olen ollut puoli vuotta ilman tietokonetta vanhan hajottua, enkä ole toimeentulotuesta pystynyt säästämään uuteen. Seuraavaksi hän kertoi, että minun pitäisi alkaa markkinoimaan itseäni netissä, Tikkanen sanoo hämmentyneenä.


Tikkasen työhistoria on hajanainen. 1990-luvun laman aikaan valmistunut Tikkanen on ennen työttömyyttään ollut läpi elämänsä pätkätyökierteessä. Lisensiaattityötä hän aloitteli, kunnes tajusi, että tohtorintutkintokaan ei välttämättä takaa toimeentuloa.

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, eikä tarkoitettu pitkäaikaiseen toimeentuloon. Toimeentulotuen perusosa on yhdeltä aikuiselta 491 euroa kuukaudessa, yksinhuoltajilla hieman enemmän. Tikkanen joutuu tekemään tukihakemuksen aina kuukausittain uudestaan. Viranomaisten byrokratia on yksi asia, mikä uuvuttaa. Tikkasen mukaan se käy yksistään jo työstä. Rahaa ei ole ylimääräiseen. Ainut, mistä voi nipistää on ruoka.

– Ylellisyyttä on se, että raaskin R-kioskilta ostaa kahvin.

13-vuotias tytär saattoi nuorempana moittia äitiä köyhyydestä ja kysyä ”miksi sulla ei ole ikinä rahaa”.

– Joskus ei ole ollut karkkipäivänä rahaa ostaa karkkia.

Tikkasella ei pitkään ollut omaa tietokonetta. Kirjastossa on mahdollisuus käydä hoitamassa välttämättömiä asioita, mutta tämäkin aiheuttaa pulmia: aika on varattava netistä. Köyhyys vaikuttaa näin esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin.

– Paljon ystäviä asuu toisella puolella Suomea. Yhteyttä pidetään silloin, kun on mahdollisuus nettiin.

Lapsi on lahjakas sellisti ja harrastusmaksut on hoidettu osittain säätiöiden ja järjestöjen tuella. Tikkanen on kuitenkin törmännyt asenteisiin, joiden mukaan köyhien lapset eivät saisi harrastaa siinä missä muiden lapset.

– On minulta kysytty, miksi pitää näin kallis harrastus olla. Yritin ehdottaa lapselle alttoviulua, kun se on hieman halvempi, mutta hän valitsi sellon.

Tikkasella on selkeät vastaukset, kuinka pienituloisten pärjäämistä voisi edes osittain helpottaa. Ensinnäkin perustulo vähentäisi byrokratiaa. Toiseksi julkisen liikenteen maksuttomuus toisi pienen, mutta köyhille äärettömän tärkeän helpotuksen. Lisäksi muut sosiaalietuudet eivät saisi leikata toimeentulotukea.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

  2. 2

   Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

  3. 3

   Helle toi poliisille tutun ilmiön takaisin kaupunkiin: ”Hoikka poika voi uida sisään ikkunasta”

  4. 4

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  5. 5

   Petri kuvasi hiekan alla piilevän pedon kavalan saalistuksen – katso video

  6. Näytä lisää
  1. 1

   David Beckham teki kuninkaallisissa häissä ”moukkamaisen” etikettivirheen – fanit paheksuvat: ”Aivan kuin kirkko olisi vaihtopenkki”

  2. 2

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  3. 3

   Meghanin ja Harryn viralliset hääkuvat viimein julki – umpirakastunut pari poseeraa rennosti hymyillen

  4. 4

   Prinssi Harryn viehättävät ex-tyttöystävät varastivat huomion satuhäissä – miksi ihmeessä kuninkaalliset kutsuvat entiset kumppaninsa häihinsä?

  5. 5

   7 oiretta, joita miehen ei missään tapauksessa kannata sivuuttaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  5. 5

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  6. Näytä lisää