Helsingin Lönnrotinkadun yliajosta tuomittu mies passitetaan pakkohoitoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin Lönnrotinkadun yliajosta tuomittu mies passitetaan pakkohoitoon

Mies ei ymmärtänyt tekoaan, minkä takia hänet määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Julkaistu: 9.5.2018 10:08

52-vuotias mies ei ymmärtänyt tekoaan, kun hän osui ajoneuvollaan kuuteen ihmiseen heinäkuussa 2017.

Järkyttävä yliajo tapahtui Helsingin Lönnrotinkadulla 28.7.2017.

Mies ajoi Jaguar-merkkistä henkilöajoneuvoa, ja törmäsi suojatiellä olleisiin kuuteen ihmiseen. Yksi nainen raahautui auton mukana yli 200 metriä ja menehtyi vammoihinsa. Viisi muuta ihmistä loukkaantui, mutta he välttyivät vakavilta vammoilta.

Yliajon jälkeen mies ei jäänyt paikalle auttamaan tai odottamaan auttajia, vaan suuntasi läheiseen ravintolaan.

Mies ajoi Jaguar-merkkisellä autolla ihmisten päälle Helsingin Lönnrotinkadulla viime vuoden heinäkuussa.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään kuolemantuottamukseen, viiteen törkeään vammantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota murhasta ja tappojen yrityksistä, mutta ne eivät siis menneet läpi.

– (Mies) ei ole tekohetkellä kyennyt ymmärtämään, että (naisen) kuolema olisi hänen tekonsa varma seuraus. Näin ollen hän ei ole toiminut tahallisesti vaan törkeän huolimattomasti, oikeus perusteli sitä, miksi teko oli törkeä kuolemantuottamus, eikä murha.

Samalla logiikalla mies ei syyllistynyt tappojen yrityksiin, koska oikeuden mukaan mies ei kyennyt ymmärtämään, että hänen teoillaan jalankulkijoiden kuolema olisi ”varsin todennäköinen seuraus”.

Mies jätettiin rangaistukseen tuomitsematta, koska hän oli teon tehdessään syyntakeeton, eli hän ei ymmärtänyt tekoaan. Käräjäoikeus jättää miehen nyt terveydenhuollon ammattilaisten vastuulle, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että mies passitetaan tahdosta riippumattomaan hoitoon.

– Mielentilatutkimuksen mukaan syytetyllä esiintyi tekojen aikana sairastamansa skitsoaffektiivisen häiriön oireita, jotka vääristivät hänen todellisuudentajuaan ja heikensivät hänen kykyään säädellä käyttäytymistään, Helsingin käräjäoikeus kirjoittaa.

52-vuotias mies on kertonut itse aiemmin oikeudessa, että hän oli teon aikaan maanisessa psykoosissa ja hän kärsi paniikkihäiriöstä. Miehellä on taustallaan pitkä hoitohistoria. Hän on aiemmin ollut tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa.

Kaksi auton alle jäänyttä jalankulkijaa vaati mieheltä kärsimyskorvauksia, mutta oikeus hylkäsi ne. Mies määrättiin myös ajokieltoon, joka päättyy tämän vuoden heinäkuun lopussa. Oikeus päätyi myös siihen, että mieheltä takavarikoitu Jaguar-auto voidaan palauttaa hänelle.

– Valtiolle menetetyksi vaadittu auto ei ole ampuma- tai teräase, niihin rinnastettava hengenvaarallinen väline eikä esine tai omaisuus, jonka hallussapito on rangaistavaa.

– (Mies) ei myöskään ole syyllistynyt tahalliseen rikokseen, joten vaatimus auton menettämisestä valtiolle rikoksentekovälineenä hylätään. Autoon kohdistettu takavarikko kumotaan ja auto määrätään palautettavaksi omistajalle, käräjäoikeus kirjoitti.

Jutun syyttäjä Eija Velitski on esittänyt päättäjille tärkeän toiveen. Hänen mielestään päättäjien pitäisi pohtia, onko mielenterveyspotilaiden hoito Suomessa vaaditulla tasolla.

– Tämä tapaus on esimerkki siitä, että hoito ei ole vaaditulla tasolla, Velitski on kommentoinut aiemmin IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?