Kotimaa

Torniota uhkaa suuri kevättulva: Ostoskeskus vaarassa, armeija apuun

Julkaistu:

Myös puolustusvoimat auttaa Torniossa tulvapenkereiden korottamisessa. Ely-keskus varoittaa miljoonaluokan vahingoista.
Torniojokea uhkaa erittäin suuri kevättulva, kertoo Lapin ely-keskus tiedotteessaan. Tornion kaupungissa varaudutaan tulvaan, joka voi ylittää nykyisen tulvapenkereen.

Tulvan syynä on lämmin ilma, joka on saanut lumet sulamaan nopeasti.

Lapin pelastuslaitos johtaa tulvaan varautumista ja toimii yhteistyössä Tornion kaupungin, Ruotsin Haaparannan pelastusviranomaisten, Rajajokikomission, Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen kanssa.

Lapin Pelastuslaitos pyytää virka-apua puolustusvoimilta, jotta tilapäiset tulvasuojarakenteet saadaan paikoilleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulvavalli nousee noin 40–45 senttimetriä, kertoo valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta.

– Tässä vaiheessa on arvioitu, että se on riittävä.

Tulvasuojarakenteena käytetään 10 metrin pätkistä koottavaa niin sanottua tulvasukkaa.

– Tulvasukka täytetään pala kerrallaan, ja puolitoista kilometriä olemme varautuneet sitä rakentamaan. Tarvittaessa teemme myös tiivistyksiä ja maanajoja erityisesti Ruotsin puolen päähän, Soppela kertoo.

Tulvan ennustetaan Ely-keskuksen mukaan olevan suurimmillaan ensi viikon torstaista sunnuntaihin.

Tällöin kastumisvaarassa on Rajalla-kauppakeskus. Lisäksi kerrostaloja ja asuinrakennuksia voi jäädä tulvan saartamiksi ja kastua.

Ely-keskuksen mukaan kyseessä olisivat pahimmillaan miljoonaluokan vahingot.

Tarvittavat tulvasukat saadaan Soppelan mukaan huomenna lauantaina.

– Huomenna suunnitellaan tarkemmin operaatio paikallisten palokuntien, naapurimaan ja puolustusvoimien kanssa. Paikkakin on vähän hankala operoida, sillä se on sellainen pyörätien levyinen penger.

Soppela arvioi, että käytännön työhön päästään sunnuntaina.

– Kymmeniä ihmisiä tekee töitä. Pienenä ongelmana on kulopalovaara, joka myös vaatii huomioita. Paloja on ollut myös Meri-Lapissa.

Lumen nopea sulaminen on aiheuttanut tavallista suurempia tulvia koko Lapin alueella.

Rovaniemellä tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan. Tulvahuipun arvioidaan ajoittuvan Rovaniemelle ensi viikon keskiviikolle ja torstaille.


Lapin Ely-keskus ja Kemijoki Oy varautuvat siihen, että Kemijärven vedenpintaa joudutaan nostamaan yli säännöstelyrajan, jos tulvatilanne pahenee nyt tehdystä arviosta.

Kittilässä tulvakorkeus arvioidaan saavutettavan ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona, jolloin vedenkorkeuden arvioidaan olevan keskimääräistä korkeammalla tasolla.

Ely-keskuksen mukaan tässä vaiheessa kuitenkin näyttää, että vuoden 2005 lukemia ei saavuteta. Jos ensi viikon alkupuolelle ennustettua ilman jäähtymistä ei tapahdu, voi tulvasta muodostua kuitenkin poikkeuksellisen suuri.

Ivalojoella tulvahuippu saavutetaan jo tänä viikonloppuna ja maanantaina. Tulvan ei kuitenkaan arvioida aiheuttavan erityistä haittaa.

Tenojoella vedenkorkeuden arvioidaan olevan korkeimmalla tasolla ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona. Tulvan arvioidaan olevan hieman keskimääräistä suurempi.

Simojoella tulvat ovat kääntyneet laskuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt