Kotimaa

Soini Macronin kaavailemista sotilasjoukoista: ”Mitään yhteistä EU-armeijaa ei olla tekemässä”

Julkaistu:

Politico-lehden mukaan Suomi jättäytyi pois kymmenen Euroopan maan sotilasjoukoista, Ranskan pyyntö on vielä puolustusministeriön selvitettävänä.
Suomi sanoi ”ei” Ranskan johdolla kasattaville kymmenen Euroopan maan sotilasjoukoille, kertoo Politico-lehti.

Ranskan pyyntö on kuitenkin yhä puolustusministeriön selvityksessä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) ei ottanut kantaa, mikä Suomen kanta tulee olemaan. Rivien välistä voinee lukea, että Suomi ei Ranskan johtamiin joukkoihin todennäköisesti osallistu.

– Sitä harkitaan ja mietitään, onko tästä meille puolustuksellista hyötyä, mitä tämä maksaa, mikä on poliittinen arvio ja miten tämä suhtautuu kaikkeen muuhun toimintaan, missä olemme mukana. Meillä on aika paljon kaikkea, se on hyvä ottaa huomioon. Meidän kansainvälinen panos tulee annettua aika hyvin. Aina kun kysytään, pitää harkita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme mukana kriisinhallinnassa, rauhanturvatoiminnassa, EU:n nopean toiminnan joukoissa. Tämä kokonaisuus arvioidaan tässä yhteydessä. Asia on puolustusministeriössä tutkittavana ja me ulkoministeriössä katsomme tämän ulko- ja tuvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia, Soini sanoi IS:lle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti viime syyskuussa eurooppalaisten sotilasjoukkojen perustamista operaatioihin, joihin Nato ja Yhdysvallat eivät osallistu. Ranska haluaa jakaa taakkaansa etenkin Afrikassa.

Politico-lehden mukaan myös Norja ja Ruotsi kieltäytyivät Macronin esityksestä.

Suomi on mukana EU:n viime vuonna perustetussa PRY-toiminnassa yhteensä 25 EU-maan kanssa. Niin sanotusta pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä sovittiin Lissabonin sopimuksessa. Sen mukaan EU-maiden on mahdollista tehdä tiiviimpää yhteistyötä turvallisuuden ja puolustuksen alalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se onkin tärkeä. PRY menee eteenpäin, siinä on luotu rakenteita ja katsotaan, mitä pystytään tekemään. Mitään yhteistä EU-armeijaa ei olla tekemässä, Soini totesi.

Ranska kokosi samanmielisten ryhmänsä, koska se on ollut tyytymätön PRY-toiminnan matelevaan alkuun.

– En usko, että tämä on kilpaileva PRY:lle. Uskon, että Ranskalla on erityinen intressi Afrikan kanssa. Mukaan on lähdössä aika paljon sellaista porukkaa, joka on ollut kovissa operaatioissa, Nato-maita, Soini sanoi.

Ranskan, Iso-Britannian, Saksan, Italian, Espanjan, Alankomaiden, Belgian, Portugalin, Tanskan ja Viron puolustusministerit allekirjoittavat Politicon mukaan sotilasjoukkojen aiesopimuksen Pariisissa kesäkuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt