Kotimaa

IS:n 1918 – sodasta sovintoon -historiatapahtuma saavutti suuren suosion – katso kaikki haastattelut

Julkaistu: , Päivitetty:

historiatapahtuma
Ilta-Sanomat järjesti keskiviikkona 16.5. kello 13–17 yleisötilaisuuden, jonka aiheena oli vuoden 1918 sisällissota, sen synkät varjot ja pitkä toipuminen.
Vuoden 1918 tapahtumia on muisteltu laajalti pitkin kevättä. Ilta-Sanomat järjesti huhtikuussa sisällissotaa käsitelleet yleisötapahtumat sekä Helsingissä Sanomatalossa että Tampereen yliopiston juhlasalissa. Historia kiinnostaa nyt todella paljon: molemmat tilaisuudet olivat huippusuosittuja. Myös keskiviikon tapahtuma 1918 – sodasta sovintoon veti Sanomatalon penkit tupaten täyteen ihmisiä.

Yleisön toiveiden vuoksi Ilta-Sanomat järjesti keskiviikkona 16.5. kello 13–17 Sanomatalossa vielä yhden yleisötilaisuuden. Tällä kertaa sotatapahtumista mentiin eteenpäin: valkoisen armeijan saapumiseen Helsinkiin, synkkään vankileirien kesään 1918, Neuvosto-Venäjälle loikanneiden suomalaisten tarinoihin ja lopulta siihen ihmeeseen, jonka nimi on yhdistynyt Suomi.

Tilaisuus oli jälleen erittäin suosittu. Mediatori oli täynnä kiinnostunutta yleisöä.

Tilaisuus alkoi kello 13 professori Henrik Meinanderin ja historioitsija Teemu Keskisarjan haastattelulla. Aiheena oli valkoiset voittajat, eli Mannerheim ja valkoisen armeijan voitonparaati Helsingissä 16.5.1918.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Heidän jälkeensä haastateltavina olivat dosentti Marko Tikka ja tutkija Sture Lindholm, jotka keskustelivat punaisten vankileireistä.


Vuoden 1918 tapahtumia ja siitä seuranneita käänteitä on käsitelty useissa elokuvissa ja kirjoissa. Vieraina olivat Ikitie-elokuvan ohjaaja A.J. Annila ja kirjailija Antti Tuuri.


Toimittaja Jukka Rislakki ja kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) jatkoivat teemaa keskustelemalla Neuvosto-Venäjälle paenneista ja loikanneista suomalaisista.


Musiikista huolehtivat KOM-teatterin näyttelijät, jota esittivät lauluja menestysnäytelmästä Veriruusut. Erikoisohjelmana oli videokierros Suomenlinnassa, joka toimi vuonna 1918 vankileirinä.

Suomen sodanjälkeisen historian käänteistä kertoivat taloushistorian professori Sakari Heikkinen ja historiantutkija Aapo Roselius.


Tilaisuuden päättivät kirjailija, dosentti Jari Ehrnrooth ja tutkija, kolumnisti Jukka Relander. He kävivät läpi mm. sodan muistamisen kulttuuria Suomessa.


Tilaisuuden juonsivat ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen ja ISTV:n ja Ilta-Sanomien verkon esimies Simo Holopainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt