Sijoitusjohtaja arvioi: Kukin Eurojackpot-voittaja saattoi menettää vitkuttelulla jopa 225 000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sijoitusjohtaja arvioi: Kukin Eurojackpot-voittaja saattoi menettää vitkuttelulla jopa 225 000 euroa

”Kyllä siinä on varmasti vähän hävinnyt”, uskoo sijoittamisen johtaja Katja Taponen.

7.5.2018 8:21

Loimaalle osunut Eurojackpot-voitto käynnisti Suomessa jossittelumyllyn: Jos he eivät tiedä voittaneensa. Jos kupongit ovat kadonneet. Jos voittaja on naapurini. Jos se olisin minä.

Nyt kun voittajat viimein ilmoittautuivat ja lunastivat pottinsa, voimme jossitella enää vain sillä, miten he laittavat rahansa haisemaan.

90 miljoonan euron saalis jakautui neljän henkilön kesken, joista kukin kuittasi tililleen 22,5 miljoonaa euroa.

  • Yllä olevalta videolta voit haistella voiton jälkeisiä tunnelmia Loimaalta.

Vaikka voittajat olisivat voineet noutaa pottinsa jo karenssiajan kuluttua 5. maaliskuuta, he odottivat rahojen lunastamista liki kaksi kuukautta.

Jossitellen se odottelu saattoi maksaa heille jokaiselle teoriassa jopa 225 000 euroa.

Luku koostuu voittosumman suuruudesta suhteessa keskiarvoon, jonka osakemarkkinoilla saa voittoa kahdessa kuukaudessa – siis siinä ajassa, jonka voittajat antoivat pottinsa odotella. Osakemarkkinat tuottavat noin kuusi prosenttia vuodessa.

– Tämä kuusi prosenttia on varovainen arvio keskimääräisestä odotettavassa olevasta tuotosta. Jos tarkastellaan Suomen osakemarkkinoita taaksepäin, tuotot ovat olleet kymmenen vuoden jaksolla vuositasolla korkeampiakin, kertoo OP-ryhmän säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen.

– Jo se, että on ollut pari kuukautta pois sijoitusmarkkinoilta 22,5 miljoonan euron potin kanssa, niin kyllä siinä on varmasti vähän hävinnyt.

Jopa miljoonan suurempi potti

Taposen mukaan osakemarkkinoilla on ollut alkuvuodesta heiluntaa. Muun muassa siitä syystä on täysin mahdotonta sanoa, kuinka paljon Eurojackpot-voittajat todellisuudessa saattoivat hävitä odottelullaan.

– Kysymys onkin siinä, että mihin he olisivat sijoittaneet. Se onkin jo isosti jossittelua.

Eurojackpot-voitto pelattiin Loimaan Prismassa.­

Voittajat olisivat voineet vierittää saaliinsa laajan hajautuksen tarjoamaan indeksirahastoon, joista parhaimmat tuottivat viimeisen kuukauden aikana jopa 4,95 prosenttia. Tässä tapauksessa jokainen neljäsosa olisi kasvanut huhtikuun aikana vielä jopa 1,1 miljoonalla eurolla.

– Tämähän on ihan sattumaa, mutta ajankohdasta johtuen tämänkaltaiset tuotot ovat jääneet saamatta. Toki ikinä ei voi ajatella niin, että sijoittaminen on kuukauden asia. Siinä olisi yhtä hyvin voinut käydä toisenkinlainen tuuri, että se edellinen kuukausi ei olisi ollut niin hyvä sijoittajalle, Taponen muistuttaa.

Suuri potti hyötyy pienistäkin koroista

Se on kuitenkin selvä, että lunastamattomat voitot olisivat saavuttaneet parhaan hyödyn nimenomaan osakemarkkinoilla, eivät korkomarkkinoilla.

– Tilitalletuksille ei tällä hetkellä juuri saa korkoja, eli ne korot ovat hyvin matalat. Mutta kun summa on noin iso, niin kyllähän siinä olemattomillakin koroilla kertyy vähän tuottoa, sanoo Taponen.

Veikkaus järjesti Loimaalla ilotulituksen 90 miljoonan voittosumman kunniaksi helmikuussa.­

Kiinteistömarkkinoista on Taposen mukaan tässä yhteydessä vaikea puhua, sillä kaksi kuukautta on liian lyhyt ajanjakso sellaisten tuottojen laskemiseen.

– Sijoittaminen on aina pitkäjänteistä tekemistä ja on syytä muistaa, ettei siinä jahdata pikavoittoja.

Odottamisellakin saattoi säästää

Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaan mukaan Loimaan Eurojackpot-voittajat antoivat rahojen odottaa, koska he tarvitsivat aikaa sulatella voittoaan ja jäsentää ajatuksiaan.

– Voittajat olivat hyvin hämillään huomiosta, kun täällä kävivät ja ovat sitä edelleen, Auremaa kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Tämän tiedon valossa saattoi olla viisasta, etteivät voittajat käyneet käsiksi rahoihinsa samantien. Näin tuumii Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

– Voittajat saattoivat säästää kahdeksassa viikossa enemmän, kuin mitä olisivat saaneet tuottoa sijoittamalla. Asiaa rauhassa pohtimalla he ehkä välttyivät hätäisiltä ostoksilta ja päähänpistoilta, Kärkkäinen spekuloi.

  • Alla olevalla videolla Loimaan Prisman työntekijät kertovat ajatuksiaan voitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?