Kansanedustajat äänestävät tänään: Kansalaisaloite eutanasiasta jakoi eduskunnan kahtia

Julkaistu:

Kansanedustajat äänestävät perjantaina kahdesta kilpailevasta lausumaehdotuksesta.
Eduskunta jakautui kahtia torstaina, kun kansanedustajat keskustelivat täysistunnossaan eutanasian laillistamista kannattavasta kansalaisaloitteesta.

Eutanasiaa kannattavia puheenvuoroja kuultiin etenkin istuntosalin vasemmalta laidalta ja liberaalien porvariedustajien taholta, kun taas etenkin kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja sinisten riveistä kuultiin sitä vastustavia näkemyksiä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdotti huhtikuun alussa kansalaisaloitteen hylkäämistä. Valiokunnan mietinnössä esitettiin kuitenkin, että elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa selvittämään asetetaan laaja asiantuntijatyöryhmä.

Valiokunnan mietintö sai runsaasti kiitosta osakseen, mutta kaikkia se ei tyydyttänyt. Kokoomuksen Timo Heinonen esitti valiokunnan mietinnölle kilpailevaa lausumaehdotusta, jonka mukaan eduskunnan tulisi edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyisi lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.

Heinonen korosti, ettei hänen ehdotuksensa tarkoita sitä, että työtä saattohoidon kehittämiseksi ei Suomessa pitäisi jatkaa, kuten sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti.

– Eutanasia ja hyvä saattohoito eivät ole toisensa pois sulkevia asioita, Heinonen sanoi.

Eduskunta äänestää perjantaina täysistunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja Heinosen lausumaehdotuksista.

"Terveydenhuollon etiikka horjuisi"

Eutanasialain vastustajat vetosivat puheenvuoroissaan toistuvasti siihen, että hyvin järjestetyllä saattohoidolla voidaan tehokkaasti lievittää kuolemansairaan potilaan kipuja ja näin ollen poistaa tarve eutanasialta.

– Saattohoidon taso ei kaikkialla Suomessa ole sillä tasolla, millä sen pitäisi olla. Tästä ei kuitenkaan pidä tehdä sitä johtopäätöstä, että eutanasia pitäisi sallia, Päivi Räsänen (kd.) sanoi.

Lääkärinä pitkään työskennelleen Räsäsen mukaan eutanasian laillistaminen mullistaisi lääkärien perinteisen toimenkuvan. Hän muistutti, että maailman ja Suomen lääkäriliitot vastustavat eutanasiaa.

– Eutanasialaki merkitsisi sitä, että yhteiskunnalle annettaisiin oikeus kajota yksilön henkeen. Tämä olisi radikaali muutos terveydenhuollon etiikkaan. Sen perusteita horjutettaisiin.

Eutanasialain kannattajat istuntosalin vasemmalla laidalla olivat Räsäsen kanssa eri mieltä saattohoidon mahdollisuuksista kivunlievityksessä.

– On epäeettistä evätä kärsivän ihmisen vakaa tahto sillä perusteella, että asia on vaikea, Hanna Sarkkinen (vas.) sanoi.

– Suurinta elämän kunnioittamista on olla pakottamatta ketään turhaan kärsimykseen, Silvia Modig (vas.) painotti.