Kotimaa

Reijo Ruokasen kolumni: Patamustan porvarin idea kelpaa vain demareille

Julkaistu:

Kolumni
Björn Wahlroos on niin oikeistolainen, että hänen ideansa kelpaavat parhaiten SDP:lle.
Björn Wahlroos on niin oikeistolainen, että hänen ideansa kelpaavat parhaiten SDP:lle. Ihan helpolla se ei onnistu. Jonain päivänä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tajuaa, mistä kannusta hänen vappukukkaansa kastellaan.

Tarkastellaan kuitenkin ensin Rinteen vappumöläytystä, joka toivottavasti oli humalaisen hurmoksen tuotos. Rinnehän lupasi, että pienimpiä eläkkeitä korotetaan sata euroa kuukaudessa.

Kokoomus teki yhtä hullun lupauksen juuri ennen 2009 vaaleja. Se lupasi sairaanhoitajille viidensadan euron korotuksen kuukausipalkkaan.

Sekä Rinteen että kokoomuksen lupauksiin kuului toki pienellä painettu osuus. Kerralla ei onnistu vaan usean hallituksen aikana, taloustilanteen salliessa ja niin edelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pienellä painettu ei kiinnosta ketään. Lupaus on lupaus.

Kokoomuksen lupaus johti palkka-anarkiaan. Rinteen lupausta ei toivottavasti ota todesta kukaan. Jos ottaa, se voi auttaa demareita kohti vaalivoittoa. Rinteellä ei ole aikomustakaan pitää lupausta. Lupauksen pitäminen maksaisi miljardin, jota ei ole.

 

Pienellä painettu ei kiinnosta ketään.

Demareilta on tulossa lisää avauksia. Puolue ehdottanee negatiivisen tuloveron ottamista käyttöön kaikkein pienimpien palkkojen tueksi. Negatiivinen vero tarkoittaisi sitä, että palkansaaja ei maksaisi tuloveroa ollenkaan vaan saisi valtiolta miinusmerkkisen veroprosenttinsa mukaisen määrän tulonsiirtoa palkkansa päälle.

Björn Wahlroos lienee mielissään. Hän ehdotti negatiivista tuloveroa jo vuonna 2015 Talouselämän haastattelussa.

Kokoomus ei koskaan ole innostunut Wahlroosin ideoista, mutta demareille negatiivinen tulovero kuulostaa sopivalta tuloerojen tasaajalta.

Negatiivinen tulovero nostaa kaikkein pienipalkkaisimpien käytettävissä olevia tuloja. Se saattaa oikeasti poistaa köyhyyttä, jos se toteutetaan oikein.

Sellaisenaan ratkaisu tuskin kelpaa Rinteelle ja hänen hengenheimolaisilleen, joiden mielestä paras tapa tasata tuloeroja on ottaa pois parempiosaisilta. Eihän se köyhien oloa paranna, mutta erot pienenevät ja kateuden tuska helpottaa.

Onko Antti Rinne tiennyt, että SDP toimii Björn Wahlroosin kaikuna negatiivista tuloveroa kaavaillessaan? Tuskin.

Kun se selviää hänelle, demarit epäilemättä löytävät varsin nopeasti selityksiä sille, miksi Wahlroosin malli on riiston välikappale mutta SDP:n malli rikastuttaa kaikkia ja tekee Suomesta paremman paikan elää.

Olisi hienoa olla kärpäsenä katossa, kun Rinne käy kiittämässä Wahlroosia.

Ei kannattane pidättää hengitystä odotellessa.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt