IS sai haltuunsa sarjakuristajasta laaditun oikeuspsykiatrisen raportin – psykopaattisuutta mittaavan testin tulos pysäyttää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS sai haltuunsa sarjakuristajasta laaditun oikeuspsykiatrisen raportin – psykopaattisuutta mittaavan testin tulos pysäyttää

Julkaistu: 9.5.2018 12:01

Michael Penttilästä laaditun oikeuspsykiatrisen raportin johtopäätökset ovat kylmääviä. Asiantuntijat katsoivat, että Suomi on aseeton sarjakuristajan edessä.

Ryhmä suomalaisia oikeuspsykiatreja kantoi jo vuosia sitten huolta lainsäädännöstämme, joka ei salli sarjakuristaja Michael Penttilän kaltaisten äärimmäisten tapausten elinikäistä valvontaa.

IS sai haltuunsa kyseisen ryhmän Penttilästä laatiman oikeuspsykiatrisen tutkielman. Raportti tutkielmasta valmistui noin vuosi sen jälkeen, kun Penttilä pääsi marraskuussa 2008 koevapauteen vankilasta.

Penttilä pääsi tuolloin vapaaksi, vaikka vaarallisuusarvioinnissa oli päädytty johtopäätökseen, ettei hän sovellu siviilielämään. Hänet olisi ilman koevapauttakin pitänyt joka tapauksessa vapauttaa kohta, sillä hänet oli tuomittu taposta määrämittaiseen vankeuteen.

Oikeuspsykiatrit huomauttivat raportissaan, että Suomen oikeusjärjestelmä ei edes Penttilän kaltaisen tapauksen kohdalla mahdollistanut pakollista psykiatrista hoitoa tai vankeuden venyttämistä yli 15 vuoden.

– Järjestelmämme on liberaali ja joidenkin oikeusasiantuntijoiden mukaan ultraliberaali. Yksi mahdollinen selitys on, että pienessä maassa järjestelmä ei ole varautunut äärimmäisen harvinaisiin tapauksiin, psykiatrit kirjoittivat.

Näin ollen Penttilän tapauksessa viranomaiset olivat käytännöllisesti katsoen voimattomia. He eivät voineet kuin toivoa, että psykopaattinen kuristussurmaaja karttaisi riskitekijöitä ja -tilanteita edes vankilan välttääkseen.

– Ainoa keino on valistaa (Penttilää) siitä, että päihteiden käyttö, seksuaalinen kuristaminen ja pettymykset intiimeissä kontakteissa aiheuttavat hänen kohdallaan erittäin korkean riskin joutua uudestaan vankilaan.

 Hän ei hyväksynyt ollenkaan, että hänen kolmen surmansa tekotavalla ja sillä, että hän nauttii, kun häntä itseään kuristetaan, olisi mitään tekemistä keskenään.

Raportin mukaan Penttilän psykopaattisuuden aste on vakava. Penttilän pistemäärä psykopaattisuutta mittaavassa PCL-R-testissä (Psychopathy Checklist Revised) oli 34/40 pistettä.

Lukema on erittäin korkea. Suomessa psykopatian rajaksi katsotaan 27–28 pistettä, muualla maailmassa yleensä 30 pistettä.

Myös Penttilän uusimisriski seksuaalirikollisena arvioitiin erittäin korkeaksi. Rorschach-testi puolestaan viittasi lapsuuden traumaan.

Eri psykiatrisissa tutkimuksissa Penttilän kertomukset henkirikoksista ja omasta seksuaalisesta identiteetistään olivat vaihdelleet. Hän selitti löytäneensä vankilassa kristinuskon, jonka ansiosta hän voisi aivan turvallisesti mennä vaikka naimisiin.

Penttilä oli tehnyt rikoksensa kuristamalla. Hän itse sanoi psykiatreille olevansa kuristusseksissä alistuva osapuoli.

– Hän ei hyväksynyt ollenkaan, että hänen kolmen surmansa tekotavalla ja sillä, että hän nauttii, kun häntä itseään kuristetaan, olisi mitään tekemistä keskenään, raportissa todetaan.

