Kohtaaminen pitkäaikaistyöttömän kanssa nostatti myrskyn – nyt puhuu Susanna Koski - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kohtaaminen pitkä­aikais­työttömän kanssa nostatti myrskyn – nyt puhuu Susanna Koski

”Hyvinvointivaltion konseptiin kuuluu, että ihmisillä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia.”

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) kuvattuna eduskunnan täysistunnossa huhtikuussa.

15.5.2018 15:38

Maanantaina Ylellä esitetyssä Kuplat-ohjelmasta on satanut runsaasti palautetta. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski pitää kuitenkin kiinni mielipiteistään.

Ohjelmassa keskusteltiin työttömyydestä, kun kansanedustaja kohtasi toistamiseen toimeentulotuella elävän Anna-Maija Tikkasen. Toimeentulotuki on noin 491 euroa kuukaudessa.

Koski toppuuttelee jonkin verran. Hän ei suinkaan ole sitä mieltä, että kaikki olisivat syntymästään lähtien tasa-arvoisessa asemassa. Mahdollisuuksien tasa-arvon, esimerkiksi koulutuksen ja sosiaaliturvan, kautta kaikilla kuitenkin on mahdollisuus taloudelliseen itsenäisyyteen, Koski näkee.

– Siksi tarvitaan politiikkaa, että mahdollisuuksien tasa-arvoa pystytään turvaamaan, Koski sanoo Ilta-Sanomille.

Lähtökohtaisesti hyvinvointivaltio ei Kosken mukaan pyöri ilman, että ihmiset tekevät töitä ja ottavat riskejä. Tikkanen on hänen mukaansa monin tavoin kyvykäs ihminen, ja rajoitteistaan huolimatta saattaisi aivan kykenevä työskentelemään esimerkiksi kotoa käsin.

– Jos ihminen pystyy keskustelemaan tai kirjoittamaan, jo silloin aika monenlaista työtä on mahdollista tehdä. Tässä, kun puhuttiin työstä, niin meidän hyvinvointivaltion konseptiin kuuluu, että ihmisillä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

– Meillä on kaikilla mahdollisuus maksuttomaan koulutukseen, jopa niin korkealle kuin rahkeet riittävät. Kun yhteiskunta tämän koulutuksen kustantaa, niin meillä yksilön vastuu ja velvollisuus on olla työmarkkinoiden käytettävissä; kukin tietenkin kykyjensä mukaan, hän lisää.

Koski huomauttaa, että todellisuudessa heidän keskustelunsa kesti useita tunteja, ei muutamia minuutteja, kuten haastattelusta voisi ymmärtää. Täysin eri mieltä he eivät Tikkasen kanssa ole asioista. Molemmilla oli Kosken mukaan samanlaisia ajatuksia esimerkiksi kannustinloukuista sekä sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

– Todellisuudessa meillä on Suomessa valtava joukko ihmisiä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa Anna-Maijan kanssa. Ja palkansaajia, joiden kuukausittaiset käytettävissä olevat tulot eivät merkittävästi eroa sosiaaliturvan varassa elävien tilanteesta, Koski sanoo.

– Yhteiskunnan turvaverkon täytyy kuitenkin olla enemmän trampoliinin kuin riippumaton kaltainen, hän lisää.

Nettikeskusteluissa Koskea on moitittu esimerkiksi siitä, että hän ei tarttunut Tikkasen haasteeseen kokeilla, kuinka toimeentulotuen perusosa riittää hänen kulujensa kattamiseen. Koski sanoi haastattelussa, että heidän ”kulurakenteensa” on erilainen. Tämän vuoksi haasteeseen oli vaikea tarttua.

Koski sanoo nyt, että olisi edelleen valmis tarttumaan haasteeseen tietyin ehdoin.

– En halua lähteä sosiaalipornoa tekemään. Yksi haaste toteuttamisessa on ajankäyttö, jonka pitäisi olla samaan tapaan mahdollista arkensa järjestämiseen kuin henkilöllä, joka ei käy töissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?