Syyttäjä: Lääkäri ei käyttänyt suusuojusta leikkauksessa – 21-vuotias nainen kuoli syljestä löytyvään bakteeriin

Nuori nainen meni polvileikkaukseen, jonka ensin luultiin sujuneen hyvin. Sitten alkoi kova päänsärky ja sekavuus.

15.5.2018 10:13

Anestesialääkäri ei syyttäjän mukaan käyttänyt leikkauksessa suu-ja nenäsuojusta. Potilas sai elimistöönsä vaarallisen bakteerin ja kuoli. Lääkärille luettiin syyte kuolemantuottamuksesta.

21-vuotias nainen sai polvileikkauksen yhteydessä selkäytimeensä streptokokki-bakteerin. Leikkauksen jälkeen potilas kotiutettiin. Seuraavana yönä hänelle kehittyi kova päänsärky ja sekavuus, minkä vuoksi hänet vietiin Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan.

– Siellä hänellä oli todettu streptococcus salivarius -bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus ja aivopaineen nousu, sanoo syyttäjä Leena Koivuniemi.

Jatkossa potilaalle kehittyi vaikea aivovaurio, ja seuraavana päivänä todettiin aivoturvotus, aivoverenkierron pysähtyminen ja aivokuolema.

Syyttäjän mukaan potilaan kuoleman aiheutti se, että anestesialääkäri ei huolehtinut riittävästä hygieniasta.

– Hän ei käyttänyt suu- ja nenäsuojusta, syyttäjä sanoo.

Lisäksi lääkäri menetteli muutenkin epäasianmukaisesti. Hän avasi puuduteampullin ennen steriilien hansikkaiden pukemista ja otti lisää puuduteainetta jo aiemmin avatusta ampullista.

Kuolemaan johtanut tapaturma sattui tamperelaisessa Dextra Koskisairaalassa elokuussa 2016. Nuori nainen oli sairaalassa potilaana. Häneltä leikattiin polvi.

Syyttäjä vaatii lääkärille sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion toukokuun lopulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?