Sarjakuristajan riski rikoksen uusimiseen arvioitiin korkeaksi – tiedot viittasivat vahvaan ja syvään perversioon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sarjakuristajan riski rikoksen uusimiseen arvioitiin korkeaksi – tiedot viittasivat vahvaan ja syvään perversioon

Sarjamurhaaja Michael Penttilää epäillään jälleen uudesta henkirikoksesta.

8.5.2018 9:28

Ilta-Sanomien tietojen mukaan poliisi epäilee sarjakuristaja Michael Penttilää huhtikuussa tapahtuneesta murhasta. IS uutisoi aikaisemmin poliisin hakeneen Penttilän tämän asunnolta Pohjois-Helsingistä viime sunnuntaina aamupäivällä.

Penttilän synkkään rikostaustaan kuuluu kolme henkirikosta. Hän on myös syyllistynyt lukuisiin vakaviin väkivallantekoihin törkeästä pahoinpitelystä vapaudenriistoon ja törkeään raiskaukseen.

Penttilä on ollut vapaalla jalalla joulukuusta 2016. Vuonna 2017 häntä epäiltiin henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta kovan näytön puuttuessa Penttilä ei istunut kuin lyhyen aikaa tutkintavankeudessa. Syyte kaatui käräjäoikeudessa, mutta ratkaisusta valitettiin Helsingin hovioikeuteen.

Yllä oleva video on kuvattu maaliskuussa, jolloin Penttilä saapui hovioikeuden istuntoon.

Valmistelurikosjutussa kuultiin todistajana Hyksin psykiatrian linjajohtajaa, psykologi Jan-Henry Stenbergiä, joka kertoi todistelussaan toimivansa oman toimensa ohella keskusrikospoliisin uhka-arvioryhmän apuna.

Ilta-Sanomat tavoitti Stenbergin kommentoimaan Penttilän murhaepäilyä. Stenberg ei halunnut ottaa kantaa Penttilän murhaepäilyyn, mutta kommentoi rikosten uusimista yleisellä tasolla.

Miten on mahdollista, että Penttilän kaltaisen rikoshistorian omaava henkilö pääsee kerta toisensa jälkeen vapauteen ja uusii rikoksensa?

– Ottamatta kantaa nyt koko Penttilän asiaan, on yleisellä tasolla poliittinen ja lainsäädännöllinen kysymys, millaisia tuomioita rikoksista laki määrää ja kenen oikeuksia ja vapauksia yhteiskunnissa pidetään tärkeänä. Joku voisi tietysti ajatella, että suomalaisessa lainsäädännössä rikoksenuusijoidenkin kykyyn muuttua suhtaudutaan kovin optimistisesti.

FBI:n erityisasiantuntijat ovat luokitelleet Penttilän toistaiseksi ainoaksi suomalaiseksi sarjamurhaajaksi. Mitä ajatuksia vapaana oleva, rikoksen uusiva sarjamurhaaja herättää psykiatrissa?

– Mikäli hänet nyt tuomittaisiin rikoksesta, niin olisihan se tietysti erikoista ja osoittaisi, että syyttäjä ja poliisi olivat aikalailla oikeassa. Rikoksen uusimista tuskin kuitenkaan pidettäisiin yleisesti kovin suurena yllätyksenä.

Riski rikoksen uusimiseen arvioitiin korkeaksi

Ilta-Sanomat uutisoi maaliskuussa Stenbergin arvioineen esitutkintaan laatimassaan lausunnossa Penttilän rikosten uusimisriskin olevan korkea. Käytettävissä olleet tiedot viittasivat hänen mukaansa vahvaan ja syvään perversioon. Penttilässä on Stenbergin mukaan havaittavissa taipumusta oman toiminnan seurausten sievistelyyn.

– Asfyksiofilia on kohtalaisen harvinainen parafilian muoto, siis perversio, jossa seksuaalisen erityiskiinnostuksen kohde jollakin tavoin liittyy hengityksen kontrollointiin, Stenberg kertoi Helsingin hovioikeudessa.

Asfyksiofiliaa enemmän tutkittua tietoa on Stenbergin mukaan esimerkiksi pedofiliasta. Yleisesti ottaen rikosten uusimisriski on hänen mukaansa kuitenkin korkea, kun kyse on voimakkaisiin seksuaalisiin erityiskiinnostuksiin kohdistuvista rikoksista.

Kun paine kasvaa ja rikosta ennakoiva varomerkkikäytös tihenee, niin kierteen katkeamisen mahdollisuus riippuu Stenbergin mukaan yksilöstä ja siitä, kuinka sinut tämä on taipumuksensa kanssa.

– Jos ihmisellä on hyvä sairaudentunto ja oireiden tunnistus, hän ehkä tajuaa vaaran. Tätä on tutkittu enemmän pedofiilien kohdalla. Ihminen saattaa jopa havahtua, että nyt hän notkuu leikkipuistojen lähellä, vaikka pitäisi olla töissä, tarvitsen apua.

Mikäli ihminen ei myönnä ongelmaansa, jollainen hänellä objektiivisesti arvioiden kuitenkin on, niin katkaiseminen on Stenbergin mukaan vaikeaa ja uusimisen riski vastaavasti kasvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?