Turun puukotuskäräjät hetki hetkeltä – syyttäjä tulkitsi Bouananen manifestia: ”Pahoja ovat keksityt asiat”

Julkaistu: , Päivitetty:

Oikeus kuuli keskiviikkona myös syytettyä hoitanutta sairaanhoitajaa.
Turun joukkopuukotuksen käsittely jatkui keskiviikkona Turun vankilassa. Pääkäsittelyn 12. istuntopäivänä kuultiin kolmea todistajaa.

Oikeus kuuli marokkolaista miestä, joka keskusteli Abderrahman Bouananen kanssa moskeijassa tekopäivänä. Todistajana kuultiin myös irakilaista miestä, joka asui syytetyn kanssa samassa huoneessa Turussa alkuvuodesta 2017. Oikeus kuuli myös syytettyä hoitanutta sairaanhoitajaa.

Henkilötodistajien jälkeen syyttäjä jatkoi kirjallisten todisteiden esittelyä teon terroristisesta tarkoituksesta.

IS seurasi istuntoa hetki hetkeltä Turun oikeustalolla klo 9 alkaen. Seuranta päättyi kello 16 iltapäivällä. Keskiviikon tapahtumat voit lukea alta.

Päätapahtumat

Syyttäjä esitti asiantuntijalausunnon iskun ideologisista taustoista

Bouananea hoitanut sairaanhoitaja: Hän halusi pelotella

Todistaja: Bouanane kertoi tappaneensa jo aiemmin

Saliin saapui puukottajan kanssa huoneen jakanut mies

Hetki hetkeltä seuranta päättyy

Ilta-Sanomat on keskiviikkona seurannut tiiviisti Turun joukkopuukotuksen käsittelyä Turun vankilassa. Pääkäsittelyn 12. istuntopäivänä muun muassa kuultiin kolmea todistajaa. Hetki hetkeltä seuranta keskiviikon osalta päättyy nyt. Uutisia aiheesta luettavissa Ilta-Sanomien verkkosivuilla osoitteessa is.fi.

Pääkäsittely jatkuu ensi maanantaina.

Syyttäjä vaati Bouananen muistivihkoa valtiolle

Syyttäjä vaati Bouananen muistivihkoa valtiolle rikoksentekovälineenä. Syytetty kirjoitti manifestinsa vihkoon.

- Se on ladattu nettiin pelottelutarkoituksessa, syyttäjä Koistinen totesi.

Pääkäsittely jatkuu ensi maanantaina.

- Asiantuntija Ruohomäki tulee kuultavaksi ja mielentilatutkimuslausunto käydään läpi yleisön läsnäolematta, puheenjohtaja Katajamäki lopetti istunnon.

IS lopettaa seurannan tältä päivältä.

Syytetyn avustaja kiinnitti huomiota todistajan kertomukseen Jehovan todistajien esitteistä

Syytetyn avustaja Kaarle Gummerus kiinnitti huomiota todistajan kertomukseen Jehovan todistajien esitteistä. Mies on kertonut poliisille, että hän saattoi tuoda itse esitteet asuntoonsa.

Syyttäjä on pyrkinyt osoittamaan, että Bouanane suunnitteli etukäteen iskua Jehovan todistajia vastaan.

Tiistaina Bouanane kertoi oikeudessa, että hän valitsi tietoisesti ensimmäisen uhrinsa, joka oli Turun torilla ollut Jehovan todistaja. Nainen kuoli puukotuksessa saamiinsa vammoihin.

Video ranskalaisesta pojasta hermostutti Bouananen

21-vuotiasta marokkolaismiestä kuultiin rikoksesta epäiltynä heti iskujen jälkeen. Syyttäjä kävi läpi kuulustelupöytäkirjoja.

Mies kertoi elokuussa 2017, että Bouanane oli esitellyt ennen tekoaan videota ranskalaisesta pojasta. Poika matkusti Syyriaan ja palasi Ranskaan. Poika aikoi tehdä terrori-iskun, mutta pojan veli ilmiantoi tämän poliisille.

- Abderrahman hermostui tästä videosta, koska veli ilmiantoi pojan, mies kertoi poliisille.

Suomesta karkotettua Bouananen lapsuudenystävää ei kuulla tänään oikeudessa

18-vuotias todistaja on Bouananen lapsuudenystävä. He päätyivät Suomeen yhdessä. Bouanane yöpyi miehen asunnossa tekoa edeltävän yön Kaarinassa.

Syyttäjä kävi keskiviikkona läpi esitutkintamateriaalia, josta selviää, kuinka todistajan kertomia asioita lapsuudenystävästään. Miestä kuulusteltiin ensin epäiltynä ja myöhemmin todistajana kahdeksan kertaa syksyllä 2017.

Esitutkinnassa mies kertoi, ettei syytetty ollut ennen Suomea uskonnollinen. Syytetty kiinnostui Isisistä ramadanin jälkeen Saksassa vuonna 2017. 

- Hän puhui Isisistä noin kolme kertaa viikossa. Hän oli netin uhri, todistaja kertoi poliisille lokakuussa 2017.

Todistaja muisteli tekopäivää edeltävää iltaa. Esitutkinnassa hän kertoi Bouananen valvoneen pitkään ja kuunnelleen kovaäänistä puhetta kuulokkeilla.

Poliisi kuuli miestä vielä joulukuussa. Osa videokuulustelusta on salattu, eikä niitä esitetty myöskään oikeudessa.

Todistajan mielestä syytetty on ollut Isisin aivopesun kohteena. Hän syytti Bouananen radikalisoitumisesta uzbekistanilaista miestä.

Syyttäjä esitti manifestista myös toisen asiantuntijalausunnon

Syyttäjä esitti manifestista myös toisen asiantuntijalausunnon. Sen ovat laatineet lehtori Marko Juntunen ja professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Lausunnon mukaan epäilty on radikalisointunut ja tiedostaa toimintansa arkaluonteisuuden.

- Materiaali on tulkittavissa kokonaisuudessaan yksiselitteisesti kutsuksi aateveljille ja sisarille ryhtyä väkivaltaiseen jihadiin kaikkialla maailmassa, lasunnossa todetaan.

Syyttäjä esitti asiantuntijalausunnon iskun ideologisista taustoista

Asiantuntijalausunnon on laatinut vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista.

Lausunnon mukaan YK määritteli Isisin terroristijärjestöksi vuonna 2013. 

- Isis näkee jihadin puolustussotana, vaikka se toimii hyökkääjän lailla. Tiedottaja kehotti vuonna 2014 käymään jihadia vääräuskoisia vastaan kaikkialla maailmassa, syyttäjä Hakala viittasi lausuntoon.

Lausunnossa viitataan muun muassa englanninkielisiin artikkeleihin, joissa väkivaltaa perustellaan Koraanilla. Jihadista keskustellaan sosiaalisessa mediassa. Sitä kautta värvätään myös uusia jäseniä.

- Whatsup, Telegram ja Signal ovat oivia välineitä käydä suljettuja keskusteluja, Hakala kertoi.

Lausunnon mukaan Isis ei ehkä ottanut Turun iskua nimiinsä, koska tekijä ei kokenut martyyrikuolemaa. Järjestö on ollut myös ahtaalla kesästä 2017 lähtien.

- Manifesti ilmentää hyvin Isisin ideologis-poliittisia tavoitteita. Siinä esiintyy tyypillistä retoriikkaa, jossa kehotetaan jihadiin, syyttäjä viittaa lausuntoon.

Lausunnossa myös korostetaan, että manifestin tekeminen on vaatinut aikaa ja paneutumista. Manifestin voi ymmärtää testamenttina. Tavoitteena oli sankarikuolema.

Syyttäjä esittää, että Ruohomäkeä kuullaan oikeudessa ensi viikolla.

Syyttäjä Bouananen manifestista: "Pahoja ovat keksityt asiat"

Syyttäjä referoi Abderrahman Bouananen manifestia ja esitti tulkinnan kohderyhmistä ja sisällöstä.

- Tämä on osoitettu uskovaisille, yleisille ihmisille ja siinä rinnastetaan miehet ja naiset. Korostettiin miesten ylemmyyttä. Lopussa Isis ja mahtipontisesti 1,5 miljardia muslimia, joille tämä osoitettiin, syyttäjä Koistinen listasi.

Manifestista ei käy ilmi naisvihaa.

- Pahoja ovat keksityt asiat.

Koistinen piti mielenkiintoisimpana kohtaa, jossa viitataan lännen tavoitteeseen tehdä naisista alastomia.

- Kirjoittaja pitää demokratiaa pahimpana vihollisena. Nato mainitaan ja hallitsijat, jotka eivät toteuta islamia, Koistinen pohti.

Vastaajan avustajan mielestä manifestissa on paljon Koraanista otettuja lainoja.

- Kun hän on päättänyt tekonsa tehdä, hän lähetti manifestin ryhmään vahvistaakseen omaa päättäväisyyttä, Kaarle Gummerus tulkitsi.

Syyttäjän tulkinnan mukaan kyse on raaka-materiaalista Isisin propagandaa varten.

