Jättääkö Konstan, 11, kuvistyö varjoonsa Sauli Niinistön virallisen muotokuvan? Katso ja vertaa

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön muotokuva julkaistiin viikko sitten ja se aiheutti melkoisesti keskustelua. IS järjesti kilpailun uusien muotokuvien löytämiseksi.


13.5.2018 20:00

Lukijakommenttien perusteella tasavallan presidentin muotokuva jakoi vahvasti kansaa. Osa kiitteli toteutusta ja piti sitä oikein passelina. Osa oli sitä mieltä, että muotokuva oli ”liian moderni” tai muuten epäsopiva. Ainakaan muotokuva ei jättänyt ketään kylmäksi.

Muotokuva on muotokuvamosaiikki, jonka on tehnyt taiteilijaryhmä, johon on kuulunut lähes sata taiteilijaa.

Tämän syvän kahtiajaon takia IS julisti Teen itse paremman Sauli Niinistön muotokuvan -muotokuvakilpailun, jossa tyyli on vapaa. Kilpailu saavutti heti suurta suosiota, ja toimitukseen alkoi virrata erilaisia taiteellisia tulkintoja tasavallan presidentistä.

Jo heti alkuun kilpailu sai myös nuoret lupaavat taiteilijat osallistumaan. Lähellä Raumaa Lapin Kivikylässä asuva Anna Löytönen välitti 11-vuotiaan Konsta-poikansa teoksen.

– Konsta teki kuvan koulun kuvaamataidon tunnilla itsenäisyyspäivän tienoilla viime vuonna, Löytönen kertoo.

Anna Löytönen toimi viestinviejänä, että hänen 11-vuotiaan Konsta-poikansa kuvaamataidon tunnilla tekemä muotokuva pääsi mukaan kilpailuun.

Tähän mennessä kilpailun nuorin osanottaja on 8-vuotias Veera, jonka tekemän piirroksen lähetti Anu Tauriainen.

8-vuotiaan Veeran näkemys tasavallan presidentistä.

Niinistö-tulkintoja on tullut jos jonkinlaisia. Tässä alla niistä pieni kattaus. Kilpailu jatkuu yhä, ja kuvia teoksista voi edelleen lähettää osoitteeseen simo.holopainen@iltasanomat.fi.

Kuvataiteen opettajan Ilkka Vuojalan näkemys Niinistöstä.

Teokseni on valettu kipsistä ja pinta on patinoitu, Matti Vesanen kertoo teoksestaan.

Martti Lappi tavoittelee perinteistä tyyliä.

Jani Heikkilä piirsi Sauli Niinistön.

Tuulikki Karsikas osallistui kilpailuun kuvistyöllään.

Timo Malin ja arvoituksellisesti hymyilevä Niinistö.

Osallistu sinäkin kilpailuun! Tyyli on vapaa. Voit maalata, piirtää, värittää, veistää, muovailla tai vaikka hitsata Sauli Niinistön muotokuvan. Se voi olla vaikka ryijy, ristipisto tai videoinstallaatio, kunhan se on mielestäsi riittävästi Sauli Niinistön näköinen ja ennen kaikkea edustava.

Löytyykö Suomesta Sauli Niinistöä muistuttava järvi tai lampi? Jos onnistut kuvaamaan sellaisen, sekin voi olla hyvä muotokuva. Nyt vaan ideoimaan! Taiteessa ei ole vääriä tapoja!

Lähetä kilpailutyösi tai kuva siitä sähköpostilla osoitteeseen: simo.holopainen@iltasanomat.fi. Kilpailuaikaa on reilusti, että ehditte suunnitella ja toteuttaa rauhassa (esimerkiksi olohuoneen kattoon maalattava muotokuvafresko voi viedä yllättävän kauan aikaa).

Parhaat työt saavat runsaasti mainetta, kunniaa ja palstatilaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?