Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

Kansanedustaja Susanna Koski (kok) ja pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen kohtasivat toista kertaa Ylen Kuplat-sarjassa. Koskelta ei juuri herunut ymmärrystä Tikkasen tilanteelle.

Susanna Koski ja pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen kohtasivat toistamiseen. Katsojat ihmettelivät kokoomusedustajan empatiakyvyttömyyttä.

14.5.2018 22:56

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski ja helsinkiläinen pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen kohtasivat toukokuun alussa toista kertaa Ylen Kuplat-sarjan kuvauksissa. Ensimmäisessä kohtaamisessa syksyllä Tikkanen heitti Koskelle haasteen miettiä, kuinka pitkälle toimeentulotuen perusosa riittäisi kattamaan hänen menojaan. Toisessa tapaamisessa hän halusi tietää, oliko Koski miettinyt asiaa.

– Ei ole tämän keskustelun ja lopputuloksen kannalta kovin hedelmällistä, että kansanedustajan palkan kanssa pohtisimme toimeentulotuen riittämistä. Kulurakenne on ihan itsestäänselvästi erilainen. Tässä työssähän pystyy viikkokausia elämään käymättä esimerkiksi lainkaan ruokakaupassa, Koski vastaa hämmentyneelle Tikkaselle.

Sen sijaan Koski tiukkaa pitkäaikaistyöttömältä, miten tämä voisi korkeakoulutettuna naisena kohentaa itse tilannettaan. Kosken mukaan työttömyys on ”lisäarvon puutetta”. Koski ihmettelee, eikö missään olisi mitään mahdollisuuksia.

– Maailmahan on mahdollisuuksia täynnä niille, jotka kykenee, mutta jos on rajoitteita..., Tikkanen vastaa.

Vuoden aikana Tikkasen terveys on mennyt entistä huonompaan suuntaan. Hän joutuu kulkemaan rollaattorilla ja sairastaa nivelkipuja aiheuttavaa fibromyalgiaa, keuhkoahtaumatautia ja diabetesta. 55-vuotiaalla Tikkasella on takana kaksi työkokeilua. Hän on hakenut työkyvyttömyyseläkettä.

– Meillä kaikilla on rajoitteita!, kansanedustaja täräyttää pöllämystyneelle Tikkaselle.

A-studion Facebook-sivun kommenteissa moni hämmästelee keskustelua ja Kosken asennetta.

– Tämä oli kylmäävää ja erittäin vastenmielistä katsoa. Kokoomuslainen aatemaailma oli näkyvissä kaikessa karussa, jäisessä kalseudessaan, yksi keskustelijoista kommentoi.

– Kansanedustaja ei kohtaa, ei oikeasti kuuntele, ei edes yritä kuunnella pitkäaikaistyötöntä, vaikka tilanne on luotu juuri sitä varten. Susanna Koski tarvitsisi valmennusta siihen, miten kohdata ihminen, joka on täysin eri lähtökohdissa kuin hän itse. Jos haluaa olla kansanedustaja, on oltava valmis kuuntelemaan ihmisiä, toinen kirjoittaa.

– Todella kurjaa ettei Susanna Koski kykene ymmärtämään köyhän ihmisen elämää. Kun ihminen on monisairas, mutta yhteiskunta / Kela ei sitä myönnä, on seinä vastassa. Mitä tämänkin pitäisi tehdä? Mennä töihin? Mitä jos ei vaan kykene? Olisi edes pitänyt kiinni sopimuksesta ja hoitanut haasteen, kolmas hämmästelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?