Istunto jatkuu lounastauon jälkeen

Käräjäoikeus jatkoi Bouananen videomanifestin käsittelyä. Syyttäjät esittelivät manifestin suomenkielistä käännöstä.

Manifestissa Bouanane viittaa Koraanin teksteihin

Manifestissaan Abderrahman Bouanane viittaa Koraanin teksteihin ja muun muassa naisten rooliin lännen sodassa islamia vastaan.

- Länsi julistaa intellektuaalisen sodan, joka iskee eniten naisiin. He tekevät parhaansa tehdäkseen musliminaisesta alastoman.

Syyttäjä Hannu Koistinen korostaa manifestin lopussa nähdyn islamilaisen voitonmerkin merkitystä.

- Videossa ei ole uhkaavuutta tai mitään rekvisiittaa. Tuota videota ei ole osoitettu suomalaisten uhkaamiseksi, vastaajan avustaja Kaarle Gummerus totesi.

Manifesti löytyi muistivihosta Bouananen olkalaukusta.

Oikeus pitää lounastauon. Käsittely jatkuu kello 12.40.

Bouananen videomanifesti esiteltiin oikeudessa

Syyttäjä esitteli Bouananen videomanifestia: Videolla Bouanane lukee ilmeettömänä manifestiaan. Hän vilkuili muutaman kerran sivuilleen. Hän kuvaa itseään alhaaltapäin ja taustalla on puita. Manifesti kestää runsaat 11 minuuttia.

Syytetty latasi puukotusmanifestin Pekka-nimimerkillä

Syyttäjä esitteli videoita ja keskusteluja, joita Bouanane oli ladannut Telegram-sovelluksen keskusteluryhmissä. Syytetyn manifesti puukotuksista ladattiin tekopäivänä useaan keskusteluryhmään nimimerkillä Pekka Raikenon.

Keskusteluryhmissä on julkaistu Isisin propagandaa muun muassa tekopäivää edeltävänä päivänä tehdystä iskusta Barcelonaan. Ryhmissä on julkaistu raakaa materiaalia kuten ihmisten teloituksia.

Syyttäjä haluaa esitellä Bouananen videomanifestin. Asian vuoksi oikeus pitää teknisen tauon.

Bouananea hoitanut sairaanhoitaja: Hän halusi pelotella

Oikeudessa kuultiin keskiviikkona myös Abderrahman Bouananea hoitanutta sairaanhoitajaa. 42-vuotias todistaja kertoi esitutkinnassa syytetyn käyttäytyneen uhkaavasti sairaalassa teon jälkeen 19. elokuuta.

Sairaanhoitaja kertoi oikeudelle Bouananen pelotelleen häntä.

- Hänet oli herätetty ja otettu hengityskoneesta. Mieskollega lähti lounaalle ja otin hoitovastuun. Potilas pyysi hoitajaa luokseen ja pyysi vettä. Annoin vettä ruiskulla suuhun. Hänen kätensä ja jalkansa oli sidottu.

- Hän kysyi, missä mieshoitaja on. En vastannut ja lähdin pois. Muutaman minuutin päästä hän kutsui ja menin sängyn viereen. Silloin hän katoi suoraan silmiin ja sanoi ainakin kolme kertaa, että juokse ja hoki, että verta.

Hoitaja kertoi Bouananen nauraneen ja kääntäneen päänsä pois.

- Koin, että hän halusi pelotella.

Hoitajan mukaan syytetty ei kohdellut mieshoitajaa samalla tavalla. Syytetyllä ei ollut tapahtuman aikaan keskushermostoon vaikuttavaa tai unilääkitystä.

Henkilötodistelu päättyi tältä päivältä.

Seuraavaksi syyttäjä jatkaa kirjallista todistelua teon terroristisesta tarkoituksesta.

Bouananen ennen iskua tavannut todistaja: "Hän kertoi Isisistä ja jihadista Syyriassa"

Oikeudessa on kuultu seuraavaksi seuraavaksi 35-vuotiasta marokkolaismiestä, joka tapasi Abderrahman Bouananen ennen puukkoiskua. Marokkolaismies oli keskustellut syytetyn kanssa moskeijassa tekopäivänä.

- Mitä muistat keskustelusta, syyttäjä Sampsa Hakala aloitti.

- Olin laittamassa rukoilun jälkeen kenkiä jalkaan. Henkilö lähestyi ja tervehdin takaisin. Hän halusi keskustella.

Syytetty ja todistaja lähtivät moskeijasta yhdessä. Bouanane halusi tietää todistajan mielipiteen maailman tapahtumista.

- Hän kysyi tapahtumista Syyriassa. Sanoin, että ollaan Suomessa, ei Syyriassa.