Penttilä kykenee raportin mukaan peittämään psykopaattisuutensa ja kaikkivoipaisuuden harhansa hyvin kohteliaan käytöksensä alle.

Penttilä ei pitänyt aiempaa alkoholiriippuvuuttaan esteenä sille, että hän ottaisi ruuan kanssa vähän viiniä niin kuin muutkin kunnon kristityt. Hänen motivaationsa antabus-hoitoon oli heikko.

Näin siitä huolimatta, että hän itse nimenomaan korosti päihteiden osuutta aggressiivisessa käyttäytymisessään. Kaikki henkirikokset olivat Penttilän mielestä silkkaa huonoa tuuria.

– Hänellä ei ollut paljoa sanottavaa, kun hänelle kerrottiin, että alkoholin käyttö on yleistä, mutta hyvin harvat tappavat, eikä kukaan vahingossa kurista kolmea naista kuoliaaksi erillisissä tilanteissa. Hän yksinkertaisesti kieltäytyi keskustelemasta ”hullusta” ajatuksesta, että hänellä saattaisi olla aggressiivisia tunteita naisia kohtaan, omasta mielestään hän ihaili naisia, raportissa todettiin.

Raportin mukaan alkoholin käyttö vahvistaa Penttilän psykopaattisuutta. Hänen surmansa eivät ole suunniteltuja, vaan kontrolloimattomia ja päihtyneenä tehtyjä.

Penttilä ei ole koskaan ollut psykoottinen tai harhainen, raportissa todettiin. Sen sijaan asosiaalisen ja narsistisen persoonallisuushäiriön sekä rajatilahäiriön kriteerit täyttyivät.

 Hänellä ei ollut paljoa sanottavaa, kun hänelle kerrottiin, että alkoholin käyttö on yleistä, mutta hyvin harvat tappavat, eikä kukaan vahingossa kurista kolmea naista kuoliaaksi erillisissä tilanteissa.

Oma äiti oli Penttilän ensimmäinen uhri vuonna 1985. Hän itse kertoi eräässä poliisikuulustelussa, että oli laittanut käsiinsä äidin siniset nahkahansikkaat ja kasvojensa eteen äidin punaraidallisen huivin.

Äiti oli aloittanut suhteen uuden miehen kanssa. Avioliitto Penttilän isän kanssa oli päätynyt eroon, kun Penttilä oli kuusivuotias.

Äidin surma paljastui vasta vuotta myöhemmin, kun Penttilä surmasi 12-vuotiaan tytön. ”Äiti kyllä puolustaa,” päihtynyt Penttilä oli alkanut itkeä poliisiautossa.

Ensimmäisistä surmistaan Penttilä istui vankilassa vain kuusi vuotta. Sitten hän surmasi 42-vuotiaan naisen, taas humalassa ja seksuaalisesta motiivista. Kuulustelussa Penttilä sanoi vaeltaneensa surman jälkeen äitinsä haudalle ja makoilleensa siellä tunteja.

Tällä kertaa vankeus kesti 15 vuotta. Vapauduttuaan hän syyllistyi jälleen kuristamalla tehtyjen rikosten sarjaan. Kukaan ei tällä kertaa kuollut. Penttilä istui seitsemän vuoden tuomionsa päivästä päivään ja vapautui joulukuussa 2016.

Sen jälkeen häntä on epäilty nuoreen tyttöön kohdistuneesta valmistelurikoksesta, mutta syyte hylättiin käräjäoikeudessa.

Hovioikeudessa asiaa käsiteltiin kaksi kuukautta sitten. IS tapasi tuolloin vapaalta jalalta oikeuteen tulleen Penttilän, joka vakuutti nykyistä nuhteettomuuttaan ja paheksui, että syyttäjä toi oikeudessa esiin hänen rikoshistoriaansa.

– Käydään läpi 30 vuotta vanhoja juttuja, jotka on haudattu merenpohjaan jo kauan sitten, Penttilä tuhahti IS:lle istunnon tauolla.

Vain kuukausi tämän lausunnon jälkeen 52-vuotias nainen sai surmansa Helsingin Alppiharjussa. Nyt Penttilää epäillään murhasta, josta voidaan tuomita elinkautinen vankeus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?