Näin toimi Helsingin kokaiinikopla – yksi päätekijöistä huippuravintoloiden ravintolapäällikkö

rac

Julkaistu:

Ensimmäinen salakuljetettu huume-erä meni piloille, kun nestemäisestä kiinteäksi muunnettaessa kokaiiniin jäi saippuan maku.
Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa luettiin maanantaina syytteet neljälle miehelle ja yhdelle naiselle, joita epäillään osallisuudesta erittäin vahvan kokaiinin salakuljetukseen Etelä-Amerikasta Helsinkiin.

Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen vaatii heille rangaistuksia törkeistä huumausainerikoksista. Kolmella eri salakuljetuskerralla tuotiin syytteiden mukaan Suomeen noin 4,5 kiloa kokaiinia.

Keskeisiä syytettyjä on kolme: myyjäpuolta edustanut 37-vuotias meksikolainen konsulttimies, tältä kokaiinia ostanut 45-vuotias suomalainen merkonomimies sekä 39-vuotias suomalaisnainen, joka syyttäjän mukaan järjesti kaksi edellä mainittua yhteen.

Nainen on ammatiltaan ravintolapäällikkö. Hän on työskennellyt tässä tehtävässä Helsingissä huippuluokan ravintoloissa ja hotelleissa.

Kolmikko pääosin myönsi syytteet. Joiltain osin teonkuvauksia kiistettiin ja katsottiin, että kolmen erillisen huumerikoksen sijaan kyse olisi yhdestä useamman salakuljetuskerran käsittävästä huumerikoksesta.

Lisäksi syytettyinä ovat 60-vuotias kolumbialainen mies, joka poliisille ilmoitti ammatikseen tehtailija, ja 32-vuotias perulainen baarimikko. Viimeksi mainittu on ainoa, joka kiistää syytteensä kokonaan.

Pääepäillyt käyttivät keskinäisessä viestinnässään Surespot-nimistä pikaviestisovellusta. Se on salattu, anonyymi ja poistettaessa lähetetyt viestit ne poistuvat myös vastaanottajalta.

Poliisi löysi kuitenkin eri laitteilta kuvia Surespot-keskusteluista, WhatsApp-sovelluksessa käytyjä keskusteluja ja yhden tietokoneelle tallennetun iPhone-puhelimen varmuuskopion.

Talteen saaduista keskusteluista saatiin selville, kuinka kokaiinin salakuljetus järjestettiin.

Merkonomimies kertoi maksaneensa kilosta kokaiinia 55 000 euroa. Rahaliikenteestä huolehti usein ravintolapäällikkö, joka välitti maksuja käteisellä tai bitcoineina.

Talteen saatujen viestien perusteella peitetarinana käytettiin avokadon maahantuontia. Välillä puhuttiin Mezcal-viinan tai banaanien tuonnista.

Jutun pääkuvana olevalla videolla näkyy esitutkintamateriaalista löytyvä valvontakameratallenne, jossa epäilty 39-vuotias suomalaisnainen poliisin mukaan luovuttaa kadulla odottavalle miehelle rahaa.

Täysin ongelmitta yhteistyö ei lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen noin 1,5 kilon kokaiinierä tuotiin Suomeen helmikuussa 2017. Mukana järjestelyissä oli myös ”Tony T” -nimellä kutsuttu henkilö, jonka henkilöllisyys ei esitutkinnassa selvinnyt.

Kokaiini oli nestemäisessä muodossa 50 lateksipakkauksessa. Kaksi eteläamerikkalaista kuriiria toivat aineen Suomeen kehonsisäisesti.

”Tony T” ohjeisti viestillä, että kuriirien on säilytettävä ulostettuja kokaiinipaketteja huuhteluainepullossa, jotta haju saataisiin pois paketeista.

”Insinööriksi” kutsuttu 60-vuotias kolumbialaismies muutti nestemäisen kokaiinin kiinteäksi. Hän teki ”kokkaukset” hotellin liedellä aiheuttaen keitoksillaan kaksi palohälytystä.

Lopputulos ei tyydyttänyt ostajaa. Kokaiini tuoksui ja maistui saippualta.

– Kokki toi sen minulle ja minä luovutin hänelle vajaan 10 000 euroa. Avasin paketin ja huomasin heti, että se haisi pesuaineelle tosi vahvasti. Surespotissa sitten ilmoitin, että tuo aine on kelvotonta. Vuorokauden kuluttua luovutin aineen takaisin, merkonomimies kertoi esitutkinnassa.

Vahingosta viisastuneena kopla siirtyi salakuljettamaan valmiiksi kiinteää kokaiinia. Sitä tuotiin matkalaukun kahvarakenteisiin kätkettynä kesäkuussa ja syyskuussa 2017.

– Molemmilla kerroilla oli täysin identtinen maahantuontitapa, syyttäjä Könönen sanoi oikeudessa.

Käry kuitenkin kävi lokakuussa 2017, jolloin poliisi otti merkonomimiehen kiinni tämän naisystävän asunnossa. Naisystävä on tunnetun miljonäärin tytär, joka joutui itsekin epäillyksi ja oli vangittuna puolentoista viikon ajan. Hänet kuitenkin todettiin syyttömäksi ja tietämättömäksi miehen puuhasteluista, eikä asia edennyt naisystävän osalta syyteharkintaan.

Jutun käsittely käräjäoikeudessa jatkuu keskiviikkona. Käräjäoikeus on varannut jutulle useita istuntopäiviä.

Alla olevalta videolta näet, miten matkalaukkuun piilotettua kokaiinia etsittiin.