Politico: Suomi sanoi Macronille ei – kieltäytyi osallistumasta yhteisiin sotilasjoukkoihin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Politico: Suomi sanoi Macronille ei – kieltäytyi osallistumasta yhteisiin sotilasjoukkoihin

Ranska keräsi kymmenen maan joukon, Suomi jättäytyi ulkopuolelle.

Emmanuel Macron.­

3.5.2018 11:18

Suomi ei aio osallistua Ranskan keräämiin, Euroopan maiden yhteisiin sotilasjoukkoihin. Asiasta kertoi Politico-lehti.

Politicon mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kerännyt kasaan kymmenen samanmielistä maata, jotka perustavat yhteiset sotilasjoukot kriisitilanteita varten. EU:n sotilasyhteistyö on lähtenyt nihkeästi liikkeelle.

Ranska on lähestynyt myös Natoon kuulumattomia Suomea ja Ruotsia, sekä EU:hun kuulumatonta Norjaa, mutta kolme Pohjoismaata on Politicon mukaan päättänyt jäädä joukkojen ulkopuolelle ainakin aluksi.

Ranskan, Iso-Britannian, Saksan, Italian, Espanjan, Alankomaiden, Belgian, Portugalin, Tanskan ja Viron puolustusministerit allekirjoittavat Politicon mukaan sotilasjoukkojen aiesopimuksen Pariisissa kesäkuussa.

Tarkoituksena on myös pitää Iso-Britannia yhteistyössä EU:n kanssa Brexitin jälkeen.

Macron esitteli ideansa yhteisistä eurooppalaisista joukoista syyskuussa. Joukoilla olisi yhteiden budjetti ja ne olisivat toiminnassa kriiseissä, joihin Yhdysvallat ja Nato eivät osallistu. Ranska esimerkiksi haluaisi jakaa enemmän sotilaallista taakkaansa Afrikassa.

Ranska on ollut tyytymätön EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan PRY-yhteistyön kunnianhimottomaan alkuun.

25 EU-maata sopi viime vuonna Saksan johdolla niin sanotusta pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä. Suomi on mukana PRY-yhteistyössä.

Pysyvä rakenteellinen yhteistyö on otettu käyttöön Lissabonin sopimuksessa. Sen mukaan EU-maiden on mahdollista tehdä tiiviimpää yhteistyötä turvallisuuden ja puolustuksen alalla. Halukkaat jäsenmaat voivat investoida yhteisiin hankkeisiin tai lisätä puolustusvoimiensa operatiivista valmiutta ja panosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?