Bouananen lapsuuden­ystävä: Uzbekki­mies aivo­pesi puukottajan

Julkaistu:

Turun puukotuskäräjät
Ystävän mukaan puukottajalla ei ollut enää juhannuksen jälkeen ”kaikki kotona”.
Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käytiin keskiviikkona läpi puukottajan teini-ikäisestä asti tunteneen miehen aiemmin salattuja poliisikuulustelujen osia. Miestä itseään ei pystytty kuulemaan enää oikeudessa, sillä hän on tiettävästi poistunut maasta. Puukottaja ja kuulusteltu mies olivat miehen omien sanojensa mukaan tutustuneet Marokossa 15-vuotiaina ja olleet siitä saakka ystäviä.

IS seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä. Seuranta-artikkeliin pääsee tästä.

Kuulustelumateriaali vahvistaa aiempaa kuvaa siitä, että poliisin etsintäkuuluttamalla uzbekkimiehellä olisi ollut rooli puukottaja Abderrahman Bouananen radikalisoitumisessa.

Puukottajan lapsuudenystävän mukaan Bouanane alkoi katsoa Isis-videoita ja alkoi vakuuttua siitä, että Isis on oikeassa sen jälkeen kun oli tavannut uzbekkimiestä.

Poliisi kysyi lapsuudenystävältä, että minkä takia Bouanane alkoi kiinnostua Isisistä.

– Niin varmaan joku aivopesu on tapahtunut, hän vastasi.

Onko sinulla siitä jotain lisätietoa vai onko tämä arvaus, poliisin kuulustelija kysyi.

– Tämä ei ole arvaus, olen varma sataprosenttisesti, koska hän on ollut minun kaveri, ystäväni lapsuudesta lähtien.

Hän kertoi olevansa melko varma, että tämä uzbekkimies on syy radikalisoitumiselle.

”Radikalisoitui juhannuksen aikaan”

Radikalisoituminen tapahtui ystävän mukaan Ramadanin jälkeen vuonna 2017. Ramadan loppui juhannuksen aikaan.

Mies oli kuulustelujensa mukaan nähnyt, että Bouanane tapasi uzbekkimiestä moskeijassa.

– Abderrahman kertoi minulle (uzbekkimiehestä), että tämä oli mennyt Turkkiin tarkoituksena mennä taistelemaan Isisiin, mutta hänet oli pidätetty siellä ja palautettu takaisin Suomeen, mies sanoi poliisille.

Radikalisoituminen ilmeni ystävän kanssa omituisena käytöksenä.

– Abderrahman käyttäytyi vähän hullusti, kuten että hän rukoili, mutta sitten hän kuitenkin poltti marihuanaa. Hän kävi moskeijassa rukoilemassa, mutta sitten jättikin rukoukset tekemättä. Hänellä ei ollut kaikki kotona. Isis-aiheista puhuttaessa, hän muuttui enemmän hyökkäävämmäksi puheissaan kuin aikaisemmin. Tämän lisäksi hän ei puhunut niin paljon kuin aikaisemmin.

Tämän jälkeen mies kertoi, että Bouanane yritti myös vakuuttaa ystäviään siitä, että Isis on oikeassa, koska oli itse varmistunut siitä.

Bouanane on myös itse kertonut poliisille, että hänen etsintäkuulutettu ikätoverinsa oli puhunut hänen kanssaan Isisistä ja neuvonut hänelle, mistä Isis-propagandaa löytyy. Kertomansa mukaan Bouanane myös oikeutti teon itselleen nojaten uzbekkimiehen virheelliseen kertomaan Suomen roolista Syyrian sodassa.