Todistajan mukaan Bouanane kertoi Isisistä ja jihadista Syyriassa.

- Kysyin häneltä jihadista ja sen säännöistä. Hän kertoi tietävänsä säännöt. Irakissa pitää olla muslimiprinssi ja muslimilipun alla. Isisin johtaja on prinssi.

Todistaja ja Bouanane keskustelivat myös uskonnollisista johtajista.

- Hän viittasi albanialaiseen, joka on kuollut vuonna 1998.

Todistaja piirsi oikeudessa syytetystä radikaalin kuvan. Hän keskusteli Bouananen kanssa 5-10 minuuttia.

- En ollut nähnyt häntä aiemmin.

Todistaja varoitti etukäteen Bouananen vaarallisuudesta

Todistajan mukaan hän kertoi Bouananen ja hänen kavereidensa vaarallisuudesta Pansion vastaanottokeskuksessa työskenneelle naispuoliselle työntekijälle.

- Ihmiset kokoontuivat ja tappelivat keskenään ja käyttävät huumeita.

- Huomasin, että he suunnittelevat jotain.

Todistaja muutti pois vastaanottokeskuksesta huhtikuussa 2017.

- Muutin pois, koska tilanne meni kriittiseksi. Vuokrasin oman asunnon.

Todistaja ei ollut maininnut Bouananen mahdollisista kytköksistä huumekauppoihin esitutkinnassa.

Esitutkinnassa mies kertoi asuneensa Bouananen kanssa alkuvuonna 2017. Keskiviikkoisessa oikeudenkäynnissä hän aikaisti ajankohtaa.

- Se oli kyllä ennen. Sanoisin, että marraskuussa 2016.

Todistaja: Bouanane kertoi tappaneensa jo aiemmin

Abderrahman Bouananen kanssa jonkin aikaa yhdessä asunut 50-vuotias irakilaismies kertoi esitutkinnassa, että syytetty oli sanonut surmanneensa jonkun Marokossa.

- Tunnetko syytetyn ja missä olet hänen tutustunut, syyttäjä Hannu Koistinen aloitti todistajan kuulustelun keskiviikkoisessa kuulemisessa.

- Kun Punainen Risti siirsi minut uuteen majapaikkaan, tutustuin häneen silloin, todistaja kertoi.

Tutustuminen tapahtui syksyllä 2016.

- Asuin samassa huoneessa.

- Sali oli hänelle tärkeä. Välillä hän kuunteli nykymusiikkia. Hän kunnioitti minua. Hän sammutti aina valot kello 22 illalla, todistaja luonnehti.

Mies kertoi syytetyn katselleen usein puhelintaan iltaisin.

Todistajan mukaan Bouananen käytös muuttui täysin kun hän lopetti salilla käymisen ja kävi myös vähemmän koulussa.

- Jouluna hän oli enemmän huoneessaan. Muutos näkyi, kun tuntemattomia vieraita tuli. He olivat marokkolaisia ja epämukavia.

- Hän otti jouluvaloja pois seinältä ja totesi, että se on vääräuskoisien tapa. Hän piti suomalaisia vääräuskoisina.

- Hän myös kertoi tappaneensa jonkun ja lähestyi Turussa ihmisiä, joilla oli jotain tekemistä tämän kanssa. En tiedä oliko teko tapahtunut Sveitsissä vai Marokossa.

Saliin saapui puukottajan kanssa huoneen jakanut mies

Ensimmäisenä keskiviikon oikeudenkäynnissä kuullaan miestä, joka on kertonut asuneensa puukottajan kanssa samassa huoneessa alkuvuodesta 2017. Hän kertoi poliisille muuttaneensa huoneesta pois noin viisi kuukautta ennen puukotuksia, koska huolestui puukottajan käytöksestä ja tämän inhosta suomalaisia kohtaan. Puukottaja oli myös kysellyt häneltä siitä, miten voisi liittyä Isisiin. Mies kertoi yrittäneensä varoittaa puukottajasta jo etukäteen.

Syytetty paikalla oikeudenkäynnissä

Turun puukotuksista syytetty Abderrahman Bouanane tuotiin saliin. Syytetty vaikuttaa rauhalliselta. Bouanane osallistui oikeudenkäyntiin myös tiistaina. Oikeudenkäynnin aikana syytetty on ollut pois monista istunnoista.

Istunto alkaa

Turun puukotuksen keskiviikkoinen oikeusistunto alkoi kello 09.00 Tänään oikeus kuulee muun muassa irakilaismiestä, joka on kertonut esitutkinnassa kuulleensa syytetyltä hänen surmanneen ihmisen jo Marokossa.