Turun puukottajan puhelimesta löytyi erittäin raakaa kuvamateriaalia

Julkaistu:

Puukotuskäräjät
Puukottaja oli hakenut myös ohjeita puhelimen tyhjentämiseen.
Syyttäjä esitteli tiistaina Turun puukkoiskun oikeudenkäynnissä puukottajan puhelimesta löytynyttä raakaa kuvamateriaalia, jolla pyrki osoittamaan osaltaan puukottajan terroristista tarkoitusta.

IS seurasi tiistaista oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä. Seuranta-artikkeliin pääsee tästä.

Materiaali sisälsi muun muassa kymmeniä kuvia ja videoita, joissa ihmisiä tapetaan raaoilla ja julmilla tavoilla. Materiaali sisälsi myös kuvia räjähteistä, aseiden kokoamis- ja käsittelyohjeita ja satoja Isis-aiheisia kuvia.

Osa kuvamateriaalista oli tallennettu puhelimeen kahden viikon aikana ennen elokuun puolivälissä tehtyä puukkoiskua.

Puhelimella oli haettu pommiohjeita

Syyttäjä Hannu Koistinen kävi läpi myös puukottaja Abderrahman Bouananen puhelimen hakuhistoriaa. Ilmeisesti Bouanane halusi peittää digitaaliset jäljet kuvamateriaalista ja hakuhistoriastaan, sillä puhelimella oli haettu muun muassa hakusanoilla ”how to format samsung note 4”, eli miten puhelimen voi puhdistaa hakuhistoriasta ja tiedostoista.

Puhelimensa historian mukaan hän oli katsellut edellisenä päivänä tehtyä Barcelonan terrori-iskua käsitteleviä uutisvideoita ja hakenut muun muassa pommiohjeita.

– Hän oli ollut neljässä Telegram-ryhmässä jäsenenä ja yhdeksässä seuraajana.

Telegram on salatun viestinnän mahdollistava Isisinkin suosima pikaviestisovellus. Useat ryhmät, joissa hän oli ollut mukana, olivat Isis-aiheisia keskustelupalstoja.

Kaiken kaikkiaan syyttäjän esittely piirsi kuvan siitä, että Bouanane oli katsellut valtavan määrän väkivaltamateriaalia, uutis- ja muita videoita terrori-iskuista sekä Isis-videoita ennen iskuaan. Bouanane on itse kertonut katselleensa Isis-materiaalia päivittäin kolmen kuukauden ajan.