Soini lähetti useita nootteja Arabiemiraateille Dubaissa kadonneen suomalaisen vuoksi – UM vaikenee noottien sisällöstä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Soini lähetti useita nootteja Arabiemiraateille Dubaissa kadonneen suomalaisen vuoksi – UM vaikenee noottien sisällöstä

Ulkoministeriö lähetti useita nootteja Dubaissa asuneen Tiina Jauhiaisen katoamisen vuoksi.

Ulkoministeri Timo Soini vastaa Suomen johtoa kohtaan esitettyyn kritiikkiin koskien suomalaisen Tiina Jauhiaisen katoamisen diplomaattista hoitoa.

8.5.2018 12:12

Ulkoministeri Timo Soini (sin) vastasi tiistain Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan kritiikkiin, jota Suomen johtoon on kohdistettu suomalaisen Tiina Jauhiaisen, 41, tapauksen vuoksi.

Helsingin Sanomissa oli sunnuntaina kirjoitus, joka oli otsikoitu: ”Nootti, jota ei koskaan lähetetty”. Kirjoituksessa kirjoitettiin, etteivät pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Soini ”eväänsä liikuttaneet” Jauhiaisen tapauksen vuoksi.

– Pieleen meni. Ulkoministerinä tiedän tarkasti, mitä missäkin vaiheessa tehtiin. Hyväksyin toimintalinjan ja rohkaisin väkeäni. Tapahtumien kulusta ja suomalaisen oikeuksien toteutumisesta keskusteltiin tämän linjan mukaisesti korkealla tasolla niin Abu Dhabissa, New Delhissä kuin Helsingissäkin. Sanotaan nyt sekin, että Suomi lähetti useita nootteja Arabiemiraateille, Soini kirjoitti HS:ssa.

Ulkoministeriön lähetystöneuvos Antti Putkonen ei halunnut kommentoida Ilta-Sanomille Arabiaemiraateille Jauhiaisen tapauksen vuoksi lähetettyjen noottien lukumäärää.

– Nootit ovat normaali valtioiden keino vaihtaa tietoja. Tässä tapauksessa tietoja pyydettiin Arabiemiraattien viranomaisilta sekä nootitse että tapaamisissa. Suomen ulkoministeriö on aina kiinnostunut siitä, miten Suomen kansalaisia kohdellaan ulkomailla. Se kuuluu ulkoministeriön tehtäviin, Putkonen sanoi.

Putkosen mukaan asiaa ei kommentoida tarkemmin ”yksityisyydensuojan vuoksi”.

Soini kertoi HS:n mielipidekirjoituksessa, ettei diplomaattisia keskusteluita kannata huudella mediassa, jos haluaa saavuttaa tuloksia.

– Jos kertoisimme julkisuuteen kaiken sen mitä teemme ja miten vieraiden valtioiden kanssa neuvottelemme, seuraavilla suomalaisilla olisi heikommat mahdollisuudet päästä turvallisesti kotiin.

Dubaissa asuva Jauhiainen oli kateissa maaliskuussa. Jauhiainen on kertonut olleensa kaksi viikkoa vangittuna Arabiaemiraateissa autettuaan Dubain hallitsijan tytärtä sheikha Latifa al-Maktoumia pakenemaan purjeveneellä. Pakenemisessa oli apuna ranskalainen ex-vakooja Hérve Jaubert.

Intiassa ilmestyvä Business Standard -lehti väittää, että kolmikon pakoalukselle tehtiin rynnäkkö ja että määräys tuli Intian pääministeri Narendra Modilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?