Uhkaava tilanne Helsinki-Vantaan yllä – droneja lennätettiin vaarallisen lähellä matkustajakoneita

Lennonjohto ilmoitti sunnuntaina iltapäivällä kielletylle alueelle tunkeutuneista miehittämättömistä lennokeista poliisille.

Helsinki-Vantaan lennonjohto joutui säätelemään lentoliikennettä tapauksen vuoksi niin, ettei lentokoneita päästetty lähelle lennokkien havaintoaluetta. Kuvituskuva.

13.5.2018 20:16

Aurinkoisena äitienpäivänä ainakin kolme lentäjää havaitsi Helsinki-Vantaan lentoliikenteessä uhkaavan vaaratilanteen ja raportoi siitä lennonjohdolle. Lennonjohto ilmoitti kahteen kertaan poliisille lähellä lentoasemaa kolmen maissa iltapäivällä lentäneistä miehittämättömistä lennokeista eli droneista.

– Poliisi ei saanut kiinni lennokkien lennättäjiä eikä havainnut lennokkeja, kommentoi komisario, yleisjohtaja Patrik Karlsson Helsingin poliisilaitokselta.

Trafista vahvistetaan, että drone havaittiin sunnuntaina Keravan suunnalla paikassa, jossa niitä ei saisi lennättää.

– Nyt saatujen tietojen valossa sääntelyn rajoja on rikottu rajusti. Isossa matkustajakoneessa moottorivaurio on hyvin todennäköinen. Drone on huomattavasti kovempaa materiaalia kuin lintu, huomauttaa Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Hannolan mukaan vastaavat tapaukset ovat viime aikoina lisääntyneet. Hän peräänkuuluttaa alan harrastajilta vastuullisuutta.

– Tässä on ihan puhdasta välinpitämättömyyttä takana. Ei olisi yhtään huono asia, että valveutuneet harrastajat ilmoittaisivat virkavallalle, jos tällaista havaitsevat. Toimijoilta vaaditaan nyt yhteisvastuuta alan imagosta, Hannola sanoo.

Viivästyksiä sunnuntain lentoihin

Suomen lennonjohdosta vastaavasta ANS Finlandista kerrotaan, että kolmen lentokoneen lentäjää ilmoitti lennonjohdolle sunnuntaina joutuneensa ohittamaan lennokin lähietäisyydeltä lentoaseman koillis- ja pohjoispuolella. Ensimmäinen lentäjä ilmoitti, että drone oli lentänyt lentokoneen yläpuolella noin kilometrin korkeudessa.

– Tässä on ollut kyse turvallisuutta vaarantavasta tilanteesta. Kyse on tahallisesta piittaamattomuudesta. Tällaiset lennokit voivat olla hyvinkin vaarallisia, jos ne törmäävät lentoliikenteeseen. Lentokoneita ei ole suunniteltu niin, että ne voisivat törmätä kovaan kappaleeseen, kertoo Suomen lennonjohtokeskuksen päällikkö Karri Hannula.

– Pahimmassa tapauksessa tuulilasi voi mennä rikki tai moottori voi kärsiä huomattavia vaurioita, jos drone sinne imeytyy.

Lennonjohto joutui säätelemään lentoliikennettä tapauksen vuoksi niin, ettei lentokoneita päästetty lähelle lennokkien havaintoaluetta. Osa lentokoneista joutui odottamaan laskeutumista ilmassa hieman pidempään. Reilun 10 minuutin ajan lähteviä koneita ei päästetty kyseiseen suuntaan.

– Dronen lennättäminen luvattomalla alueella tai lentokoneen häiritseminen lasersäteellä on rikosasia, jolloin pyydämme poliisia aina apuun. Suomessa on selkeät säännöt, missä tällaisia lennokkeja saa lennättää. Mutta kun lennokkeja voi ostaa kuka vain mistä vain, eikä tarvitse rekisteröityä mihinkään, osaamistaso voi olla mitä vaan, Hannula harmittelee.

Viimeisen kahden viikon sisällä lennonjohdolle on ilmoitettu jo viisi kertaa vastaavanlaisesta toiminnasta.

– Tämä ilmiö on lisääntynyt aika paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?