Huoltoaseman ”normaali käytäntö” yllätti romaniperheen Vantaalla – myyjän tyly selitys tallentui videolle

Kauppias pahoittelee romaniperheen kohtelua huoltoasemalla. – Asiakaspalvelutilanne oli epäonnistunut.

14.5.2018 9:27

Tamperelaisen Lindemanin perheen lauantainen retki Linnanmäen huvipuistoon sai ikävän käänteen vantaalaisella huoltoasemalla.

Työvuorossa ollut myyjä ei antanut romaniperheen tankata autoaan ensin ja maksaa sitten, kuten muiden asiakkaiden on mahdollista.

Tino Lindeman taltioi tilanteen videolle, joka näkyy yllä.

Huoltoasemalle tankkaamaan pysähtynyt Tino Lindeman valitsi kassaan maksamisen siitä syystä, että sisältä oli tarkoitus napata myös limua ja jätskiä perheen 11-vuotiaalle tyttärelle. Näin kaiken voisi hoitaa yhdellä kertaa.

Se ei kuitenkaan käynyt päinsä.

Lindeman odotti tankkauksen alkamista viitisen minuuttia. Kun mitään ei tapahtunut, hän marssi sisälle ja pyysi myyjää avaamaan pumpun.

– Ajattelin automaattisesti, että pumppu aukeaa viimeistään siinä vaiheessa, kun mieheni kävelee sisään. Odottelin siinä auton luona aikani, mutta kun mitään ei tapahtunut, menin miehen perässä sisälle, kertoo Tinon vaimo Anneli Lindeman.

Kun Anneli pääsi sisälle, siellä oli meneillään sanaharkka. Myyjä kieltäytyi avaamasta pumppua ja kehotti Lindemaneja suuntaamaan seteliautomaatille.

– Siinä on kassa, eikö se ole kaikille käytössä tuo kassapalvelu, Tino Lindeman kysyy myyjältä videolla.

– No, ei tällä hetkellä, myyjä vastaa.

Mies tivaa myyjältä syytä.

– Johtuuko se siitä, että olen mustalainen, Lindeman kysyy lopulta.

– Näin valitettavasti on, myyjä vastaa.

Kauppias pahoittelee

Lindemanit vierailivat kyseisellä huoltoasemalla ensimmäistä kertaa. Myymälä kuuluu Neste K -ketjuun, jota operoi Keskon kauppias.

IS tavoitti kauppiaan, jonka mukaan Lindemanien maksu kassaan evättiin sen takia, että he olivat liikkeellä Ruotsin kilvissä olevalla ajoneuvolla.

– Se on meillä ihan normaali käytäntö, kun on kyseessä ulkomaalaisin kilvin varustettu ajoneuvo, kauppias kertoo.

Myös Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen Suomen toiminnoista vastaava johtaja Sam Holmberg vahvisti Aamulehdelle saman käytännön.

Kauppias kertoo, että Lindemanien kanssa samaan seurueeseen kuului myös toinen ajoneuvo, jonka tankkaus annettiin maksaa kassalle. Ajoneuvo oli Suomen kilvissä.

Myyjän sanavalintoja kauppias haluaa kuitenkin pyytää anteeksi.

– Asiakaspalvelutilanne oli epäonnistunut. Tilanne oli varmasti jännittynyt ja piinaava puolin ja toisin. Kyseessä on kuitenkin ehkä enemmänkin väärinymmärrys, kuin mitään tarkoituksenmukaista.

Lopuksi kauppias haluaa painottaa, ettei yritys hyväksy minkäänlaista syrjintää ja kaikki asiakkaat ovat heille tärkeitä ja tervetulleita.

– Jos kyse oli pelkästään kilvistä, myyjä olisi voinut olla hienotunteisempi ja esittää asian toisella tapaa, Anneli Lindeman ihmettelee.

Perhe tunsi itsensä nöyryytetyksi. Myymälässä oli samaan aikaan muita asiakkaita, joiden kysyvät katseet eivät ainakaan helpottaneet tilannetta. Lindemanin 11-vuotias tytär seuraili tilannetta ihmeissään.

– En tiennyt, mitä olisin sanonut hänelle, Anneli suree.

Huoltoasema kuuluu Neste K -ketjuun. Kuvan tankkausasema ei liity tapaukseen.

Anneli kertoo, että juuri tyttärensä takia hän päätti jakaa miehensä kuvaaman videon sosiaalisessa mediassa. Pätkä on katsottu Facebookissa tuhansia kertoja.

– Jaoin videon, jotta tällainen loppuisi. Jotta meidän lastemme ei tarvitsisi tulevaisuudessa saada samaa kohtelua, jota me olemme joutuneet kohtaamaan.

Anneli kertoo, että aiemmat vastaavat kokemukset ovat turruttaneet häntä. Useimmiten hän on vain poistunut nolona paikalta.

– Välillä pitää herätellä itseäänkin siitä, että ei minua saa kohdella näin. Tällä kertaa päätin, etten aio vain tyytyä huonoon kohteluun, vaan nostan tästä haloon. En uskonut, että tämä herättäisi näin paljon huomiota.

Huonot kohtaamiset ovat arkipäivää

Lindemanit ovat asuneet Tampereella 15 vuoden ajan. Omilla kotikulmilla heidät tunnetaan hyvin, mutta vieraammassa ympäristössä he kohtaavat syrjivää kohtelua tuon tuosta.

– Tavallisinta on se, että kaupassa käydessä vartijat seuraavat perässä ja myyjät juoksevat ympyrää, kun eivät tiedä miten päin olisivat.

Anneli kertoo, että hänen tyttärensä oli vielä pienempi, tuntematon mies töytäisi häntä jonossa voimakkaasti. Lapsi oli pudota äidin sylistä, mutta mieheltä ei herunut anteeksipyyntöä. Teko vaikutti Annelin mukaan tahalliselta.

– Tällaiset tilanteet ovat osa meidän jokapäiväistä elämäämme. Olen itse jo tottunut niihin, mutta en halua samaa lapselleni.

Lindemanit ovat ajatelleet tekevänsä huoltoaseman tapahtumista rikosilmoituksen.

– Tälle on tultava loppu.

Tapauksesta kertoi ensin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?