Suomen EU-jäsenmaksu on kasvamassa – kuumensi tunteita eduskunnassa: ”Pajatso, jossa suomalainen häviää aina”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) myöntää: myös Suomen EU-jäsenmaksut tulevat kasvamaan.

Eurooppa-ministeri Sampo Terho (sin) kuvaili EU-komission julkistamaa budjettiesitystä liian korkeaksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä (kuvassa oikealla) oli sanoissaan vielä pessimistisempi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) muistutti, että kyse on vielä esityksestä, joka on vielä aluillaan.

9.5.2018 16:23

Eurooppa-ministeri Sampo Terho (sin) totesi tänään keskiviikkona eduskunnassa, että EU-komission viime viikolla julkistettu esitys unionin budjetiksi on kokonaisuudessaan liian korkea.

Terho on aiemmin arvioinut blogissaan, että komission ehdotus nostaisi Suomen EU-maksuja 3,0–4,5 miljardia euroa seitsenvuotiskaudella.

– Komission esityksen kokonaistaso on liian korkea. Siinä ei ole hallituksen sisällä mitään ristiriitaa, Terho totesi.

– Pidämme suomalaisen veronmaksajan lompakosta kiinni loppuun asti.

Suomen kannan mukaan Britannian EU-ero tulisi huomioida täysmääräisesti EU:n budjetissa, eli pienempi EU tarkoittaa myös pienempää budjettia.

Terhon mukaan kohtuullinen rahoituskehys on välttämätön senkin vuoksi, että eurooppalaiset veronmaksajat kokisivat unionin oikeudenmukaisena.

Hän myös painotti, että hallitus suhtautuu edelleen kielteisesti Eduskunnassa keskiviikkonakin puhuttaneeseen EU:n verotusoikeuteen.

Eduskunta kävi tänään ajankohtaiskeskustelua EU:n rahoituskehyksestä. Keskustelu aloitettiin jo viime viikolla komission esitettyä EU:n vuosien 2021–2027 budjettikehykseksi 1 135 miljardia euroa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ei säästellyt Eduskunnassa sanojaan todetessaan komission ehdotuksen olevan ”karmaiseva”.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps) taas kuvaili unionia ”pajatsoksi, jossa suomalainen häviää aina”.

Sipilä myöntää: Suomen jäsenmaksu kasvaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) muistutti, että komission esitys on vasta alkua.

Hän kuitenkin myönsi, että Suomen jäsenmaksu tulee todennäköisesti joka tapauksessa kasvamaan, sillä myös Suomen bruttokansantuote kasvaa.

Sipilän mukaan esityksestä löytyy kaikesta huolimatta paljon hyvää, kuten panostukset tutkimukseen, rajakontrolliin, puolustukseen, terrorismin torjuntaan ja opiskelijoiden liikkuvuutta helpottavaan Erasmus-ohjelmaan.

Hän kuitenkin myönsi, että ehdotusta maatalouden tukien leikkaamisesta on vaikea hyväksyä. Komissio esittää, että EU:n maatalousbudjettia leikattaisiin viidellä ja koheesiorahoja seitsemällä prosentilla nykyisestä.

Maatalouden tuet ovat olleet tärkeitä etenkin keskustalle.

Myös edustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) puhui maatalouden ja koheesiopolitiikan turvaamisen puolesta.

– Leikkauksiin ei ole varaa, sillä ne vaarantavat maatalouden kannattavuutta, ympäristönsuojelun laatua, ilmastonmuutoksen torjuntaa ja terveellisten ja turvallisten elintarvikkeiden tuottamista, Anttila sanoi.

Maatalous- ja koheesiorahat muodostavat nykyisin yli 70 prosenttia EU:n menoista.

EU-komission esitys käynnistää jäsenmaiden keskeiset neuvottelut budjetista, mutta lopullinen rahoituskehys valmistunee vasta vuonna 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?