Kotimaa

Presidentti Niinistö kommentoi Ranskan kaavailemia 10 maan sotilasjoukkoja: ”Voimme sitä miettiä, mikä lisäarvo tuolla voisi olla”

Julkaistu:

Niinistön mukaan Ranska on jo valinnut 10 maan perusjoukkonsa, ja sittemmin Suomen kiinnostusta liittyä mukaan on kysytty.
Presidentti Sauli Niinistö tarkentaa suomalaispoliitikkojen kommentteja Ranskan kaavailemista uusista 10 maan sotilasjoukoista.

Presidentti Niinistön mukaan Ranska on jo poiminut 10 maan joukon, ja Suomelle on sittemmin esitetty kysymyksiä kiinnostuksesta liittyä joukkoon.

– Ranska on alun perin valinnut joukon, johon Suomi ei kuulunut, eikä tainnut Ruotsikaan kuulua, en tiedä Norjasta. Siinä vaiheessa tietysti vähän pohdimme asiaa.

– Nyttemmin on raotettu sitten vähän ovea, että saattaa tässä olla tilaa muillekin. Tai onko kiinnostusta? Tällaisia kysymyksiä, ei suoranaisia ehdotuksia. Me voimme sitä miettiä, mikä lisäarvo tuolla voisi olla, jos mukaan mentäisiin, Niinistö sanoi IS:lle.

Politico-lehti kertoi, että Ranska on perustamassa 10 Euroopan maan interventiojoukot kesäkuussa. Politicon mukaan myös Suomea, Ruotsia ja Norjaa olisi pyydetty mukaan, mutta kolmikko olisi kieltäytynyt kutsusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sanoi eilen STT:lle, että Ranskan aloite on puolustusministeriön selvityksessä, ja Suomi ei ole vielä muodostanut poliittista kantaansa päätöstä asiassa.

Ranska on halunnut perustaa interventiojoukot operaatioihin, joihin Nato ja Yhdysvallat ei osallistu. Joukkoja käytettäisiin EU:n ulkopuolella, etenkin Afrikassa.

Ranska on ollut tyytymätön 25 EU-maan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan PRY-yhteistyön hitaaseen alkuun. Suomi on mukana PRY:ssä.

Presidentti Niinistö ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö Suomen liittyä Ranskan johdolla kasattaviin, toistaiseksi 10 maan interventiojoukkoihin.

– Ei siinä mitään ylivertaista hankaluutta ole. Resursseja ei kuitenkaan niin valtavasti ole. Meillä on yhteistyö Brittien kanssa, meillä on EU-raide menossa koko ajan. Kuinka paljon siihen mahtuu, sitä joudumme miettimään, Niinistö totesi IS:lle.

Suomella on puolustusyhteistyötä Britannian JEF-joukkojen kanssa, ja Suomi aloittaa kesällä EU:n nopean toiminnan joukoissa kahdeksan muun maan kanssa.

– Tietysti aika hyvä olisi tietää, miten JEF ja tämä (10 maan interventiojoukot) toisensa kohtaavat. Siitäkään ei ole nyt tutkintaa päällä. Meillä on vaikea olla ihan kaikessa mukana, erityisesti jos on päällekkäisyyksiä. En väitä, että tässä sellaista oli, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö on puhunut eurooppalaisen puolustuksen puolesta.

Ovatko Ranskan kaavailemat joukot sitä eurooppalaista puolustusta, jota olette peräänkuuluttanut?

– Ei se suoranaisesti sitä näytä olevan. Voidaan sanoa, että puolustusvoimiin liittyvät näkemykset Euroopassa saattavat jollain tavalla olla rakennuspalikoita – tai ainakin kehittyä siihen suuntaan, Niinistö vastasi IS:lle.

Ranskan lisäksi uusissa interventiojoukoissa olisivat Politicon mukaan Saksa, Iso-Britannia, Italia, Espanja, Hollanti, Belgia, Portugali, Tanska ja Viro.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  2. 2

   Lohduttomat kuvat Liverpoolin maalivahdin tylystä kohtelusta – joukkuetoverien käytös pöyristyttää: ”Sitä oli kauheaa katsoa”

  3. 3

   Kuuma totuus säästä: Maanantaina voi olla historiallinen hellepäivä

  4. 4

   Aina hillitty ruhtinatar Charlene heittäytyi villiksi F1-palkintojenjaossa – ilmeili ja hörppäsi samppanjaa: ruhtinas Albert myhäili vieressä

  5. 5

   Räikkönen putosi palkintopallilta F1-kisassa – näin hän otti kantaa Ferrari-tallin taktiikkapeliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  2. 2

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  3. 3

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  4. 4

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  5. 5

   Ricciardo voittoon, Räikkönen 4:s, Bottas 5:s – IS seurasi Monacon F1-kisaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää