Susanna Kosken ja työttömän kohtaaminen puhuttaa kiivaasti: ”Täysin ulalla”

Kansanedustaja Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen on päivän puhuttavin aihe.

15.5.2018 13:38

Kansanedustaja Susanna Kosken (kok) kohtaaminen helsinkiläisen pitkäaikaistyöttömän kanssa maanantai-illan Ylen Kuplat -sarjassa jakaa kansan mielipiteet.

Uutinen aiheesta keräsi tiistaiaamupäivän aikana satoja kommentteja, joista suurimmassa osassa puolustetaan toimeentulotuella elävää Anna-Maija Tikkasta. Myös Kosken mielipiteitä puolustetaan.

Tikkanen kohtasi Kosken jo toistamiseen. Ensimmäinen tapaaminen oli viime syksynä, jolloin Tikkanen heitti Koskelle haasteen miettiä, kuinka pitkälle toimeentulotuen perusosa riittäisi kattamaan hänen menojaan. Kansanedustaja ei kuitenkaan tarttunut haasteeseen vaan huomautti, että heidän ”kulurakenteensa” on erilainen.

Pelkkä varallisuus ei selitä kyvyttömyyttä

Nimimerkki Äo kommentoi, ettei kansanedustaja ymmärrä kunnolla, että Suomessakin ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa.

– Susanna Koski muistaakseni kehotti vakavissaan etsimään metsästä tekemätöntä työtä. Täysin ulalla luokista, joita Suomessa elää. Pelkkä varallisuus ei selitä kyvyttömyyttä.

”Sitä valitettavinta puutetta”

Nimimerkki Kivipaasi toteaa, että ihminen voi olla tietämätön siitä huolimatta, että hänellä on yliopistotason koulutus ja näköalapaikka yhteiskunnan huipulla.

– Kai se vaan on niin, että kykenemättömyys ymmärtää maailmaa ja muita ihmisiä on sitä valitettavinta puutetta. Se on mielen ja hengen köyhyyttä, jota ei toivoisi kenellekään.

”Kylmiä ovat”

Nimimerkki PM ihmettelee, että eikö kansanedustajia kiinnosta kansalaiset, jos itsellä on tarpeeksi rahaa.

– Eli, ei kansanedustajaa voisi vähempää kiinnostaa, kun hänellä riittää itsellään rahat kaikkeen kivaan? Kylmiä ovat.

Mustamaalaa kokoomuksen piiloagressiivisuudella

Kokoomuksen kannattaja nimimerkki Äiti kertoo oman mielipiteensä.

– Itse kokoomuksen kannattaja. Susanna Koski kuitenkin mielestäni mustamaalaa epäempaattisella, kylmällä ja piiloaggressiivisella käyttäytymisellään koko kokoomuksen.

”Tulee kuin Manulle illallinen”

Ärsyyntynyt veronmaksaja sanoo, että eihän kansanedustajalla voi olla köyhyydestä kokemusta, kun ei itse ole koskaan köyhyydessä elänyt.

– Suurin osa näistä "kansanedustajista" ei ole normaalia veronmaksajien elämää viettänyt päivääkään. Kaikki tulee kuin Manulle illallinen, eikä mistään tarvitse maksaa mitään, kun veronmaksajat painaa kaiken heille.

Köyhyys periytyy

Köyhyyskin periytyy huomauttaa, että hyväosaisella, jolla on lapsesta asti ollut turvattu talous, voi hyvinkin olla se käsitys työttömistä ja köyhistä, että nämä ovat itse syypäitä tilanteeseensa.

– Ja sitten nuoret ihailee ja äänestää näitä hyväosaisia, luulevatko sillä saavansa osansa glamööristä? Niiden hyvät lähtökohdat elämäänsä saaneiden mielestä "jokainen on oman onnensa seppä", mutta eihän se niin mene.

”Ilmaisia lounaita riittää”

Susanna Koski kommentoi haastattelussa, että hänellä on hyvin erilainen ”kulurakenne” kuin Tikkasella. Hän myös huomautti, että kansanedustajana ei välttämättä tarvitse käydä ruokakaupassa viikkokausiin. Nimimerkki Miten meni kokoomus ihmettelee kommenttia.

– Siis Susanna Koski kertoi juuri että kansanedustajana ei tarvitse edes ruokakaupassa käydä, koska "ilmaisia lounaita" riittää? Pitäisikö sitten sitä kansanedustajien palkkiojärjestelmää miettiä uudelleen, jos "lounaita" piisaa niin ettei kaupassa tarvitse käydä?

Teoreettisia olentoja, ei ihmisiä

Nimimerkki Koputtaja huomauttaa, että Koski taitaa nähdä ihmiset teoreettisina eikä inhimillisinä olentoina lainkaan.

– Kosken kaltaisia toimijoita toki tarvitaan varsinkin toimeenpanoportaissa, joissa on usein pakko toimia tunteet sivuuttaen. Lainsäätäjänäkin se konsepti toimii, vaikka ei ole missään nimessä toivottavaa.

Maailmat eivät kohtaa

Nimimerkki Pettynyt 60 plus toteaa, että maailmat eivät kohtaa näiden kahden kohdalla.

– Työkyvyttömyyseläkettä on hyvin vaikea saada noin vain maassamme. Harva poliitikko tajuaa että monisairas työtä hakeva ei saa kunnollista palkattua työtä juurikaan keltään. Kuka työnantaja siihen suostuu edes teoriassa? Pienellä palkalla osa-aikaiseksi korkeintaan voisi päästä.

Samoilla linjoilla

Toisaalta moni on Kosken kanssa samoilla linjoilla. Nimimerkki Pitkäaikaisraataja sanoo, että työttömille ei kelpaa työt.

– Totuus on se, että suurelle osalle pitkäaikaistyöttömiä ei ole keksitty työtä, joka heille kelpaisi.

Ei helppoa elämää kaikille

Myös nimimerkki Duunari on Kosken kanssa samaa mieltä.

– Susanna on oikeassa. Ei me työssä käyvät voida maksaa helppoa elämää kaikille halukkaille. Vain välttämättömät tarpeet. Jos se ei kelpaa, saa olla ilman.

”Empatiako se asioita vie eteenpäin?”

Vapaa lähtemään on sitä mieltä, että kansanedustajan kuuluu olla napakka, eikä sortua turhaan empatiaan.

– Empatiako se asioita vie eteenpäin? Kansanedustajien tehtävä on tehdä päätöksiä, hyviä päätöksiä ja perustella ne faktoilla. Ei pelata populistipelejä oman ja puolueen eduksi. Työkyvyttömän/sairaan turvasta on päätettävä eduskunnassa. Ja kun joillekin annetaan lisää, kerrotaan keneltä se otetaan.

Nimimerkki Jojo97 on samaa mieltä.

– Olisikohan pitkäaikaistyöttömän tilanne empatialla parantunut? Kela toimii omien sääntöjensä puitteissa. Kansanedustaja oli aivan oikeassa, kun ei antanut katteetonta lupausta. Työtön antoi itsestään kyllä surkean kuvan, mutta omaa yleiskuntoa olisi kannattanut alkaa miettiä jo 30 vuotta sitten.

Lisää rahaa

Susanna Koski pohti haastattelussa, kuinka korkeakoulutettu Tikkanen olisi mahdollista saada töihin. Hyvä keskustelu puolustaa Kosken puheenvuoroa.

– Tikkanen ei ollut niinkään kiinnostunut siitä, miten saisi itsensä työkuntoon. Koski yritti motivoida Tikkasen tekemään työtä, jotta saisi enemmän hyvää ja myöskin lisäarvoa elämäänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?